Kombi (Viessman Vitodens 50) hakkında yardım

Scorpion42

Katılımcı Üye
Katılım
19 Şub 2016
Mesajlar
453
Puanları
56
Yaş
34
Konum
KONYA
Merhaba arkadaşlar,
Oturmuş olduğum evimde 11 peteğe sıcak su ihtiyacımı karşılayan aşağıda bulunan, resimdeki viessman vitodens 50 marka/model kombiden kullanıyorum. Sorunum ise kombide bulanan su basınç saati sürekli düşmekte ikidebir kombiye su basmak zorunda kalmaktayım. Konunun anlaşılabilir ve cevap verecek tecrübeli arkadaşlar için detaylı olması açısından baştan anlatayım. Yalnız biraz mevzu uzun kusura bakmayın
Petekler yaklaşık olarak 10-12 yıldır hiç temizlenmediği ve 2 yıllık bu kombim geçen sene kışta bana aylık 400 liralık doğalgaz faturası çıkarttığı için bu sene tüm petekleri söküp, bir bir banyoda tapalarınıda çıkartarak su ve kireç sökücü ile iyice temizledim. Tesisat borularını da arındırdıktan sonra (yaklaşık 3 kiloya yakın demir tozu çıktı nasıl bir birikimse artık ), petek tamam kombiyi de kışa hazırlayalım deyip ona giriştim ve sırasıyla plakalı eşanjörünü, yanma odasına su taşıyan plastik hortumunu ve yanma odasını güzelce temizledim. Tüm tesisatı ve kombiyi toparladıktan sonra sisteme su basıp en yüksek derecede kombiyi ateşledim peteklerin havasını aldım. Muzzam bir fark ile sistem on numara oldu. Isınmayan petek ve peteklerde alt üst sıcaklık farkı durumları ortadan kalktı. Daha sonra normal 40-43 derece arasında evin durumuna göre kombiyi yakmaya başladım. Ertesi gün kalktığımda odalar buz olmuş olarak uyanıyor kombiyi kontrol ettiğimde ise su basınç saatinin düştüğünü farkediyordum. Tekrar su basıyorum (denemek için her seferinde 2 bara sabitliyorum) ve gün içinde 3 saate su basıncı 1 bara düşüyor kombi ısıtmayı durdurma derecesine geliyordu. Tesisatta kaçak, sızıntı vs vardır diye tüm petek ve bağlantı noktalarını kontrol ettim hatta kombi derecesini düşürüp baktım sıcaktan dolayı belki sızıntı şeklindeki kaçak olurda buharlaşıp beni yanıltabilir diye ama öyle kaçak durumuna da rastlamadım. Hatta emin olmak için tüm bağlantı yerlerini tekrar söküp teflon bant ile sararak tekrar bağladım.
Sorunu kombi tarafında aramaya başlayıp biraz araştırdım, içerisindeki genleşme tankı denen aletin havasından yapabileceğini öğrendim. Tekrar tüm suyu kesip genleşme tankını söktüm. Lastik basınç kalemi ile havasına baktım hiç havası yoktu. Üstünde bir takım basınç bilgileri yazıyor ama almanca olduğu ve çeviride de doğru düzgün bir sonuç elde edemediğim için 1.2 bar hava bastım. Tankın su giriş kısımına su dolu bir bardak yerleştirip içindeki mebranında hava kaçağı var mı diye kontrol ettim oda sağlam ve tekrar kombiye montaj edip basıncı gözlemlemeye başladım. 3 saatte ortalama 1 - 1.5 bar düşen saat bu sefer 1.5 günde düşmeye başladı. Gelişme vardı ama sonuç değildi yani hâlâ sorun çözülmemiş devam ediyordu. Bu cumartesi tekrar söktüm tank basıncında düşme yoktu, belki az gelmiştir diye basıncı 1.5 bara çıkardım tekrar takıp kontrol ettim bu sefer 1.5 günde düşen basınç 1 günde düşmeye başladı. Bir müsait zamanda 1 bara sabitleyip deneyeceğim ama bu süre içerisinde benim atladığım yada bilmediğim bir konu vardır diye siz değerli üye arkadaşlar ile konuyu paylaşma gereği duydum. Değilse 1 barda da sonuç değişmez ise mecbur servise boyun eğip çıkardığı hesabı ödemek zorunda kalacağım İşin en ağır pis tarafını halledipte böyle ufak bir mevzuda takılmak açıkcası canımı sıktı. Konu hakkında mantıklı olabilecek her türlü fikrinize açığım arkadaşlar. Özellikle varsa bu işle uğraşan tecrübeli arkadaşlar bana bir yol gösterin

Özetlersek şuan ki durumum,
- Peteklerde yada tesisatta sızıntı, kaçak yok.
- Genleşme tankı hava basıncı 1.5 bar ve oda sağlam (patlağı çatağı yok)
- Yoğuşma tankı temiz ve suyu tam (yukarda belirtmeyi unuttum ama onuda temizleyip tamamladım )
- Kombi altındaki filtrede sağlam, tıkanıklık vs yok.

 
Anlattıklarınızdan tesisatınızda çok ufak bir sızıntı olduğu anlaşılıyor. Genleşme tankı hava basınç ını 1 bar yapın.Sonra petekleri tek tek kapatarak su azalma oluyor mu kontrol edin.Misal mutfağı kapatın sonra kontrol edin azalma oldu mu eğer devam ederse diğerlerini birde bulaşık deterjanı ve süngerle petek bağlantıları ile su bağlantılarını köpükleyip kontrol edin.Peteklerdeki su basınç lı olduğundan kaçak olduğunda hava kabarcıkları oluşacaktır kaçak varsa
 

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Yalnız kafamı kurcalayan nokta, kontrol ettiğimiz su olduğu için ufak bir sızıntı dahi olsa düşük sıcaklıkta buharlaşma olmayacağına göre, bu bağlantı yerlerinde ıslaklık yada damla şeklinde akıntı oluşturmayacak mıdır? Elle kontrol ettiğimde ben bu ıslaklığı göremedim, hissedemedim.
Akşam eve gidince genleşme tankını 1 bara düşürüp petekleri ana kontrol vanalarından kapatarak tek petek üzerinde bu dediğiniz yöntemi deneyerek kontrol edeceğim bakalım sonuç ne olacak. Bağlantı yerleri sağlam ve sabaha kadar basınç saatinde bir değişme olmaz ise diğer peteklerde kaçak ararım artık. Peki üstadım şu şartlarda kombide bir anormallik olabilir mi? Dijital göstergede bir hata vermiyor, ısıtması normal çalışıyor, herhangi garip bir seste yok. Buna rağmen suyu kaçırmasına yada taliyeden atmasına sebep olabilecek bir durum varmıdır sizce? Ara sıra taliye borusundan su atıyor, oda yoğuşmalı kombilerde normal deniliyor. Tam emin olamadım açıkcası.
 
Ben 2000 yılında kombi servisinde çalıştım benim çalıştığım dönemde yoğuşmalı kombi yoktu.Bu nedenle yoğuşmalı kombi hakkında bir fikrim yok.Fazla su çektiğinizde kombi ye suyu tahliye eder ısınmadan dolayı basınç artınca bu tahliye biraz daha fazla olur.Siz suyu kombi ye çektiğinizde basınç az olduğu için hemen tahliye etmez ısınıp basınç artınca yapar bunu.
Birde benim çalıştığım dönemde tahliye den su atınca sürekli su kaçırır demişlerdi ustalarım o zaman bu nedenle tahliye vanasını çıkarıp temizleyip su geçirmemesi için bir yağ vardı gres gibi onu sürerdik ama yoğuşmalı kombi de normal mi bilmiyorum
 

Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu akşam deneyip, yarın Allah'tan bir mani gelmez ise sonucu sizlerle paylaşırım inşallah.
 
Belirtilen değerler çok yüksek. Yani kaçak miktariniz çok fazla. Yoğuşma suyunu ayrı bir kapta topluyorsaniz, bunun miktarına bakın. Eğer yoğuşma suyu tahliye borusundan çok fazla su geliyorsa, Yoğuşma esanjorunuz delinmistir. Yada diğer ana esanjorunuz delinmistir.
 
@c.berkan Üstadım dün görüştüğümüz mevzuyu denedim. Genleşme tankını 1 bara düşürüp, tek peteği çalıştırarak petek tarafında ve bağlantılarda kaçak olmadığından emin bir şekilde sabaha kadar 40 derecede 2 bar su basıncı ile kombi çalıştı. Sabah kontrol ettiğimde malesef yine su basıncı düşmüş ve kombi ısıtmayı düşürmüştü. Artık iyice kombiden işkillenmeye başladım.
@deltas Yoğuşma suyu kombi içinde kıvrımlı bir bidondan fazlasını taliye ediyor. Taliyesi ise duvardan mutfak balkonu giderine akmakta. Açıkcası gidere akan yoğuşma suyu miktarını hiç ölçmedim. Bugün gecede bir kap koyarak sabaha kadar atacağı su miktarını kontrol edeyim.
Yoğuşma kabı resimdeki gibi doluluk oranı aşağı yukarı sabit fazlasını atıyor taliyeden atıyor. Yoğuşma eşanjörü dediğiniz bakır rengindeki 1 ve 35 nolu resimde görünen dikdörtgen eşanjör sanırım. Onuda temizleyebildiğim kadarı ile içindeki peteklerden gelen kurumu demir tozunu vb pislikleri hep akıttım temizledim ama delik mi değil mi orasını bilmiyorum. Bir tarafı ısıtma suyu bir tarafı kalorifer suyu dolaştırıyor gerçi delik olsa ısıtma suyu tarafıda kalorifer tarafı gibi koyu renkte olurdu diye düşünüyorum. Isıtma fonksiyonunu pek kullanmadığımız için o kısım tertemiz.
Ana eşanjör dediğiniz sanırım yanma odası (37 nolu resim içerisindeki) içinde (2 ve 3 nolu resimdeki) olan kısım. Genelde internette ana eşanjör resimleri radyatör gibi ama bendeki kombide yanma odasını temizleme için söktüğümde gördüğüm kısım komple kıvrım borulardan oluşuyor. Orasıda tambur gibi şeye fabrikasyon presli herhalde, sökmek için herhangi bir vida vb montaj yeri göremedim. Birde bu yanma odasını içerisi bu şekilde olması normal mi dersiniz? Ben grimsi toz şeklinde bir manzara ile karşılaşmayı bekliyordum ama sanki içerdeki spiral boruların üzerine birşey bulaşmışta yanınca beraber sıvanıp kalmış gibi görünüyordu. Bu arada genleşme tankı ve etiketinin resimlerini de ekledim. 6 nolu resimler tank ve etiketine ait.
Not: Resimleri hafta sonu temizlik yaptığımda çekmiştim. Dün vaktim olmadığı için yükleyemedim.
 

Ekli dosyalar

  • DSC_0047.JPG
    362.7 KB · Görüntüleme: 80
  • DSC_0048.JPG
    223 KB · Görüntüleme: 71
  • DSC_0035.JPG
    339.3 KB · Görüntüleme: 73
  • DSC_0037.JPG
    315 KB · Görüntüleme: 71
  • 1.jpg
    368 KB · Görüntüleme: 59
  • 2.jpg
    391.7 KB · Görüntüleme: 74
  • 3.jpg
    524.9 KB · Görüntüleme: 73
  • 6.jpg
    419.5 KB · Görüntüleme: 70
Arkadaşlar sorunu nihayet çözdüm,
Son resimleri çekmek için kombinin ön kapağını tekrar açtığımda, eğilip bakmak ile göremeyeceğimiz bir yerde telefon kamerasıyla bakarken vana benzeri bir şey ile karşılaştım. Üzerinde 110 derece ve 3 bar ibareleri yer alıyordu. Buda neki tahliye mi acaba derken kurcalamaya başladım ve saat yönünün tersi istikametinde hafif çevirince tahliyeden su bıraktığını farkettim. Bıraktığımda ise yine eski konumuna geliyordu fakat tahliye kanalından su sesi kesilmemişti. Sonuna kadar çevirince iyice zorlandı ve bir miktar yukarı doğru kalktı son noktasında sert bir şekilde kalktığı noktadan başlangıç noktasına düşüyor. Mevzuyu sonradan çözdüm artık. Kombide olağan dışı bir su basıncı durumunda bu valf benim manuel yaptığım işi kendi sıkışarak ya 3 bar üzerinde yada 110 derece üzerinde açıp, suyu tahliye ediyor. Ayrıca basıncı yenebilmesi için mekanizmaya sert bir yay dahil edilmiş.
Petekleri temizledikten sonra su basarken basıncı bir ara kaçırmıştım ve 'tak' diyebir ses gelmişti sebebini bulamamıştım demek ki o ara fazla basınç yapan suyu tahliye eden yer burasıymış. Muhtemelen o kapanma işlemi esnasında tam kapanmayarak sızıntı şeklinde kaçırmaya devam etmiş ve bana sürekli su bastırmak zorunda bırakmış.
Neyse velhasıl uzun lafın kısası bu işide hallettik çok şükür. Yardım eden arkadaşlara teşekkür ederim.
Benim bu kombi, tesisat ve petek temizliğinden çıkardığım tecrübe ve tavsiye;
- Kalorifer tesisatınız yenide olsa eskide olsa yıllık peteklerinizi ve tesisatınızı 1 kez temizlemenizde yada temizletmenizde fayda var. Hiç yapamıyor iseniz peteklerden birini söküp giriş çıkış borularına hortum bağlayarak şebeke suyu basıp, kontrol vanaları aracılığı ile diğer petekleri aç kapa yaparak içerdeki eski pis suyu varsa içindeki materyalleri atmasını sağlayın. Hiç yapamadınız komple peteklerin eski suyunu (varsa banyod/tuvalette tahliyeniz oradan) boşaltın.
- Yeni tesisat döşetecek iseniz kesinlikle banyoya yada tuvalete, uygun bir yere tesisatın suyunu boşaltmak için tahliye vanası koydurtun. Ayrıca kombinin altına kalörifer su çıkışı ve dönüşü borularının olduğu yere T attırarak tesisata su basabilmek için hortum bağlayabileceğiniz bir aparat taktırın. Çıkıntılı bir şey yaptırırsanız hortum takmadığınız dönemde içerisinde oluşabilecek havayı alabilmeniz için ona uygun bir alet takılacak şekilde ayarlatın.
- Kombinizin kalörifer dönüş suyunda yer alan metal filtre haznesini kontrol edin oradaki filtreyi kesinlikle çıkartmayın. Eğer yok yada deforme oldu ise tesisat işi ile uğraşan bir yerden plastik parçayı temin edip içindeki filtresini evinizdeki filtre haznesine takın. Bazı uyanık geçinen usta görünümlü işgüzar zaatlar bu filtreyi kombi basıncını etkilediği için sökmekteler. Benim şuanki oturduğum evimde sıfır kombi taktırmıştık (şuanki uğraştığımız kombiyi) daha ilk yılında sıcak suda sorun oldu servisi çağırdım adam direk bu bahsettiğimiz filtreyi kontrol etmek için tapayı söktü içinde filtre yok! kombiyi söküp plaka eşanjörünü çıkardı içi benim tesisattan çıkardığım demir tozları parçaları ile dolmuş kalmış. Adam bu garantiye girmez deyince o filtreyi oradan sökene içimden ne söylenmiştim...
- Petekleri, tesisatı temizlediniz yada temizlettiniz, lakin henüz işiniz bitmiş sayılmaz. Kombinizi korumak, verimi artırmak için son bir işlem daha yapmanızda fayda var. Bu işlem ise; peteklerin dönüş suyu kombiye girerken, kombinin konumlandırıldığı yere göre yaklaşık 1-1,5 metre yüksekte borudan oluşmakta. Kombinin hemen altında ise dönüş suyu filtresi yer alıyor. Eğer ki tesisattan gelen metal parçacıkları var ise bu parçacıklar suyun basıncı ile filtre haznesine dolmakta, siz sökmek için kombiyi kapattığınızda ağrlıklarından dolayı tekrar borunun dibine çökmekteler. İşte bu sorunu engellemenin kesin çözümü ise o parçacıkları yakalamaktan geçiyor. Özellikle tesisatınız benimki gibi eski ise dönüş filtresi içerisine neodyum mıknatıs yerleştirin. Ne alaka kardeşim altı üstü ev tesisatı demeyin, tecrübe ile sabit arkadaşlar. Çinden başka bir iş için getirttiğim mıknatısları filtrenin dibine, tapanın hemen içine yerleştirdim. Ara ara söküp bakıyorum çıkanları görseniz "o kadar peteği temizledin, borulara su bastın bunlar ne şimdi" dersiniz. Petekleri temizlerken içlerinden çıkan o kara parçacıklara demir mi kireç mi ayırt etmek için mıknatısı tuttum %99'u yapıştı kaldı. Bunu görünce manyetik filtre varmıdır diye araştırmaya koyuldum, bu iş için özel yapılmış filtre varmış. Hatta süper bir alet tam benlik dedim fiyatı görünce orada kaldım. Fiyatı 1000 TL ve indirime girmiş 850 TL'ye düşmüş Bende de ona verecek para olmadığı için pratik olarak aklıma bu geldi, uyguladım ve gayette memnunum olumlu sonuçlar aldım.
- Son olarakta kombinizin yıllık rutin bakımını yaptırın arkadaşlar. Elinizden geliyorsada üşenmeyin yapın. Hiç bişey olmasa dahi plastik boruların içini görseniz kireç, metal parçaları resmen bir kat daha oluşturmuş ki bunlarda diğer aksamlara uzun vade de hasara/arızaya sebep olacaktır.
Not: Söktüğünüz kombi parçalarında contalı olanlar varsa contalarını kontrol edin, deforme varsa kesinlikle geri takmayın. Allah muhafaza sakatlık çıkartabilir.
Sağlıcakla kalın, Allah'a emanet olun.

Bahsettiğim valf ve genel kombinin içini gösteren video;
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…