mharput

Üye
Katılım
21 Ara 2007
Mesajlar
61
Puanları
1
Yaş
39
Başta Uzman ve Onursal üyeler olmak üzere Sayın üye arkadaşlar,şu anda reaktif-kapasitif sınır oranları nelerdir acaba? Bu konuda net bir sonuç bulamadım,herkesin de tereddütü olabilir .Tedaş ve EPDK sayfasını da araştırdım.Ben 15/10 olarak ayarlıyorum,yanlış mı yapıyorum,sınırımız bu olacaktı,itirazlar vardı,karar bozuldu mu? Tedaş geri adım mı attı?Bu konuda yazılı kanun vs. nereden temin edebilirim?Ekleyebilen arkadaşlar olursa da mutlu olurum....

___

Elektrik Piyasası Yönetmelikleri

Yukarıdaki linkde müşteri hizmetleri yönetmeliği 30kasım2008 son hali adlı bir yazı buldum.Doğrudur diyebilir miyiz? 16.maddede 20/33 diyor...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bildiğim kadarıyla, %15-10 sınırları, Teiaş-Tedaş arasında uygulanmakta.
Son kullanıcı olan müşterilerde ise %20-15 ve %33-20 sınırları devam etmektedir.
Özelleştirme kapsamındaki Tedaş işletmelerinin (ceza sınır oranları) son durumları hakkında duyum almadım henüz.

Siz oranlarınız %15-10 değerlerinde tutuyorsanız bu size yetmektedir aslında şu an için. Fakat olası bir arıza karşısında oranların hızla hükselme ihtimali var ise biraz daha aşağıya çekebilirsiniz. Ama yoksa böyle bir ihtimal bu şekilde devam edin. Gereksiz yere kompanzasyon panonuzu zorlamamış ve yıpratmamış olursunuz.
 
ilgili yönetmeliğin 16.maddesinin 4.bendi aşağıdadır.TEDAŞ'tan enerji alan tüketiciler için,bunun dışında oranları belirleyen bir kurul kararı veyahut yönetmelik çıkmamıştır.


(4) Reaktif enerji miktarını ölçmek üzere gerekli ölçme düzeneği, ilgili mevzuata göre reaktif enerji tarifesi uygulanmayacak aboneler dışında kalan müşteriler tarafından tesis edilir. Bu müşterilerden, kurulu gücü 50 kVA’nın altında olanlar, çektikleri aktif enerji miktarının yüzde otuzüçünü aşan şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri veya aktif enerji miktarının yüzde yirmisini aşan şekilde kapasitif reaktif enerji tüketmeleri halinde; kurulu gücü 50 kVA ve üstünde olanlar ise, çektikleri aktif enerji miktarının yüzde yirmisini aşan şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri veya aktif enerji miktarının yüzde onbeşini aşan şekilde sisteme kapasitif reaktif enerji vermeleri halinde, reaktif enerji tüketim bedeli ödemekle yükümlüdür. Endüktif ve kapasitif enerji tüketimleri itibarıyla söz konusu sınırların ikisini birden aşan veya reaktif enerji ölçme düzeneğini kurma yükümlülüğü bulunmasına rağmen kurmayan ya da mevzuat hükümlerine uygun olarak kurmayan müşterilerin ödemeleri gereken reaktif enerji bedeline ilişkin usul ve esaslar Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği ve ilgili tebliğleri çerçevesinde Kuruma sunulan tarife önerilerinde yer alır.
 
Son durumu öğrenmek isteyenlere yardımcı olmanın yanında,15/10 sınırları beni zorladığı için sordum,titizlik göstermekte doğru mu yapıyorum yoksa bu kadar titizliğe gerek yok ve 20/15'i baz almak yeterli mi?diye....Fikrini söyleyen ve mesajımla ilgili olarak beni uyaran genç arkadaşa teşekkür ediyorum...Ayrıca Fabia'ya ve bundan sonra fikir verecek arkadaşlara ...Konuyla ilgili kesin bilgiye sahip olmayan arkadaşların da tahminde bulunarak yanıltma yapmamasını,emin olduktan sonra yanıt vermelerini de rica ediyorum.Çünkü konu hakkında yanlış yönlendirmeler araştırma yapmayan diğer üyelere maddi zararlar getirebilir...
 
Arkadaşlar bugün itibari ile izin verilebilinir reaktif oranlar nedir acaba? Bir de kaç KVA sözleşme gücünün üzeri komp. yapmak zorunda.
Teşekkürler.
 
Fabia arkadaşın verdiği oranlar günceldir.Sözleşme gücü 9kw üstünde ise kombi sayaç takmanız gerekir.(sayacı taktırıp kompanzasyon yapmam cezayı öderim de diyebilirsiniz)
 
50 Kva üstü 20/15
50 Kva altı 33 /20. 9 kw üstü aboneler kompanzasyon yapmak zorunda.
 
Fabia arkadaşın verdiği oranlar günceldir.Sözleşme gücü 9kw üstünde ise kombi sayaç takmanız gerekir.(sayacı taktırıp kompanzasyon yapmam cezayı öderim de diyebilirsiniz)

Teşekkür ederim hocam.
Yani 50kVA altı cos fi = 0,95(endüktif) ile 0,98(kapasitif) arasında
50kVA üstü cos fi= 0,98(endüktüf) ile 0,99(kapasitif) arasında olması gerektiğini anlıyorum ben bu yazıdan. Peki bahsettiğiniz 9kW ibaresi hangi yönetmelikte geçiyor acaba?
Saygılar.
 
EPDK uygulama usul ve esasları madde 2,4 de 9Kw(dahil)reaktif bedeli alınmaz ifadesi var.
Fahri Bey kompanzasyon yapmak zorunda diye yazmış.Ama Tedaş çalışanlarının kombi sayacı olan abonelerin kompanzasyonunu denetlediğini görmedim
 
Otomasyon"www.epdk.gov.tr/tarife/elektrik/perakende/ek/EK5.doc"]www.epdk.gov.tr/tarife/elektrik/perakende/ek/EK5.doc[/URL]
EPDK 'nın "Perakende Satış ve Tarife Yapısında Kullanılan Usul ve Esaslar" ilgili yönetmelikde 2.4. Reaktif Enerji Tarifesi: maddesi d bendinde aynen şöyle yazıyor
"Mesken aboneleri dışında kalan tek fazla beslenen abone ile bağlantı gücü 9 (dokuz) kW'a (dahil) kadar olan aboneye ve yürürlüğe konulan elektrik enerjisi satış tarifelerinde reaktif enerji bedeli belirtilmemiş olan abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanmaz." , burdaki bağlantı gücü sözleşme gücü tedaş sözleşme gücü olarak kurulu gücün 0,6 katını alıyor, yani kurlu güç 15 kW oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,070
Mesajlar
922,993
Kullanıcılar
451,352
Son üye
mrt8ydn

Yeni konular

Geri
Üst