scorpion eyes
Uzman Üye
Scorpion eyes Hoca'm sonsuz müteşekkir olduğumu belirtir,mesajınız alınmıştır şükranlarımı sunarım.Tabiki Sizin gibi Saygıdeğer insanların yardım ve değerli bilgilerine ihtiyacım vardır.Benim burada anlayamadıklarım okulu okuyamadığımdandır kuşkusuz.Mesela şu aşağıdaki örneğimizin benim anlayacağım tarzda güzel bir açıklamasını yaparsanız sevinirim yani örneğimizin aşağısındaki Reaktif güç dediğimiz Q1= karekök çizgisinin altında s1-p1=510 kvar falan yazıyor bu karekök ve altında bulunan s1-p1 dedikleri ve bu s1 ve p1 üzerinde de küçük bir tane 2 rakamı yazılıdır bunların nasıl hesaplandığını açıklarsanız sevinir yani biz bunları matematik olarak nasıl birbirine çarpıyoruz? saygı ve sonsuz hürmetlerimi sunarım
ÖRNEK :Tüketicinin gücü S1 = 714 KVA
Mevcut güç katsayısı cos ø1 = 0,70
İstenilen güç katsayısı cos2=0.97
1-) Birinci yola göre aktif gücün sabit kalması istenmektedir.
p1 = S1 * cos ø1 = 714 KVA * 0,7 = 500 KW olup, bu durumda çekilen reaktif güç nedir?
S1 denilen güç kompanzasyon yapılmadan önceki tesisin görünür gücüdür.
Cosfi = P / S bu bir trigonometrik bağıntıdır (verdiğim vektörel gösterimden).
Yani P1= S1 x Cosfi1
P1= 714 x 0,7
P1= 499,8 KW
Burada kafanın karışmaması için özet bir açıklama yapayım. Sistemin gücü sorduğun soruda aktif güç olarak değil görünür güç olarak verilmiş bunu mevcut durum cosfi değeri olan cosfi1 ile çarpınca tesisin aktif gücünü bulmuş oluyoruz. Bundan sonrası daha önce anlattığım şekilde tablodan k katsayısına bakıyoruz ve 0,77 olduğunu görüyoruz.
Qc= P x k
Qc = 499,8 x 0,77
Qc= 384,846 kVAr
Not: Uygulamada hedef cosfi 0,97 seçilmez bunun örnek bir problem olduğu için böyle bir değer seçildiğini bilin. Hedef cosfi 0,99 veya 1 alınır. Bahsettiğiniz hesaplama vektörel toplamdır (S² = P² + Q²) , S değerinin bulunması için eşitliğin her iki tarafının karekökü alınır.
Kafanızın karışmaması için mümkün olduğunca pratik çözümler vermeye çalışıyorum.