Efendim metraj cıkarmak her teknik elemanın işinin bir parçasıdır. Autocad te bir doğrunun uzunluğu bildiğiniz gibi length komutu ile ölçülür. Komutun uygulanması esnasında seçtiğiniz seçtığıniz her çizgi ayrı uzunlukları komut satırına yazılır. Bu işlemi yaparken içimden “keşke bir anda seçsemde bana bütün uzunlukları toplayarak verse ” diye geçirdim. Sonra googleda aradım ve
şuradaki autolisp listesinden
BOMLengths isimli autolisp’i buldum.
Autolisp’i Yükleme
·
BOMLengths.lsp burdan ( yazılımın üstte hafıza kartı imleci var oraya tıklayarak indirin) indirdiğiniz “.lsp” uzantılı dosyayı “C:\Program Files\AutoCAD 2010\Support” yoluna kopyalayın ve boş bir autocad çalışması başlatın.
· Command satırına
APPLOAD komutunu giriyoruz. Açılan pencerede Contents butonuna tıklatıp yeni bir pencere daha açıyoruz. Açılan pencereden Add e tıklayıp “BOMLengths” dosyasını aç diyoruz. Sonra her iki pencere içinde “Close” yazıp kapatıyoruz.
Sonuç; artık komutumuz yüklendi ve bundan sonraki çalışmalarımızda komutumuz otomatik olarak yüklenmiş olacak.
Komutun Çalıştırılması
Command Satırına yazabileceğiniz komutlar
bomlengths - line, arc, polyline ve spline için toplam uzunluk ölçer.
bom_lines - lines için toplam uzunluk ölçer.
bom_arcs – arc için toplam uzunluk ölçer.
bom_polylines – polyline için toplam uzunluk ölçer.
bom_splines – spline için toplam uzunluk ölçer.
Not: Üst üste çizgisi olan çalışmalarda ölçüm yaparken dikkat edin
not2: forumlarda bende bu sorunla mücadele ederken tesadüfen mahmuttozpınar.com isimli bir sitede buldum anlayacağınız alıntıdır ve autocad2012 de denedim çalışıyor.