kendi binasında trafo olan reaktif problem

Sayın Uzmanhakki bu tür sistemlerde trafonun kendi reaktif ihtiyacı çok önem arzetmektedir kesin ve sıkıntısız çözüm ölçümün OGden alınarak hassas kompanzasyon yapmanızdır. Bu şekilde probleminiz tamamen ortadan kalkar eğer diğer uygulamalrda sıkıntı yaşarsanız bizim çözümlerimiz için ayrıntılı bilgi alabilrisiniz.
Şimdiden iyi çalışmalar.
 
merhaba arkadaşlar, ben entes rg3-12c yi, dengesiz yük dağılımından dolayı, kael varkombi 12 tft ile değiştirmeyi düşünüyorum.mevcut trafo gücü 630 KvA
fazlardan çekilen max. akım 25 A (1faz için)
AKIM tr 1000 /5
sistemi değiştirirken akım trafolarını küçültmeye ihtiyaç var mı? ve kondansatör dağılımı nasıl olmalı ? yardımlarınızı bekliyorum ilginize teşekkürler...
 
25 amper çok düşük değerler gerçekten, yakın zamanda tüketim yükselmeyecekse akım trafolarını da küçük değerde olanlarla değiştirmenizde fayda olur.
 
Yüksek güce ihtiyaç duyan işletmelerin, güç trafolarını kendi bünyelerine almaları gerekmektedir. Bu durumda gücün büyüklüğüne bağlı olarak Elektrik sayacı orta gerilim tarafına yerleştirilmektedir.

Sayacın orta gerilim tarafında olduğu işletmelerde, yüksek güç tüketimi durumunda alçak gerilim tarafında yapılan kompanzasyon reaktif sorunu çözmede yeterli olmaktadır. Fakat aktif tüketimin düştüğü durumlarda alçak gerilim tarafından yapılan kompanzasyon işletmenin cezaya girmesine engel olamamaktadır.

Bu sorunun kaynağında;

  • Ttrafo sabitinin değişen akıma göre ayarlanamaması,
  • Düşük akımlarda akım trafolarının ve ölçüm ekipmanlarının hassasiyet sınıflarının yetersiz kalması,
  • Boştaki trafoda gözlenen faz dengesizliğinin orta gerilim tarafında reaktif enerjiyi hem endüktif hem de kapasitif yönde bozucu etki oluşturması,
  • Sayaç ile trafo arasındaki uzun hatların varlığı gibi detaylar yatmaktadır.
Smart SVC – OG kompanzasyon rölesi bu problemi çözmek için sahalarda elde edilen tecrübe ve uzun uğraşlar sonucunda geliştirilmiştir. OG rölesi, akım bilgisini orta gerilim tarafında bulunan yada yeni takılacak 3 adet akım trafoları üzerinden alır. Gerilim bilgisi ise alçak gerilim tarafından alınarak her fazın gücü, faz acısı farkı dikkate alınarak, bağımsız olarak ölçülür. Bu ölçüm sonucunda röle hem mevcut kademeleri hem de SVC çıkışlarını kullanarak sisteme alçak gerilim tarafında çözüm üretmektedir.

Uygulama sonrasında sayaçtan ve röleden yapılacak gözlemler neticesinde fazlar üzerinde hassas ayarlamalar yapılarak reaktif sorun tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Orta gerilim tarafında bulunan sayaç ekranında her fazın Cos fi değerlerinin yada reaktif güçlerinin gözükmesi de ayarların yapılmasında oldukça faydalı olmaktadır.

Grup Arge | Smart SVC12C3L ? OG
 

Forum istatistikleri

Konular
129,823
Mesajlar
930,512
Kullanıcılar
452,646
Son üye
ayhan600

Yeni konular

Geri
Üst