Klima dönüş borusu karlanması ve soğutma yetersizliği

rsimsek

Profesyonel Üye
Merhaba arkadaşlar, çok seyrek kullandığım LG Beko 12bin BTU klimamda soğutma gücü düştü, kalın boru dış üniteden duvar girişine kadar karlanıyor. İç ünite serpatininde herhangi bir nemlenme yok. Duvardaki hortumdan yoğunlaşan su çıkışı var. İki ayrı usta geldi, ilki gaz verdi. İkincisi 2 ay sonra geldi gazı tam dedi. Sorun olarak 4 yollu vana falan bir kaç olasılık var dedi. Sökülüp tek tek kontrol edilecek dedi. Klimanın bugünkü fiyatının yarısı kadar masraf çıkar dedi. Üstelik kısa sürede başka arızalar da çıkabilir dedi. Bir şekilde iç üniteden dönen gaz ısısını veremiyor ve donma derecesinde dış üniteye döndüğünden borunun yeterince soğuk olmasından dolayı havadaki nem boru üzerinde birikiyor ve karlanıyor. Yapay zeka da bir sürü seçenek saydı. Filitrelerden bahsetti. Üzerindeki toz filitreleri değil herhalde? Isıtmada sorun yok gibi, hatta ince boru sıcak, kalın boru aşırı sıcak, elimi yakacak kadar.

Bu konudaki ustaların yorumu nedir?

https://forum.donanimhaber.com/klima-kalin-boru-buzlanma--119232819#161935694

Ekli dosyalar

• IMG_20250815_173008.webp
    182.6 KB · Görüntüleme: 11
@mezya eln ustam, ikinizde anadolu yakasındasınız.

ustam benim eniştenin kliması var evin damında duruyor dış ünite. bir ara soğutmuyordu. usta çağırmışlar. çoğu astarı yüzünden pahalıya fiyat çekmiş. en son bir arkadaş gelmiş bakmış. boru delik demiş ve delik yeri bulup yamamış, yeniden kılıflamış. normal bir servis ücreti istemiş. benim enişte dini bütün adamdır. ettiği hayır duaları bilemezsin.

Ustam bazı arızalar şansa basit olabiliyor. YZ'nin ntc sensörün arızalı olabileceğini söyledi ama ustaların yorumlarını öğrenmek isterim. Ntc arızası karlanma yapar mı bilmiyorum?

Aynı karlanma iç ünitede de olması lazım.

İç ünitenin Üst kapağını açıp filtreleri çıkarıp resimler misiniz? Birde hava üfleme ağzından içini fana doğru.

İkinci konu dan üflemesi nasıl iyi canlı üflüyor mu yoksa eskisi gibi canlı üflemiyor mu?

4 yollu vana sağlam, ısıtma yapıyor denildiği için bu seçenek elenir.
Karlanma gaz eksikliği ve yağ tıkanması sonucu olur.
Dış ünitede gazı tam dolu iken basıncının ne kadar olması gerektiği bilgisi yazar.
Gelen usta bu bilgi doğrultusunda ve ölçüm yaparak mı gazı tam dedi?

Usta da belli süre çalıştıktan sonra hem fanı hem serpantıni ışıkla bakarak kontrol etti. O konuda birşey demedi. Ben de kalın borunun duvara girişine kadar aynı şekilde karlanmasından dolayı fikitreleri söküp iyice baktığımda ne karlanma ne de nemlenme göremedim. Karlanma olsaydı dışarı akan yoğunlaşma suyu olmazdı diye düşündüm?
Üflemede sorun farkında değilim. Dediğim gibi çok sık kullanmadım. İlk başta nasıl çalışıyorduysa aynı hızda çalışıyor. Yavaş, normal, hızlı ve dalgalı çalışması var.

Akşam ısıtmaya alınca her iki boru da ısındı, hatta kalın olana elimle temkinli bir şekilde tutayım dedim çok sıcaktı. Belli süre sonra çalışma devam ederken ısıtma sonlandı, sadece fan çalışır haldeydi ve borular normal sıcaklığa düştüler.
İlk usta kılcal boru tıkanmasından bahsetmişti. Komple sökülüp, gazı vakumlanıp temizlenmesi denenebilir demişti. İkincisi dört yollı vana başta olmak üzere birçok olasılık saydı. Gazı manometre ile ölçerek tam dedi. Etiket okudumu göremedim. Muhtemelen nekadar olması gerektiğini biliyordur. Ayrıca kışın ısıtmada kullanın, bu durum bazen düzelebilir dedi.
Kalın borunun izooasyonu da yıpranmış. Normale dönerse ona da bakacağım.
Dkş ünitede etiket göremedim, kompuş olabilir, altında değilse.
Kalın boru 10-15 dakikada karlanırken, ince boru terliyor. İçten yoğunlaşan nemin dışarı akışı normal. İç üniteden akma, damlama, nem yok. Yinede serpantinin iç kısmını temizlemek isterim. Ev imkanları ile temizleme mümkün mü? Temizleme kimyasalları yerini tutar mı?

Çözümü ve sonucu paylaşılmasa da, 11 sene önce de bu tür sorunlar varmış.

Ekli dosyalar

• IMG_20250817_112736.webp
    243.1 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20250817_111447.webp
    246.5 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20250817_111213.webp
    59.6 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20250817_111224.webp
    62.1 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20250817_111328.webp
    108 KB · Görüntüleme: 12
  • IMG_20250817_112824.webp
    229.5 KB · Görüntüleme: 12
  • IMG_20250817_112813.webp
    179 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20250817_111206.webp
    298.3 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20250817_111200.webp
    122.7 KB · Görüntüleme: 15
Birde ince bir konu var.

Başıma gelmedi ama gelenlerden duyduğum kadarıyla bu karlanan boru iç üniteden çıkıp duş üniteye giderken genelde duvardan çıktığı noktadan kıvrılıyor.

Bu noktada boru kırıldıysa gaz geçişi zorlanır ve öncesinde katlanma olmazken bu kırılma noktasından sonra katlanma olur. Çünkü basınç düşüşü meydana gelir.

Resimlerden anlaşıldığı üzere borunun izolasyonu olmadığı için karlanma yapıyor.
Yıllar eskitmiş, soğuk, sıcak derken boru kılıfı o hale gelmiş. İzalasyon kılıfının olmayışı karlanmaya sebep olur diyen olmadı. Verimi düşüreceği kesin. Ayrıca ilk görselde de göründüğü üzere alt katta da aynı zamanda takılan aynı marka model klimanın da izolasyon kılıfları aynı halde ve dün akşam 10-15 dakika kadar çalıştırdığım halde sadece borular terledi, karlanmadı. Bu klima yazları bendekine göre biraz daha fazla kullanılıyor.
Okuduklarıma göre bir tıkanma olmalı. DH'deki arkadaş da çalışırken kompresörün zorlanması ve çekilen akıma göre karar verilebileceğini söyledi.
Boruların duvardan iç üniteye giriş kısmı da çok iyi durumda değil ama gazın sıkışacağı kadar bir ezilme görünmüyor.

@mezya eln ustam, sanırım gazı vakumlayıp çektikten sonra, tıkanıklık var mı temizleyip kontrol etmekten başka çare görünmüyor, ne tavsiye edersin? Ümraniye çarşıda önerebileceğin, güvendiğin bir usta var mı?

Ekli dosyalar

• IMG_20250818_112652.webp
    197.3 KB · Görüntüleme: 5
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…