klimalarda btu nun kw cinsinden karşılığı

Bende konuya istinaden birşey sormak istiyorum.
Elektriksel kw ile mekaniksel kw arasındaki fark nedir? yada var mıdır? Daha doğrusu neden hem elektrikte hemde iki birim aynı alınmış? Birim dediğimiz şey zaten bir değerin ne olduğunu anlayabilme (karışıklı yaşamama) adına farklı isimlerde verilen şey değil midir?
Ya da şöyle mi sormalıyım; mekaniksel olan kw değerleri elektrikten mi gelmedir?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler şimdiden...
 
Bende konuya istinaden birşey sormak istiyorum.

Sorunuzu doğru anladıysam eğer cevabı 2 kavramı açıklayarak vermeye çalışacağım.

COP Nedir ?

COP - (Coefficient of Performance) kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Performans Katsayısı demektir. Isıtmada kullanılan klimaların verdiği kapasiteye karşılık şebekeden çektiği gücün oranlanmasıyla hesaplanır. COP değeri bize klimanın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. COP değeri 3,0 olan bir klima 1 kw'lık Elektrik çekerek 3 kw'lık ısıtma elde eder.

EER Nedir ?
EER - Energy Efficiency Rating kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Enerji Verim Oranı demektir. Soğutmada kullanılan klimaların verdiği kapasiteye karşılık şebekeden çektiği gücün oranlanmasıyla hesaplanır. EER değeri bize klimanın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. EER değeri 3,0 olan bir klima 1 kw'lık elektrik çekerek 3 kw'lık Soğutma elde eder.

Bu iki kavramı özetlersek; bir klima çalışırken ortama şebekeden çektiği elektrikten daha fazla olarak

ya ısıtma enerjisi sağlar.
ya soğutma enerjisi sağlar.

ve enerji birimi olarak aşağıdaki birimler kullanılır.

* Newton meter (Nm) , 1 N-m =kg m2/sn2
* Joule (J) 1 N-m = 1 J
* Kalori (cal) 1 J = 0.239 Calorie (cal) 1 cal = 4.18 J 1 Kcal=4184 J
* Elektronvolt (eV)
* British Thermal Unit (BTU) 1 BTU = 1,055 J , 1 kWh = 3412 BTU , 1 BTU = 0.0002931 kWh
* Watt-saat (W.h) 1Watt hours (Wh) = 3,600 J ,
* Kilo Watt-saat (kWh)1 kWh = 1,000 Wh , 1 kWh = 3,600,000 J

Görüldüğü üzere BTU^dan Joule, joule'den kWh' dönüşümler olmaktadır ve aralarında ısıtma, soğutma, elektrik enerjisi diye bir ayrım yoktur.

Burada yani bir klimada mekanik enerji(ısıtma yada soğutma) ile elektrik enerjisi birbirine eşit değildir. Peki enerji birimleri aynıyken niye bu eşitlik yoktur?

Çünkü klima çalışırken dış ortamlada etkileşir.

ve mesela COP değeri 3 olan bir klima ısıtmada çalışırken;
1 kW 'lık enerji elektrik kompresörüyle sağlanırken 2 kW'lık kısım dış havadan sağlanır.

ve mesela EER değeri 3 olan bir klima soğutmada çalışırken;
1 kW 'lık enerji elektrik kompresörüyle sağlanırken 2 kW'lık kısım dış havadan sağlanır.

Dolayısıyla enerji toplamı açısından sonuç değişmez, yani sisteme toplam 3 kW enerji verilirken, yine 3 kW'lık enerji alınmış olur.

Ancak görüldüğü üzere 3 kW'lık ısı enerjisi için gerekli olan elektrik gücü 1 kW'tır.
 
Son düzenleme:
Adem hocam kazan dairesine tesisat çekeceğim. Ancak Katı Yakıtlı Kat Kaloriferinin kataloğunda 25000 Kcal/h, gücü ise 29 kW Monofaze yazıyor. Katalogda yazan 29kW değeri BTU değeri mi? Yani ben gerçek Elektrik gücünü bulmak için 0.0002931 kWh ile mi çarpacağım. Yoksa (0,0002931 / 3600) ile mi çarpacağım? veya son satırda yazdığınız gibi pratik olarak 1/3'nü mü alacağım ? Özellikle kazan dairesi cihazlarında elektrik gücünü bulmak için pratik bir katsayı var mı?
 
Ancak Katı Yakıtlı Kat Kaloriferinin kataloğunda 25000 Kcal/h, gücü ise 29 kW Monofaze yazıyor. Katalogda yazan 29kW değeri BTU değeri mi?

Isıl güç açısından kW ve BTU arasında dönüşüm yapabiliriz. Burada;

25000 kCal/h= 29 kW ve http://www.birimcevir.com/guc-birimleri/guc-birimleri.aspx adresinden 29 kW kaç BTU/h yapar diye bakarsak; 99.208 BTU yaptığını görürüz.

Fakat bu ısıl güçlere bakarak cihazın elektriksel gücünün kaç kW olduğu bilgisini elde edemeyiz. Bakmamız gereken şey katologda, cihazın elektriksel gücünün kaç W'lık olduğudur.

Eğer marka model bilgisi verirsen, cihazın kaç kW'lık bir elektriksel gücü olduğuna bakmaya çalışabilirim.
Kolay gelsin.
 
Varsa etiket bilgisi faydali olur.

Yoksa yaklasik bir kati yakit kazanlarinda bir adet fan ve bir adet sirkulasyon pompasi olmasi lazim maksimum çekeceği guc 500 watt i geçmez.

Yinede etiket bilgisi faydali olur.
 
an itibariyle proje aşamasındayım. maalesef makina projelerinde net bilgiler yazmıyor. Kataloğu bile kendi imkanlarımızla buluyoruz. Bazen son ana kadar montaj yapılacak cihaz değişebiliyor. Serkan bey'in dediği gibi sirkülasyon pompası için 200W kazan için 500W alıp geçeceğim. Büyük projelerde işlerin daha hızlı olması için pratik katsayı var mı diye sormuştum, anlaşılan tek çare katalog.
 
Bir soğutma makinesinin verimi COP etkinlik katsayısı ile ifade edilir. Soğutma makinesinin amacı soğutulan ortamdan ısı çekmektir. Bunun için W iş yapılması gerekir. Buna göre COP etkinlik katsayısı elde edilmek istenen değer / harcanacak değer oranıdır. COP daima 1'den büyük çıkar. Klima ve buzdolaplarında etiket değerlerine bakın. COP 3.5 civarındadır. Bu da 1 harcarım ama 3.5 veririm demek oluyor.
Bir çevrim için enerji korunumu ilkesi: Wnet= Qh-Ql olarak ifade edilir ve birimi KJ dür.
Buna göre COP sm = Ql / Qh-Ql olarak da düşünülebilir.


Özetle bir makine 1 KW Elektrik harcayabilir, Fakat odadan 4 KW ısı çekebilir. Elektrik sobalarının bu yeteneği yoktur. Onlar 2 KW çekerse ısı olarak da 2 KW verirler ve hiç verimli değildirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,999
Kullanıcılar
452,757
Son üye
enesgokhancift

Yeni konular

Geri
Üst