Kendiliğinden Elektrik Üreten Sistem

Mesela araçlar için 12V Dc yi 220 Ac ye çeviren adaptörler var onlardan bağlayıp da yapabiliriz op amp devresi yerine 12v dc 220 ac ye çeviren adaptörü kullanabiliriz.

Evet bu fikriniz kullanılmalı,ancak aküde depolandıktan sonra 12 v.dc.-220 v.ac invertörün kullanımında kasdediyor olmalısınız.


"Güneş panelini çoğalttıkca ışık ihtiyacıda artacaktır. Bundan dolayı yükseltici kullanmak daha mantıklı geliyor ve bu sistemi en düşük gerilimi düşünerek planladım bunu daha büyük gerilim üretecek bir hale getirilebilir."

Bundan çok önce 7 volt dc.yi yükseltme projesi var.Onu nasıl yükseltelim diye düşünelim.dc-dc konvertör(Evirici) yani ac. girişsiz bir SMPS ile.Tv'lerde kullanılan güç kaynakları(SMPS) 165-265 v.ac. aralığında,yani 100 voltluk farkta bile MOSFET'e gelen entegredeki kare dalga frekansını voltaj durumuna göre arttırıp çoğaltarak çıkışta sabit akım ve gerilimle tv katlarını beslemekte.İşte bizim aradığımız da tam böyle bir devre.Yalnız ac. girişi olmayacak,dc-dc konvertörü(Buck-boost)şeklinde bir SMPS adaptörü olacak.

http://en.wikipedia.org/wiki/Buck-boost_converter

7 v.dc.den sonra 6 volt veya 12 voltluk akü seçiminize,bu kullanım durumunuza göre,dc-dc konvertör tipini siz seçeceksiniz.Güneş az da ışısa da,alacalı olsa da,voltaj düşse de,dc-dc konvertör,geri besleme ile MOSFET entegresinden gelen yüksek frekanslı kare dalga ile MOSFET'i daha hızlı aç-kapa yaparak(Tetikleyerek),iç SMPS trafosunda,dolayısıyla da voltaj sabitleyici iç regülatör çıkışından daha sabit bir akım ve gerilim çıkmasını temin etmeye çalışacaktır.Projeye bir de bu açıdan bir bakın.Sonra son kararı verirsiniz.Bir de voltajı yükseltsek de,düşürsek de P=V*I formülüne göre toplam güç hep sabit olarak kalacak,yalnızca akü şarjını kolaylaştırmış(Aküden geçen şarj) akım şiddetini neticede arttırmış olabileceğiz,hepsi bu.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
paneli buldum power led için adamla irtibata geçtim pantel özelliği
Power led bundan düşünüyorum
Helio 1 watt High Power Ledler için 60 Derece Lens

Panel ise
2,5W. İÇİN
GÜÇ: 2,5W (RELATED MAXIMUM POWER) BOYUTLAR: 180X170X20MM
VOLTAJ: 9V
AKIM:0,28A

Eğer sistem çalışır ise panel özellikleri bu şekilde
GÜÇ: 5W (RELATED MAXIMUM POWER) BOYUTLAR: R (YUVARLAK ÇAP):270MM(ÇAP)X5MM(KALINLIK)
VOLTAJ: 22V
AKIM:0,31A
veya
GÜÇ: 5W (RELATED MAXIMUM POWER) BOYUTLAR: 230X280X20MM
VOLTAJ: 22V
AKIM:0,31A bu şekilde olabilir.

 
Ledi buldum VOLTAJ: 220V - 12V
ENERJİ HARCAMASI: 3W
DUY: MR-16
LENS AÇISI: 30°
IŞIK RENGİ: Beyaz,Günışığı (Biz gün ışığı alıcaz)

IŞIK GÜCÜ: 270 Lm
ORTALAMA ÖMÜR: 40.000 Saat
ENERJİ TASARRUFU: %80
 
bu günkü teknoleji ve bilgilerle resimdeki sistem çalışmaz çünkü enerji dönüşümlerinde kayıplar vardır.
ama güzel bir çalışma araştırma yap deney yap belki başarırsın.
 
bu günkü teknoleji ve bilgilerle resimdeki sistem çalışmaz çünkü enerji dönüşümlerinde kayıplar vardır.
ama güzel bir çalışma araştırma yap deney yap belki başarırsın.
sistemi değiştirdik. op-amp yerine 12v dc 220v ac adamptör kullanılıp dağıtılacak ve 220 yi 1 den fazla ledi çalıştırıp 1 tane sistem ledleri besleyebilir diğerleri ise depolama yapabilir.
 
Evet.Şevkinizi kırmak isteme,ama sn. emekli polis amiri Muammer Yıldız beyefendi projesinde ne derecede başarılı olabilmişse,siz de o kadar başarılı olabilirsiniz.Panellerin birinin ledlerle aydınlanıp sürekli bir iç döngüsüne çok dikkat etmemiştim.Bie nevi devri-daim makinesi yapacak kadar ileri gideceğinizi hiç düşünmemiştim.Ama netice itibariyle öyle görünmekte.Allah kolaylıklar versin diyelim.Bu bir "Zihni Sinir Projesi" olmasın sakın:),tüm dünyaya Türkiye'yi tanıtıp reklamını yapsın diyelim.:)

Bir de şu var arkadaşlar;Hiçbir termodinamik sistemde alınan güç,verilenden çok olamaz.Verilen hep daha fazlasıdır.Kanun böyledir.Verim daima yüzde yüzden düşüktür.O zaman ben bir volanı sürtünme sıfır farzedip döndüreyim.Hem sonsuza kadar dönsün,hem de kendi enerjisini arttırıp hızlansın.Yani olacak şey mi bu,bir düşünün.Ama tabi verim nedir,termodinamik kanunları(1.2. 3. kanunlar) tam olarak bilemediğiniz için böyle bir projeye düşünmüşsünüz.Allah selamet versin diyelim,hepimizin yüzünü güldürün,kara çıkarmayın bari.Bakın,neticenin iyi olacağına yürekten inanırsanız ilim adamı olursunuz.İlim ve din kardeştir,ayrılamazlar.Sonuna kadar devam edip araştırmayı iyi bir neticeyle sonlandırın.Araştırmalarınızda sizi sonuna kadar destekleriz,merak etmeyin.Kolay gelsin.
 
herşeyden evvel kardeşimizin bilgi kapasitesi ve tecrübesi olmamasına ragmen bir proje atılımı yapması bir merakın ve heyecanın tezahürüdür.kendilerini tebrik ederim.herşeyinde bir ilki vardır diye düşünmek yardımcı olmak en güzel iştir.eksi yöndeki eleştiriler kimseye katkı sunmaz aksine kişinin reaksiyonunu bitirir.
 
Bende liseye giderken hocamiza sormusdum. Bu sisteminden daha farlkli bir soruydu. Bana sadece "yokdan enerji varolmaz yeğennn:)" dedi. Konuyu benimle tartismadi bile.
 
sayın karazafer3 senin yapmak ıstediğin devir daim makınası dır bilim adamları 1640 yılarından beri çok deneyler makinalar yapmışlar
ama hiç biri başarıya ulaşamamışlar. inşalah sen başarırsın.
her genç makinaların çalışması hakında biraz bilgi sahibi olunca veya biraz Elektrik bilgisi olan diyebilirim herkez devir daim makınası
yapmak için bir fikir ileri sürer ve uğraşır. çok güzel araştırma bu araştırma döneminde çok şey öğrenir.
bende gençliğimde çok uğraştim çok para harcadım . sana tavsiyem araştır ama başkalarından proje plan gibi şeylere para verme
birde aşırı uğraşıp gece gündüz demeden uğraşarak hastalık haline getirme sana başarılar dilerim.
 
Son düzenleme:
herşeyden evvel kardeşimizin bilgi kapasitesi ve tecrübesi olmamasına ragmen bir proje atılımı yapması bir merakın ve heyecanın tezahürüdür.kendilerini tebrik ederim.herşeyinde bir ilki vardır diye düşünmek yardımcı olmak en güzel iştir.eksi yöndeki eleştiriler kimseye katkı sunmaz aksine kişinin reaksiyonunu bitirir.

Evet,söylediklerinize tamamen katılıyorum,sn yalım.Gençlerin şevk ve heyecanı,hevesi ne olursa olsun asla örselenmemelidir.Ama 2+2=5 olamayacağı gerçeğini de her zaman için göz önüne alarak araştırmalarını yapmalarını (Ben ve sayın ahnur bey) bir şekilde ifade etmiş olduk.Yoksa bu bilimsel kanunun göz ardı edilip,gece gündüz çaılşmalarını ara vermeksizin sürdürüp de netice alamamaları durumunda(Kimbilir sn. Muammer Yıldız bey gibi! isabetli bir netice alıp yalnızca yabancı basında,yerli basından uzak olarak deneyi paylaşarak) üzülüp heba olmalarını,hayal kırıklığına uğramalarını bir ölçüde gidermeye en başta öncelik verdik.Yoksa bilimsel araştırmalar mutlaka aksaklığa meydan verilmeden mutlaka gerçekleştirilmeli,sonu belli olsa dahi.Belki bilim adamlarının gözünden kaçan ince bir detay,genç araştırıcılar tarafından yakalanıp hayata ve uygulamaya geçirilebilir,neden olmasın.

Zaten benim gibi düşünenler de dikkat ederseniz bu araştırmaları,projeleri "boşuna hiç yapmayın" şeklinde beyanat vermemişler,aksine araştırmayı,deneyim kazanmayı,kendi elde edilen neticelerin insana daha büyük,daha önemli tecrübeler kazandırabileceğini ifade etmişlerdir.Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,987
Kullanıcılar
452,751
Son üye
djfkdjdjkjyj

Yeni konular

Geri
Üst