Klimaya Nasıl Gaz Basılır?

her klimanın Btu farkı ile basınçları degişir.!
 
her klimanın Btu farkı ile basınçları degişir.!

Dostum bu bilgi ile bu topiği okuyanları yanıltıyor olmayasın sakın.. Benim bildiğim btu kapasitesiyle cihazın gaz basınçları DEĞİŞMEZ. Lütfen yanlış bilgi vermeyelim. 7000 btu cihazada gaz bastım 5 000 000 btu cihazada gaz verdim ikisinde de basınçlar aynı idi.
 
Arkadaşlar merhaba aranıza yeni katıldım.
sisteme gaz basarken ampermetreden kontrol etmek mümkünmüdür değerler ne olmalıdır.
 
Bu konu yoruma açık bir konu. kimi kabul eder kimi etmez. kural şudur.

sistemde gaz yokken kompresör az akım çeker. Ampermetreyi bağlarsınız şarj yaparken ölçüm yaparsınız. Cihazın çektiği akım motor etiket akımına eşitlediğinde mantıken şarj tamamlanmış olur.

Not : Şahsi fikrim bu şekilde şarj doğru bir yöntem değildir. İlk başta en doğrusu sistemin vakumlanıp biliniyorsa gramajına göre şarj şahsi fikrim olarak en doğrusudur. eğer etiket değeri yoksa basınca göre verilmelidir. Basınca görede verilirken iç ve dış ortam sıcaklıkları şarj basıncını değiştirir.

Ampere göre verilen şarj konusunda karşı çıktığım durum iç ve dış hava sıcaklıkları ayrıca iç ve dış ünite serpantin temizlikleri keza fan devirleri kompresörün çektiği akımı etkileyeceği için bence doğru bir yöntem değildir. Ama uygulayanada saygı duyarım. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

Herkese kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Klima gaz basınçları kullandığı gazın cinsine göre değişir (Yani kapasiteye göre değişmez ) . Ayrıca basınç değerleri dış etkenlerlede alakalıdır. Bunun için kesin çözüm superheat ölçümü ile alınır.
 
1- Öncelikle gaz vereceğiniz sistemin hangi gaz ile çalıştığını bilmelisiniz. (R22-R407C-R410A-R404-R134 v.s.)
2- Sistemde kullanılan gaza göre manometre ve manifolt takımı edinmelisiniz. Her gazın kendine has buharlaşma ve yoğuşma basınçları vardır. Bunu scale eden manometre üzerinde çizgiler bulunmaktadır. Kesinlikle gazın özelliklerine göre çalışmalsınız. Beklenmedik olaylar ile karşılaşmamak için yapılırken bir kez görmenizi öneririm. Örnek: Freon R22 gazının yaklaşık 58 psi da buharlaşma sıcaklığı 0C iken (ki bu genelde split klimaların çalışma basıncıdır) R410A da ise 102 psi yaklaşık değeridir. Hele bir de yüksek basınç ölçecek olursanız işler değişir ve karşınıza büyük basınçlar çıkar. Bu da 45 C kondanzasyon da çalışan bir R410 lı sistem için 375 psi (27.5 Bar) demektir. Aman dikkat! Ayrıca bu sistemlerde servis portu da değişik olur. Genelde 1/4" tir ama R410A da 5/16" dır.
3-Sistemin gazını biliyoruz, manometre ve manifold takımızın hazır ise size bir adette vakum cihazı gerekmekte. Sistem gaz ile şarj edilmeden önce kesinlikle vakum edilmelidir. Vakum işlemi sistemde bulunan diğer gazları (oksijen, azot, nem v.s.) dışarı atmak için yapılır. Eğer bu gazları sistemden atmadan şarj yaparsanız sisteminiz düzgün soğutmayacak ya da anlamsız tepkimede bulunacaktır. Eğer sistemden gaz kaçmış ve içine de hava sızmış ise bu sistemlerde POE (polyolester) yağ kullanan tüm cihazların yağlarının da değişimi şarttır. Bu tarz yağlar nem barındırdığından sisteminizi ne kadar vakum ederseniz edin nemi alamazsınız ve yağ kimyası değişir. Yağlama denen hiç bir şey kalmaz kompresör zarar görür.
4-Gazımızı kontrol ettik, takımlarımız uygun şekilde hazır ve vakuma başladık. Bir sistemin vakum süresi sistemin büyüklüğü ve vakum cihazının vakum hacmi ile orantılıdır. Dolayısı ile vakumun süresi denen bir durum yoktur. Bu süre manometre ile değil, vakum gage ile tespit edilir. Tam vakum hiç bir zaman mümkün değildir. Ancak ideal vakum mümkündür. Bunun için ise vakum gage üzerinde bulunan sıfır noktası size 0 atmosferik basıncı verir (Uzay boşluğu), ki bu noktaya en yakın ulaştığınız nokta vakumun en idealidir. Ancak sisteminizi uzun süre bu durumda ise size derin vakum işlemini öneririm. Bu da sisteminize bir miktar uygun tipte gaz verip tekrar vakum etmek anlamına gelir. Bu işlem sistemde kalacak hava ya da diğer gaz miktarının en az olma olasığı ile tanımlanabilir.
5-Sistemin gaz şarjı,
Sisteme gaz vermeden önce tüm manifold hortumlarınızdaki havayı bir miktar gaz atarak alın. Aksi halde vakum ettiğiniz sisteme tekrar hava vermiş olursunuz. Sistemin likit hattına bağlı olan (İnce boru) hortumdan sistemin etiket değerindeki kadar gazı terazi ile verin. Bir süre sistem basınçlarının dengelenmesini bekleyin ve sistemi çalıştırın. Tüpünüzün üzerinde nasıl gaz verileceği yönünde uyarılar bulunur. Bunlara dikkat edin. R22 gazı sisteme ham gaz hem de likit olarak verilebilirken, R407C gazı kesinlikle likit verilmelidir. Bu durum orjinal tüplerin üzerinde ok işaretleri ile gösterilmektedir.
6-Etiketi olmayan dolayısı ile ne kadar şarj edeceğinizi bilmediğiniz cihazlara gaz şarjı yapmak,
Bu durumda sistem stand-by pozisyonunda iken sisteme bir miktar likit hattından likit olarak gaz verin. Sisteminizi çalıştırın. Manometrenizden buharlaşma basıncı olan evoparotion sıcaklığını takip edin. Sistemde gözlemleme camı bulunuyor ise bu pencereden sistemi takip edin. Gaz eksik iken bu pencereden sürekli kabarcık geçtiğini göreceksiniz. Bu durum gaz eksikliğine işaret eder. Gaz vermeyi sürdürerek likit hattının sürekli olarak likit olmasını sağlayınız. Gaz verme işlemi tamamllandığında sanki hiç gaz geçmiyormuş gibi bu pencereyi şeffaf göreceksiniz. Sistem çalışırken diğer likit portundan gaz verme ihtimaliniz çok düşüktür. Dolayısı ile sistem çalışır durumda tek gaz verebileceğiniz yer alçak basınç hattıdır. Bu porttan gaz verirken sürekli gaz vermek yerine fasılalar halinde azar azar likit gaz veriniz ki kompresörünüz mekanik olarak zorlanmasın ve hasarlanmasın.

Elimden geldiğince açıklamaya çalıştım. Sorun olursa yaz, cevaplamaya çalışayım.
Abi
Klima gaz basınçları kullandığı gazın cinsine göre değişir (Yani kapasiteye göre değişmez ) . Ayrıca basınç değerleri dış etkenlerlede alakalıdır. Bunun için kesin çözüm superheat ölçümü ile alınır.
abi ben kılimaya gaz verdim ama istop etti nedenden dir acaba
 

Forum istatistikleri

Konular
130,059
Mesajlar
932,638
Kullanıcılar
453,041
Son üye
İHSAN DOĞAN

Yeni konular

Geri
Üst