Enerji kullanımı yokken kompanzasyon yakalayamama

Peki farklı zamanlarda aralık çalışan 7,5 kW'lık motorlardan bahsetmiştiniz bunların paralellerine birer kapasitör bağlasanız.
 
Bu arada kusura bakmayın söylemeyi unuttum. Sarım yaparken her üç trafonun sarımları da aynı yönde olmalı. Örneğin üç trafoyu da P1 leri üste gelecek şekilde tutup aynı yönde sarın. Bağlantıyı yapıp röleyi çalıştırdıktan sonra akım trafosu polaritelerini mutlaka kontrol edin. röle polarite hatası vermemeli. Ayrıca bütün yükleri devreden çıkarıp el ile kondansatör devreye alın. Röle kapasitif göstermeli. Eğer indüktif gösterirse her üç akım girişinin polaritesini değiştirin.

Araya elle yapılmış amatör bir sargı girdiği için polarite hatası olma riski büyük. Ama çözümü kolay olduğundan fazla sorun yapmaya gerek yok.

Kolay gelsin...
 
Arkadaşlarında dediği gibi sistemi takip ederek kondansatörleri el ile devreye alıp çıkarabilirsiniz. Yok ille otomatik yapacağım ve baralara dokunmak istemiyorum diyorsanız , üç adet 20/5 ortası delik (içinde bara olmayan) akım trafosu alın. 1mm kare emaye bakır tel ile her bir trafoya 64 sipir sarın (sarımlar trafonun içinden geçecek şekilde. trafoları pano içinde bir yere yerleştirin. Reaktif kontrol rölesine bağlı akım trafosu uçlarını sökerek üzerine sarım yaptığınız akım trafolarının sarım uçlarına bağlayın . Bobin sarılmış akım trafolarının sekonder uçlarını röleye girin. Artık sisteminizdeki akım trafosu 100/5 oldu. Rölenizi 100/5 A akım trafosuna göre ayarlayın.

DİKKAT: İşletmenizdeki akım değeri 100A i geçerse yaptığınız bağlantıları söküp sistemi orijinal haline döndürün. Yoksa cihazlarınız zarar görebilir.

Kolay gelsin...


Bunlara hiç gerek yok niye akım trafosu yapmakla uğraşsın piyasada bunca akım trafosu varken üstelik pahalı bir şey de degil.Bu kulağını ayak parmağınla tutmaya çalışmak gibi bir şey olur.Birde 100 amper akım akacağını kim garanti edebilir.Daha fazla yüklenmede akım trafolarinin patlama riski çıkar ortaya.Şöyle bir şey yapılabilir yükü besleyen şalter yada sigorta çıkışlarına ek alınarak yükün belli bir yüzdeliği kadar kondansatör role akım trafosundan önce olacak şekilde yükle beraber devreye alınabilir. Buda yüklenmeye bağlı endüktif olayını çözer.
 
Son düzenleme:
Bağlantı şekli hatalı, bara direnci farklı kablo direnci farklı akım dengesiz bir şekilde ikiye bölünecektir. En mantıklı çözüm az olan yükü tek şalterden besleyip o şaltere uygun değerde akım trafosu kullanmak gerekir.Bu noktada ayrı bir kompanzasyon sistemi kurulmasında fayda var. 1600/5 akım trafosu ile 80A altında yükte kompanzasyon doğru çalışmaz.
 
Henüz deneyemedim. Satınalmadan malzemelerin gelmesini bekliyorum. Hem kendi yönetmimi hem de spiri deneyeceğim. Ancak fuarda bir firmaya danıştım. Kendi rölelerini övdü haliyle. Düşük akımlarda dahi bu işli halledeceğini söyledi. Dedim deneme ürünü ver. Başarılı olursa paranı ödeyeyim. Yok dedi. Ama garanti veririm dedi. Yakalayamazsa para iade diye. Bilmiyorum son şans onu deneyeceğim. Önce diğer yöntemlere bir bakayım. Bahsettiği ürün de buymuş. İlk defa duydum markayı http://tense.com.tr/ürünler/reaktif...eaktif-güç-kontrol-röleleri/item/967-rgt-mt18
 

Forum istatistikleri

Konular
130,112
Mesajlar
933,236
Kullanıcılar
453,174
Son üye
dogukankaragoz
Geri
Üst