Kirli topraklama hattı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan grindd
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

grindd

Üye
Arkadaşlar merhaba benim şöyle bir sorunum var oyuncu bilgisayarım ve galiba hassas bir 240hz monitörüm var nötr ve toprak hattını ölçtüğümde 5-6 ohm arası çıkıyor ve 5 ohm kadar sorun olmuycağını yazıyor zaten hiç bir sıkıntımız yok evde sadece benim bilgisayarım ve monitörüm hariç monitör titriyor oyunlarda daha çok belli oluyor bilgisayardan mı monitörden mi bilmiyorum ama toprak hattı veya nötr hattı bunu yapıyor toprak hattını bantla kapattığımda titreme çok azaldı oyun akıcılığı çok arttı yanı sorunların yarısı azaldı bunun sebebi nedir nötr mü yoksa toprak hattında mı sıkıntı var çözümü nedir yardımlarınızı bekliyorum

Ayrıca:
topraklama 5-6 ohm çıkıyor ölçüm yaptığımda bu monitörde titreme veya nötrdeki bir sorun sistemde bir kararsızlık yaratır mı ?

Bu güne kadar şebeke faz yada notr kaynaklı sorun pek rastlanılmamıştır durum değildir.

Asıl sorun etrafınızda çalışan sizde komşumuza olan standart dışı gürültü harmonik v.s. oluşturan cihazlardır.

Bu güne kadar şebeke faz yada notr kaynaklı sorun pek rastlanılmamıştır durum değildir.

Asıl sorun etrafınızda çalışan sizde komşumuza olan standart dışı gürültü harmonik v.s. oluşturan cihazlardır.
cevabınız için teşekkürler hocam odamdaki prizin fazını değiştirdim eskisinden çok daha iyi oldu yani amacım bunu sıfıra indirmek topraklama hattından şüphelendim sadece buda sorun yaratır mı

cevabınız için teşekkürler hocam odamdaki prizin fazını değiştirdim eskisinden çok daha iyi oldu yani amacım bunu sıfıra indirmek topraklama hattından şüphelendim sadece buda sorun yaratır mı
güzel insan bazı cihazlar vardır. faz ve nötr girişleri belli bir düzende/sırada olursa daha verimli çalışırlar. tabii ki bu belli şartlar gerektirir. her cihazda aynı olacak diye de bir olay yoktur. bekli de siz cihazın fişini çıkartıp ters takarak çözüme ulaşabilirdiniz. yazdıklarım % 100 doğrudur diyemem ama yanlıştır da diyemem. öyle değişik aletler tamir ettik ki, bazen benim bildiğim doğrular bile yanlış çıkıyordu.

Son düzenleme:
toprak hattı veya nötr hattı bunu yapıyor toprak hattını bantla kapattığımda titreme çok azaldı oyun akıcılığı çok arttı yanı sorunların yarısı azaldı bunun sebebi nedir nötr mü yoksa toprak hattında mı sıkıntı var çözümü nedir yardımlarınızı bekliyorum
Teknikte bu olaya GROUND LOOP denilmektedir.
https://www.se.com/tr/tr/faqs/FAQ000259682/
Ancak teknik bilgisi olmayan kişilerin anlaması pek olası değildir.
Bu sebeple test için PC kasasını en yakın bağımsız hat ile topraklama yapmalısınız.
(Basit anlamda musluğa veya kalorifer tesisatına bağlamak.)
Ancak plastik boru kullanılmışsa topraklama olmaz tabii ki.
Bu test sonucunda daha da düzelme olursa duruma göre öneri sunabiliriz.

Merhaba,

Yaşadığın durum tipik bir toprak döngüsü (ground loop) ve elektriksel gürültü sorunudur. Toprağı bantladığında düzelme olması, sorunun toprak hattı üzerinden gelen kirli akımdan kaynaklandığını kanıtlar.

5-6 Ohm direnç ev aletleri için normal olsa da, 240Hz gibi hassas cihazlar için yüksektir. Toprak ve nötr hattı arasındaki potansiyel fark, görüntü sinyaline (DP/HDMI kablosuna) sızarak titreme ve akıcılık kaybı yaratır.

Toprağı iptal etmek (bantlamak) geçici bir rahatlama sağlar ama tehlikelidir; kısa devrede cihazın yanmasına veya senin çarpılmana yol açabilir.

İmkanın varsa Online UPS kullanmalısın. Bu cihaz elektriği tamamen temizleyerek sistemini şebekeden izole eder.

Bu konu ile ilgili yazdığım mesajlar niye silindi @rcanr . Küfür ya da hakaret içermeyen mesajlar neye göre elekten elenip siliniyor acaba? Yıllardır konu başlıkları altında bilgi paylaşımı da yaptık, gırgır da yaptık, zülfü yare de dokunduk yeri gelince. Ama forum buzdolabı gibi soru sor cevap al moduna girecekse onu sanal zeka da yapıyor. Biz insanız.

Son düzenleme:
Merhaba,

Yaşadığın durum tipik bir toprak döngüsü (ground loop) ve elektriksel gürültü sorunudur. Toprağı bantladığında düzelme olması, sorunun toprak hattı üzerinden gelen kirli akımdan kaynaklandığını kanıtlar.

5-6 Ohm direnç ev aletleri için normal olsa da, 240Hz gibi hassas cihazlar için yüksektir. Toprak ve nötr hattı arasındaki potansiyel fark, görüntü sinyaline (DP/HDMI kablosuna) sızarak titreme ve akıcılık kaybı yaratır.

Toprağı iptal etmek (bantlamak) geçici bir rahatlama sağlar ama tehlikelidir; kısa devrede cihazın yanmasına veya senin çarpılmana yol açabilir.

İmkanın varsa Online UPS kullanmalısın. Bu cihaz elektriği tamamen temizleyerek sistemini şebekeden izole eder.
Hocam teşekkür ederim tam olarak benimde düşüncem bu yöndeydi elektirikten anlayan zanneden arkadaşlar elektirik varsa sıkıntı yoktur diyorlar... hocam online ups denemiştim ama o da bu kirli toprak hattını kullandığı için fayda olduğunu düşünmedim çünkü online upsde kendisi parazit üretip onuda bu kirli topraktan atması zor olmaz mı teknik olarak online ups ile sorunum çözülmemişti ve çok fazlada ses yapıyordu düzelme olmuştu ama az. Elektirikci tanıdığıma sorduğumda da aynı cevabı vermişti bana sizin gibi ama binada oturduğum için topraklamanın yeniden yapılması çok maliyetli ve zor olacağını söyledi bana önerebileceğiniz bir çözüm varsa sevinirim hocam

Anahtarlamalı güç kaynakları çoğaldıkça elektriğimiz kirlendi.
İçilmiyor artık. :)
Anahtarlamalı güç kaynakları eski tvlerdeki anten tuner devresinde yapıldığı gibi komple metal kutu içine almak lazım.
Eskiden de araçların ateşleme sistemi çok gürültü üretiyordu.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri