hocam tabiiki sistemi parelele geçirmeden 2 farklı hattı bir şebekeye verirsen patlatırsın şansın yaver gidip de btün parelele girme şartları sağlanmazsa tabiiki.. ben bundan bahsetmiyorum. ki fazla teknik açıklama zahmetine girmedim. benim bilmek istediğim;
bir fabrikada makina ekipmanlarını besleme kesildiği an jeneratör ve ups sistemi ile 0 (sıfır) sn yani beklemeksizin elektrikriği verebilir miyiz?
böyle bir sistem var mıdır?
tşkler...
TABİİ Kİ VAR , OLMAZ OLUR MU?
1. yol) Jeneratörünüz hazırda bekliyor.Bu otomatik kontrolcülü, kendinden çalışabilen bir jeneratör.Enerji kesilince yaklaşık 10-12 saniyede devreye girer.Bu jeneratör ve şebeke , transfer panosu ile transfer edilir.Jebeke giderse jeneratörü, şebeke gelince , şebekeyi devreye alır.
Sonra bu transfer panosunun çıkışı , bir ONLİNE UPS e bağlanır.UPS çıkışından da, enerjisinin kesilmesini istemediğiniz makinalara bağlanır.Enerji kesildiğinde , online ups olduğundan , hiç kesintisiz makinaları beslemeye devam eder.Enerji , akülerden temin edilir.Sonra jeneratör devreye girer , Transfer işlemi gerçekleşir ve, enerji jeneratörden alınır ve UPS ten geçerek , hem aküler şarj olur , hem makinalar beslenir.
İsterseniz kısaca , blok halinde Online upsin nasıl çalıştığıı anlatayım.
Enerji gelir,gerilim düşürülür,doğrultulur ve aküye verilir.akü ile, şebekeden gelen düşürülmüş ve doğrultulmuş enerji paralel bağlıdır artık.Sonra eneri yeniden alternatif hale getirilerek yükseltilir ve kullanılır.Şebeke kesildiğinde ise, paralel bağlı akülerden alınan dc gerilim alternatif hale getirilip yükseltilir ve kullanılmaya devam edilir.Böylece hiç kesinti yaşamayız.
2.yol
Yine bir jeneratörümüz vardır.Aynı transfer sistemimiz vardır.Bir de OFFLINE UPS vardır. Ekstradan bir de STS (Static Transfer Switch) vardır.Enerji kesilir , STS , UPS i devreye alana kadar kendi üzerinden besleme yapar.UPS devreye girer. sonra jeneratör devreye girip transfer yapılınca da Yine STS kendi üzerinden besleme desteğiyle , upsi devreden çıkarıp , jeneratörü devreye alır.
Özellikle ilk yöntem işletmelerde çok sık kullanılan bir sistemdir.STS yolu ise, pek pratik ve akıllıca olmaz.O genelde , yedek UPS i olan yerlerde , iki UPS arasına bağlanılır.Ve UPS arızalarında ,diğerini devreye almakta kullanılır.
bir de dinamik UPS sistemi var ama, onu çok iyi bilmediğim için , bilen birisine bırakıyorum anlatma işini( forumda bu konu işlenmişti)