Mesela araçlar için 12V Dc yi 220 Ac ye çeviren adaptörler var onlardan bağlayıp da yapabiliriz op amp devresi yerine 12v dc 220 ac ye çeviren adaptörü kullanabiliriz.
Evet bu fikriniz kullanılmalı,ancak aküde depolandıktan sonra 12 v.dc.-220 v.ac invertörün kullanımında kasdediyor olmalısınız.
"Güneş panelini çoğalttıkca ışık ihtiyacıda artacaktır. Bundan dolayı yükseltici kullanmak daha mantıklı geliyor ve bu sistemi en düşük gerilimi düşünerek planladım bunu daha büyük gerilim üretecek bir hale getirilebilir."
Bundan çok önce 7 volt dc.yi yükseltme projesi var.Onu nasıl yükseltelim diye düşünelim.dc-dc konvertör(Evirici) yani ac. girişsiz bir SMPS ile.Tv'lerde kullanılan güç kaynakları(SMPS) 165-265 v.ac. aralığında,yani 100 voltluk farkta bile MOSFET'e gelen entegredeki kare dalga frekansını voltaj durumuna göre arttırıp çoğaltarak çıkışta sabit akım ve gerilimle tv katlarını beslemekte.İşte bizim aradığımız da tam böyle bir devre.Yalnız ac. girişi olmayacak,dc-dc konvertörü(Buck-boost)şeklinde bir SMPS adaptörü olacak.
http://en.wikipedia.org/wiki/Buck-boost_converter
7 v.dc.den sonra 6 volt veya 12 voltluk akü seçiminize,bu kullanım durumunuza göre,dc-dc konvertör tipini siz seçeceksiniz.Güneş az da ışısa da,alacalı olsa da,voltaj düşse de,dc-dc konvertör,geri besleme ile MOSFET entegresinden gelen yüksek frekanslı kare dalga ile MOSFET'i daha hızlı aç-kapa yaparak(Tetikleyerek),iç SMPS trafosunda,dolayısıyla da voltaj sabitleyici iç regülatör çıkışından daha sabit bir akım ve gerilim çıkmasını temin etmeye çalışacaktır.Projeye bir de bu açıdan bir bakın.Sonra son kararı verirsiniz.Bir de voltajı yükseltsek de,düşürsek de P=V*I formülüne göre toplam güç hep sabit olarak kalacak,yalnızca akü şarjını kolaylaştırmış(Aküden geçen şarj) akım şiddetini neticede arttırmış olabileceğiz,hepsi bu.Kolay gelsin.
Son düzenleme: