dc motor ile olmaz , verim alamazsınız masrafa yazık, alternatör bulmanız (yapmanız - yaptırmanız) lazım. eğlence amaçlı okul projelerinde ben yazıcılardan çıkma step motor kullanırdım öğrenciler geçer not alırdı. örnek: bir dc motor 12 volt verdim 1000 devirde döndü, dışarıdan 1000 devir verdiğimde o dc motor 6-7 volt üretir eğer 1500-1750 devir verirsem 12 volt alabilirim,
internette bir çok video ve yazı- site var, örnekler çok ama bir çoğu olası değil. bir çok amatör yaparım diye büyük yatırımlar yapıyor, paralar harcıyor, basit bir rüzgar gülü diyoruz ama adamlar onu yapmak için verimli çalışmasını sağlamak için aylarca hatta yıllarca çalışıyorlar, onlarca mühendisin emeği çalışması var.
peki nasıl yapacağım diye bir soru soracaksınız. tabii ki yapabilirsiniz. ilk önce hedef ve prototip yapmanız gerekiyor. ben kendi payıma emekli biriyim uğraş olsun diye yapmak istersem, ilk önce bir step motor ve bir tane mantar led alırım, bir ölçü aletiyle voltaj çıkış uçlarını belirler. bir kanat düzeneği seçerim kendime, sonra basit bir montaj ile çalışmasını test ederdim. en ucuzundan bir anemometre satın alıp rüzgar değerlerini kaydederim, kanatlarımın uygunluğunu öğrenmiş olurum, evet rüzgarın hızını öğrendim, uygun kanat yapısı ve eğer ihtiyaç varsa, kasnak-dişli ile ortalama devri de buldum tuttudum, şimdi geldi elektriği depolamaya, gerekli devreleri araştırırım, kullanacağım tüketeceğim elektriği hesaplarım, örnek bahçemdeki kamelyada 4 tane led lambam kendim yaptım, 4-5 voltta çalışıyor, demek bana 5-6 voltluk bir sistem lazım en kolayı bu, elektrik konverterini aldım yaptım uygun olanı buldum. sonra da 18650 pil 2 yapa 3 tanesi işimi görür, zaten bunlara uygun bir yığın şarj ve kullanım modülü var. geriye ne kaldı toplamak ve yapmak. zaten bir tane prototip yapıp verim aldıktan sonra, ileriye dönük daha büyük projeler yapmak hem daha kolay hemde daha hızlı olacaktır, bu arada yaptığınız yapacağınız hatalar size ustalık ve tecrübe kazandıracaktır. umarım sıkılmadan okursunuz.