Kompanzasyon elektrik tasarrufu sağlar mı ?

Degiştirmez fakat cezadan korur
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ana dağatım panonuzda kompanzasyon ile ana şalterinizden geçecek reaktif akım miktarı düşer, lokal kompanzasyon yaparsanız işletmenide dolaşan reaktif akımlar düşer, kablolar ısınmaz. Faturanızda fark edebileceğiniz bir tasarruf beklemeyin...

slm hocam karmet le ilgili bilgi alabilirmiyim
,
 
lokal kompanzasyonla kayıplarınızı azaltabilirsiniz bunun size faydası makina ekipmanlarınızın 'özellikle uzak noktalardaki' dah uzun ve sağlıklı çalışma ortamına kavuşturduğunuzuda eklerseniz belli ölçülerde tasarruf etmiş olursunuz. illaki fatura bazında görünür bir tl olarak bakmayınız.
 
kompanzasyon tasarruf sağlamaktan öte, kullanılan enerjinin kalite ve kararlılığını düzeltmek amaçlıdır. Yani kompanzasyon sayesinde sistemimizin kullandığı reaktif güçleri en aza düşürmeye çalışırız, bunu yaparkende ya sistemde kapasite kullanarak yada endüktans kullanmak suretiyle bir miktar daha enerji kullanılacağı için; tam olarak şu kadar tasarruf yaptığımızın hesaplanması mümkün görünmemektedir. Hatta kompanzasyon ile sisteme etki ettiğimiz için zaman zaman bir miktar daha faturalarda yükselmeye bile sebep olabilir diye düşünüyorum.
 
Sistemin kullandığı reaktif azalmaz, yine kullanır, şebekeden kullandığı kısım azalır, bu kısmı kompanzasyon sistemi sağlar. Kompanzasyon sistemi ile hat-trafo kayıpları dışında tasarruf sağlanmadığıda daha önceleride tartışıldı..
 
arkadaşlar sadece süzme aktif sayaç ile ölçülen bir yerde kompanzasyon sistemi trafoyu rahatlatır başkada bir işe yaramaz aktif süzme sayaç kullanılan bir yerde kompansazyon sistemi her hangi bir tasarruf yapmaz çünkü sizin şebekeden çektiğiniz gücü kondansatörlerden çekersiniz. gene aynı tüketimi yapmış olursunuz. sanırım basitçe anlatım şekli bu olur saygılarımla...
 
aktif tüketim de tasaruf beklemek saflık olur , endüktif reaktifinizi, kapasifi reaktifle tolere etiğiniz için endüktifin çekeceği akımı düşürmüş olacağınızdan hattınız rahatlar gerilim de denge oluşur , alternanslardaki kırlma ve dalgalanmalar en aza indirgendiği için makinalarınız rahat çalışır ısınmaz ....
 
Arkadaşlarında bahsettiği gibi lokal kompanzasyonlar enerji tasarrufu sağlayabilir. Şöyle bir örnek vereyim. Bir sayaç panonuzvar. Panonuzun 200 metre uzağında da bir su pompası çalıştırıyorsunuz. Hemen sayacın çıkışında kompanzasyon yaparsanız aktif tüketime hiç bir faydası olmaz. Ama pompanın hemen önünde kompanzasyon yaparsanız. 200 metrelik hatta reaktif akımın yaratacağı aktif kayıplardan kurtulursunuz. Buda harcadığınız aktif enerjiyi bir miktar azaltır. Özellikle yayılı yüklerde lokal kompanzasyon hatırı sayılır enerji tasarrufu sağlar.

Enerji tasarruf cihazlarına gelince . Kontrolsüz bir şekilde alakasız bir yere takılmış bir aletin hiç bir faydası olmaz.

Sadece böle bi alet var acayip tasarruf yapıyo denildiğinde beni sinir eder.

Kolay gelsin..........
 
kompanzasyon yapmaz isen yaptırırlar meraklanma. ama sonuçları acı vericidir:)
 
Tesisin 50kva üzeri ise reaktif endeks aktif endeksin %20 sini kapastif endeks ise aktif endeksin %15 ini geçmemesi lazım.kompanzasyon, işte bu dengeyi sağlar bu dengeyi ayalarlamazsa elektrik şirketleri cezayı kat kat alıyorlar bunu düşünürsek bayağı bir tasarruf sağlar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,969
Mesajlar
922,183
Kullanıcılar
451,164
Son üye
Yalpaslan

Yeni konular

Geri
Üst