Kompanzasyon ile ilgili bir kaç soru

kemomando

Üye
Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
40
Tüm arkadaşlara önce selam aranızda yeniyim.
Projem var güç kompanzasyonu ile ilgili ancak böyle kopyala-yapıştır tarzında olmasını istemiyorum.Bu yüzden deneyimli arkadaşlara bir kaç sorum olucak
1-kompanzasyonda en önemli sıkıntı nedir?.Yani ne en çok uğraştırır veya sorun yaratır?.Bunun için ne gibi önlemler alınmalıdır..?
2-Klasik kompanzayon panolarının yerine geçebilecek ne gibi yeni çalışmalar var.?Bilgi verebilirmisiniz.?
3-Kompazasyonu belirli değerler içinde tutmak için ne gibi önlemler alınmalıdır.?Yeni kontrol yöntemleri var mı.?

saygılar.
 
Merhaba arkadsım ..

1_)Kompanzasyonda en önemli olan şey ne kadar bir kurulu gücü olan biir tesisi kopmpanze edeceği sorusudur.Bu iyice bilinmelidir ki güce göre kaç kademe kompazasyon yapacağın ortaya çıksın.Bence en önemli ve dikkat edilmesi gereken şey bu..

2_)Şimdiye kadar ben eski kompansazyon panolarından başka bir pano çeşiti görmedim ama şu var ki arkdşım kopmansayonun çok hassas oldugu yerlerde senkron motorlarla kompanzasyon yapılmakta buda çok maliyetli bir sistem olduğu için tercih edilmemektedir.

3_)Benim bildiğim kadarıyla cosQ değerini 0.90 ile .099 değerleri arasında tutmak kompanzasyonun en önemli amacıdır.Bu değerlerde tutmak için 30mA gibi bir kontak hassasiyetine sahip reaktif güç roleleri tercih edilmelidir ve ayrıca olası bir indiktif güç ilavesi durumunda ise pano içinde boş ta olan kopmanzasyon grupları bulunmalıdır.

Umarım verdiğim bilgiler sana bir yol gösterir. saygılarımla
 
vakti zamanında padişah tebdil-i kıyafet hakla altın dağıtırmış. vezire der şuna 1 altın ver. bir başka esnafı görür buna 100 altın ver. en az 1 altın en fazla ise 1000 altın vermesini istermiş. durum böyle olunca vezir akıllı bir yöntem bularak keselere sabit altın koyarak 3 er 5 er kese birden verirmiş birinci kesede 1 ikinci kesede 2 üçüncü kesede 4 dördüncü kesede 8 beşinci kesede 16 gibi keseleri gruplandırmış.vezir 1 2 4 8 16 32 64 128 256 512 şeklinde gruplandırmış keseleri. kompanzasyonda aynen bu şekilde yapılsa en mükemmel kompanzasyon olur ama bu seferde çok fazla maliyet harcanır. kompanzasyonda güçleri dengelemek çok önemli bu yüzden lambaları eşit güçte aynı zamanda çalışacak şekilde r s t fazlarıyla ayarlamak en iyisi. ama herşeyde bununla bitmez yapılan kompanzasyon kağıt üzerinde kalır uygulama esnasında gerçek anlamda verim elde edemeyebiliriz. o yüzden işletmeye 1 kaç kez gitmek ve güç analizi yapmak en iyisi olur. sabah ve akşam farklı farklı güç kullanılabilir. her saat güç kullanımı değişebilir. o yüzden kağıt üzerinde yapılan kompanzasyon çoğu zaman kağıt üzerinde kalır...
 
sayın kemo mando arkadaşım...
ben sorunun bir diğer kısmına (yeniliklere) bildiğim kadarı ile yanıt vericem. önceden elektronik olarak kompanze eden trimpotlarla ayar yapılan kompanzasyon röleleri mevcuttu. ve klasik kontaktörler kullanılırdı. zamanla kompanzasyon için kontaktörlerde gelişme yapıldı ve boşaltma bobinleri ilave edildi bu hem harmonikleri azalttı hemde kontaktörlerin yapışmasının önüne geçildi. bir diğer avantajı ise kondansatörün ömrünü uzatması ve kontaklama sürelerinin kısaltılmasına imkan tanıdı. reaktif güç kontrol röleleri elektronikten dijitale geçti ve anahtarlama cos fi ihtiyaç duyulan güç gibi bir çok ayarı ve hesaplamayı tek başına yapabilecek hale geldi. bugünün kompanzasyon röleleri hem indüktüf hem kapasitif kompanzasyon yapabiliyor(hepsi değil bir kaç model), hemde işletmenin durumuna göre 2-14 saniye aralığında kontaklama zamanına erişebiliyor. daha da gelişmiş sisremlerde kompanzasyon kontağı yerine 0 geçiş kontrollü tristör kullanılarak anahtarlama ve optimizasyon süreleri minimuma indirilebiliyor ayrıca tristör kontaklarını kullanan bazı hazır (hızlı) kompanzasyon panoları saniyede 50 anahtarlamaya kadar sistemi kompanze edebiliyor. 0 geçiş kontrollü tristörler kullanıldığında kontaktörlerde oluşan ses, harmonik, yapışma, kondansatör patlaması gibi durumların önüne geçildiği gibi kondansatör ömürleride kat kat artmaktadır...
umarım faydalı olmuştur şimdiden kolay gelsin....
 
1. sorunuz açıkta kalmış.
en önemli sıkıntı LAR
dengesiz yükler (Türkiye'de üretilen monofaze kompanzasyon yapabilen Reaktif Güç röleleri sayesinde bu sıkıntı aşılabiliyor)
Çok hızlı değişen yükler (Tristörlü kompanzasyon ve Türiyede üretilen ALRON firmasının geliştirip dinamik kompanzasyon ismini verdiği sistem sayesinde aşılabiliyor)
Aşırı akım harmoniği (detunned reaktör ve aktif harmonik filtre ile bu sorun aşılabiliyor,üreten olmadıysa henüz aktif harmonik filtre malesef Türkiye'de üretilmiyor)
Bir de şöyle yazayım,netten gördüğüm kadarıyla dünya devi firmalar ,henüz 3 fazdan ölçüm alıp kontrol eden röle üretmemiş(reaktif güç kontrol rölesi,RGK) Ülkemizde ise Elektropan,Entes,Kael,,Tense gibi firmalar (bilmediklerimden dolayı özür dilerim) bu tip röleler üretmektedir.Ayrıca yine monofaze kompanzasyon yapabilme özelliği de yine bu Türk yapımı RGK lerin özelliklerindendir.Ülkemizdeki şebeke ve tesis yapısı ,bizim bu konuda ilerilememizi sağlamıştır.
 
cevap yazan arkadaşlara çok teşekürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,837
Kullanıcılar
453,495
Son üye
Ozsuebu

Yeni konular

Geri
Üst