Kisa devre rÖleyİ etkİkermİ?

nedimazun

Üye
Katılım
11 Kas 2007
Mesajlar
6
Puanları
1
Konum
BANDIRMA
Arkadaşlar,yaşadığımız ilginç bir durum var şöyleki;aşırı kompanzasyondan ceza gelen işletmeye gitiğimizde kondansatörlerin hepsinin devrede olduğunu gördük sistemde 12 kademe entes marka röle vardı ve üzerindeki tüm ışıkları yanıyordu,yani bütün kondansatörler devredeydi.Röleyi değişip yerine elektropan marka gprs izlemeli yeni bir 12 kademe röle taktık on gün kadar uzaktan izleme yaptık tüm değerler mükemmeldi fakat işletme içerisinde meydana gelen bir kısa devre kompanzasyon panosundaki rölenin yanmasına sebep oldu.biz bir bağlantı kuramadık,meğerse diğer entes rölede işletme içerisindeki yine başka bir kısa devreden dolayı etkilenip tüm kondansatörleri devreye alıp hiç bırakmadığını farkettik.Yani işletmenin herhangi bir yerinde çalışan bir cihaz kısa devre yaptığında cihaz panosundaki sigortalar açmasına rağmen yinede reaktif röle etkileniyor.entes röle yanmıyor fakat tamamen şaşırıyor resetleyip tekrar programlayınca normal çalışıyor,taki öbür kısa devreye kadar.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaş, sesli düşünürsek;
İşletmede oluşan bir faz/faz veya faz/nötr, faz/toprak kısa devresınden dolayı gerilim düşmesi veya nötrde faz oluşması rölenın çalışma gerilimini etkılemiş olabilr veya, ana panoda, trafonun nötr bağlantısına toprak bağlantısı yapılmamış veyahut, topraklama değeri düşmüş olabilrmi derim...
 
Kompanzasyon rölesini besleyen akım trafolarının doyma katsatısı 5 ten küçük olmalıdır.Bu şart sağ-
lanmış ise,rölenin kısa devreden etkilenmesi çok zordur.Akım trafolarının bir ucunun topraklanması ne-
deniyle ,kısa devre durumunda rölenin akım ucuna gelen gerilim ( topraklama bağlantısı problemi nedeniyle ) , rölenin hasarlanmasına sebep olabilir.Eğer,topraklama tesisatından tam olarak emin değilseniz,röleyi besleyen akım trafosu ucundaki topraklamayı kaldırmaktan başka çözümünüz yok.
Akım trafosu doyma kaysayısından da emin olmanız gerekir.
 
Arkadaşlar,net bir şey söyleyemediğimizden bir çok sebep olasılık sayılabilir.Aşırı gerilimler,harmonikler,elektronik cihazlarda arızalara yol açabiliyor.Bu yeni nesil röleler çıktığında Kael 'e mail atmıştım;obsiyonel olarak aşırı gerilim koruması sunmalarını istemiştim.Yeni nesil rölelerin aşırı gerilim,harmonik gibi olumsuzluklara karşı filtre üzerinden bağlantısı sağlanmalı bunu da üreticiler ekonomik ve ergonomik bir şekilde obsiyon olarak sunmalı.Geçenlerde bir meslektaşım anlattı;un ve yem fabrikası elektrik işlerine bakıyor.Kullandığı RGK rölesinin ön yüzü fırlamış infilak etmiş.Tekrar yenisini bağlamış,bir zaman sonra aynı olay tekrarlamış.Şimdi başka marka taktım iyi gibi diyor.O tesiste de devamlı kuş çarpılması sonucu OG sigorta atması ve çeşitli elektronik aksam(loadsel)arızaları meydana geliyor.Ben inanıyorum ki önümüzdeki dönem RGKR lerinin bu tür sebeplerle kafa karışıklığı veya tamamPhonen yanması durumlarında zor durumda kalacağız.En çok korktuğum da farkına varamadığım bir karışıklık sonucu takip ettiğim sistemin cezaya girmesi.Röle gözle görülür bir şekilde hasarlanmadıktan sonra kimseye dert anlatamazsınız.
Bu sıkıntıyı giderecek pratik çözümler bulmamız lazım.Phonix contact,OBO gibi firmaların aşırı gerilim ileticileri var ama fiyat yüksek.Yılda bir iki sefer meydana gelen arızalara karşı bu tür ürünleri orta ve küçük ölçekli hiç bir firma bağlatmak istemiyor.
 
kısa devre gibi durumlar her işletmede meydana gelmesi muhtemel durumlardır.
eğer kullanılan röle bu durumlarda arızalanıyorsa nasıl kompanzasyon yapacak.
röle tamamen bozuluyorsa her arıza durumunda sürekli röle değişecek.
diğer röle de enerji kesilmeden kendine gelemiyorsa bu sistemin başında durulacak daima.
 
sayın nedimazun bu olayın benzer bir durumu bizimde başımıza geldi normal şartllarda işletme içerisindeki kısadevreden kompanzasyon rölesinin etkilenmesi sık rastlanan bir olay değildir tabi bunun çeşitli sebeplerini arkadaşlarımız açıklamıştır bizim başımıza gelen olay şuydu bahsettiğim işletme bir ekmek fırını ve havai hatla şube direğinden besleniyordu ve dağıtım panosunda kısadevre olmuş sadece dağıtım panosundaki giriş sigortaları atmış ve işletme sahipleri kısadevreden sonra giriş sigortalarını açarak çalışmaya başlamışlar ondan sonra bir kaç elektronik beyaz eşya yanmış ve o arada oraya gittim oraya gittiğimde komik bi anla karşılaştım şimdi onu sööylemem doğru olmaz bazı meslektaşlarımıza dokunuyo ucu onu boş verelim bu işletmede gittiğimde ilk farkettiğim şube direğinde kısa devreden dolayı nötr gevşemesi olmuştu ben hemen kofra buşonlarını çıkarıp direkten nötürü sıktım ve herşey normale döndü daha sonra kompanzasyon panosunda röleninde yandığını gördüm yani senin olayda buna benzer bi sorun olabilir kısadevre anında nötür gevşemesi bu tür sorunlar yaratıyor . sen bi bak sorunu giderince durumu bizimle paylaşmanı isterim. kolay gelsin
 
arkadaşım bence sorunun nötr ile toprak arasında sıfırlama veya topraklamanın düzgün olmamasından kaynaklanması büyük olasılık. bence ilk önce sistemin genel olarak topraklamısını kontrol etmende fayda var yada bu cihaz için ayrı bir topraklama çek.
 
Sn.teknoseko ,nötr bağlantısını sıktım diye yazmışsın.Arkadaş sıkmak yok.Klemens kullanılmalı kaliteli ve uygun klemens kullanılırsa asla bu noktada arıza oluşmaz.
 
haklısın sayın tknsyn ama o an için klemens kullanmam mümkün değildi tibi daha sonra tek in elmanlarını getirip klemens işlemini gerçekleştirdik yanlış anlaşılmasın.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…