kompanzasyon kondansatörleri

Katılım
16 Eyl 2013
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
31
Kompanzasyonda kullanılan kondansatörlerin özellikleri nelerdir?
(proje konularımdan biri lütfen yardımcı olurmusunuz)
 
Kompanzasyonda kullanılan kondansatörlerin özellikleri nelerdir?
(proje konularımdan biri lütfen yardımcı olurmusunuz)

KOMPANZASYON KONDANSATÖRLERİ

Kondansatör, iletken iki tabaka (genellikle alüminyum folyo) ile bunların arasındaki di elektrik (yalıtkandan) oluşur. Yalıtkan; özel kağıt, poliprop veya buna benzer maddeler ile bunların arasına sızdırılmış çeşitli yağ ve kimyasal maddelerin birisinden oluşur. Bugün şebekelerde güç kat sayısının düzeltilmesi için kullanılan kuvvetli akım güç kondansatörleri, dielektriği kağıt veya polipropilen film yahut bunların karışığı olan kondansatörlerdir. Burada kullanılan kağıt üstün kaliteli selülozdan özel olarak imal edilir. Kondonsatör imali için gayet ince dielektrik şeritler kullanılır ve emniyeti artırmak maksadıyla işletme gerilimine göre bunlardan birkaç kat üst üste sarılır. Bu şeritlerin her iki tarafı aliminyum folyo ile kaplanır. Bunlardan sonra şeritler bir çekirdek veya mekik üzerine sarılır ve çekirdek çekildikten sonra sargı sıklaştırılır. Bu şekilde elde edilen sargılardan bir kaçı sacdan yapılmış bir muhafaza içine yerleştirilir ve aralarında paralel bağlanırlar. Dielektriğin yüksek elektriksel dayanımını korumak için buna bir sıvı emdirilir. Bu maksatla bütün muhafaza nebati veya madeni yağ yahut kVAr bazında sentetik yanmaz yağ ile doldurulur. Yaklaşık olarak 400 V’ a kadar olan gerilim bölgesinde kondansatörler gayet ekonomik bir şekilde yapılabilir. Bu bölge içinde kVAr başına gerekli olan hacim sabittir. Daha yüksek gerilimlerde bu hacim değeri daha büyüktür; zira dielektrik tabakanın kalınlığı belirli bir değerin altına düşürülemez. Daha yüksek gerilimlerde de hacim değeri daha büyüktür. Yüksek gerilimlerde ekseriya 1.15 kV’luk kondansatörlerden birkaçı seri bağlanır. Bu takdirde kondasatör levhaları ile madeni muhafaza arasında yüksek gerilimlerin meydana gelmemesi için muhafazalar, birbirine ve toprağa karşı izalatörler yardımıyla yalıtılır. Böylece 100 kV’ dan daha yüksek gerilimler için kondansatör bataryaları teşkil olunabilir. Ekseriya kaynakla imal edilen sac muhafazalar, havanın ve gazların giremeyeceği bir şekilde kapatılırlar. Bu demir muhafazaları bir topraklama klemensi ile donatılır ve buradan topraklanırlar. Bugünkü imalata göre kondonsatörlerin geçiş izalatörleri sıvı ve hava sızdırmaz bir şekilde tespit edilirler.

Kondansatörler, imal edici fabrikalara göre çeşitli güç ve gerilim kadamelerine göre yapıldıklarından, arzu edilen kapasiteyi elde etmek için bunlardan belirli bir sayıda eleman bir araya getirilerek batarya teşkil edilir. Normalize gerilim kadameleri alçak gerilimde 230, 240, 525, 600 V’dur. Yüksek gerilim 3.3, 6.6, 10.5, 15.75, 20, 31.5 kV’dur. Kondansatörleri devamlı olarak bu gerilmelerin %10 fazlasına ve bir günde 6 saat süre ile %15 fazlasına bağlanabilirler. Bu takdirde güçleri, normal güce göre %21 veya %32 arttırılmış olur. Kondansatörler ekseriya bina içine yerleştirilir; bu gibi kondonsatörlere dahili tip kondansatörler denir. Yüksek gerilim tesislerinde bunlar açık havaya tesis edilebilirler. Kondansatörlerin ömürleri sıcaklık derecesine bağlıdır. İç tesislerde kııllanılan kondansatörler normal olarak -10°C ile +35oC arasında olmakla beraber -40°C/+50°C sıcaklık sınıfına sahip olacak şekilde de yapılır. Eğer kendi kendine soğuma şartları gerçekleşmez ve kondansatörlerin yerleştirildikleri yerde sıcaklık derecesi çok yükselir ise bu durumda özel havalandırma yapılır.

Standart Güç Değerleri

0,50-0,75-1-2-2,5-5-7,5-10-12-15-20-22,5-25-30-37,5-40-42,5-45-50-75-100KVAR (Daha büyük güçler özel olarak yaptırılır.)

2.1.3. AG ve OG Güç Kondansatörleri

1. Alçak gerilim güç kondansatörleri (400-525-600 V-50 Hz), orta gerilim güç kondansatörleri (3.3.kV-34,5kV) ve endüksiyon ocak kondansatörleri olarak üç gruptur. Bu güç kondonsatörlerinden beklenen özellikler şunlardır:

[FONT=&amp]o [/FONT]Uzun ömürlü olması,
[FONT=&amp]o [/FONT]Elektrik şebekesinde meydana gelen anormal akım, gerilim ve harmonik gibi faktörlerden asgari şekilde etkilenmesi,
[FONT=&amp]o [/FONT]Geçici rejimlerde akım, gerilim darbelerinden, dengelenme akımlarından etkilenmemesi,
[FONT=&amp]o [/FONT]Aktif kayıplarının en az olması ve bu kayıpları absorbe etmesi,
[FONT=&amp]o [/FONT]Projelendirildiği asgari ve azami ortam sıcaklığında performanslarını yitirmemesi,
[FONT=&amp]o [/FONT]Elektroteknik boyutlarının yani anma değerlerinin zamanla değişmemesi,
[FONT=&amp]o [/FONT]Can ve mal emniyeti yönünden bir tehlike kaynağı oluşturmaması,
[FONT=&amp]o [/FONT]Kalıcı kısa devreye girme olasılığının en az olması,
[FONT=&amp]o [/FONT]Bakımı kolay, arızası az, tamiri mümkün ve asgari bir maliyet oluşturması,
[FONT=&amp]o [/FONT]Montajının kolay olması ve boyut yönünden herhangi bir yere monte edilebilecek bir modüler esneklik göstermesi,
[FONT=&amp]o [/FONT]Teknik ve iktisadi bir optimizasyon ürünü olmasıdır,

Günümüzde dört ayrı yapıda güç kondansatöru üretilmektedir.

1.Kağıt yalıtkanlı yağlı tip: En eski ve ilk uygulanan sistem olup kayıpların yüksekliği ve büyük hacim gerektirmesi nedeniyle bugün artık kullanım alanını yitirmiştir.

2.Polipropilen yalıtkanlı tip: Gerilim dalgalanmalarına dayanıksızlığı ve emprenye zorlukları nedeniyle fazla tercih edilmeyen özelliklere sahiptir.

3.Metalize polipropilen kuru tipi: Ülkemizde son yıllarda oldukça geniş kullanım alanı bulan bu tip kondonsatörler “kendi kendini onaran” olarak da adlandırılır.Polipropilen film üzerine alüminyum püskürtülmek suretiyle tek katta hem iletken hem de yalıtkan elemanların elde edilmesi sonucu oldukça küçük ölçülere sığdırılabilmiştir. Kaybı düşüktür. Gerilim dalgalanmalarından etkilenen alüminyum yoğunlaşması ilkesine dayanan, kendini onarma özelliği avantajlı yanı olmakla birlikte, giderek kapasite değerinin düşmesi dezavantajını da barındırmaktadır. Kondansatörün gücü, kapasitesi ile doğru orantılı olduğundan bu tip kondonsatörlerin zamanla kVAr gücü de zayıflar.

4.Karma yalıtkanlı yağlı tip: Bu sistem ile hava kapasitesi kaybı önlenmiş hem de kayıplar düşürülerek daha küçük hacimlere sığabilme özelliği kazanılmıştır. Bu sayede, gerek görülen reaktif gücün stabil olarak uzun yıllar aynı değerde tutulması gerçekleştirilmiştir. Karma yalıtkanlı yağlı kondonsatörler gerilim dalgalanmalarından etkilenmez.

2.2.1. Kapasite

Kondansatör birbirinden izole edilmiş iki metal elektrottan oluşur. Elektrotlara gerilim tatbik edilince elektrolide yüklenirler. Yüklenen elektrik miktarı Q (Q = C.U) gerilimle doğru orantılıdır. Orantı faktörü C, o kondansatörün kapasitesi olarak nitelendirilir. Bu faktör, gerilim değerine, yükleme veya boşaltma süresine bağlı değildir. Iki düzey levha arasındaki kapasite değeri C: e = Dielektrik sabitesi : 0,0085 F F = Elektrot yüzeyi (m2) C= ? d d = Elektrotlar arasındaki mesafe (m) Bu eşitlik hafif kıvrımlı düzeye yakın elektrotlu kondansatörler (örneğin kâğıt sarımlı kondansatörler) için de yaklaşık olarak geçerlidir. Kapasite birimi “Farad’dır. Eğer bir kondansatörün elektrotları arasında 1 v’luk bir gerilim varsa ve 1 A ile yüklenmiş ise o kondansatörün kapasitesi 1 F’dır denilir. Pratik kullanma için 1 farad çok büyüktür. Bu nedenle kuvvetli akım tekniğinde kullanılan büyüklük - mf = 10 6F dır. ÖRNEK 1: Bir kondansatörde karşılıklı plakaların birbirini gören yüzeyi 30 cm² dir. Plakalar arası uzaklık 0,05 mm olduğuna göre, dielektrik a) hava b) fiber olduğu halde bu kondansatörün kapasitesini hesaplayınız. ÇÖZÜM : e = Dielektrik sabitesi : 0,0085 a) C= 0,0885. 1. 30/0,005 = 53pF b) C = 0,0885. 4. 30 / 0,05 = 212pF

Alıntıdır.

 
teşekkür ederim.
fakat benim asıl araştırmak istediğim fabrikada çalışma esnasında kondansatörün kapasitesini azaltan faktörler nelerdir. mesela sıcaklık nasıl bir etki yapar? bu konuda yardımcı olurmusunuz
 
En önemli faktörlerin başında kontaktörlü sistemlerde kondansatörün deşarjı yer alır. Deşarj edilmemiş bir kondansatör tekrar anahtarlanırsa ömrü bir kaç dakikaya kadar düşebilir. Harmonikler keza yüksek ise ömrü oldukça kısaltan diğer bir faktördür. Voltajın yüksek seyretmesi keza ömrü oldukça etkileyen diğer bir faktördür. Isı orta vadede ömrü kısaltan diğer bir faktördür.
 
teşekkür ederim.
fakat benim asıl araştırmak istediğim fabrikada çalışma esnasında kondansatörün kapasitesini azaltan faktörler nelerdir. mesela sıcaklık nasıl bir etki yapar? bu konuda yardımcı olurmusunuz

Merhaba.Bakın,tüm kondansatörlerde sıcaklık etmeni ömrü ve çalışma (Dolaylı yoldan da kapasite) verimini azaltan bir etkendir de diyebiliriz.Elektronik devrelerde de sıklıkla kullanılan elektrolitik kondansatörlerde de,tüp üzerinde yazılan değerlere dikkat ederseniz,santigrat ölçeğinden (Cinsinden) belirli üst sınırda çalışacağı sıcaklık değeri mutlaka üzerlerinde yazılı olup, bu değerlerle de mutlaka sınırlandırılmışlardır. Bu sınır değerlerin çok fazla,aşırı olarak da aşılmasında,kondansatörler,ayni akım veya gerilim sınırı aşılmış durumlarında olduğu gibi sızdırıp,elektroliti basınçla dışarıya vererek yine genleşme veya yırtılma güvenlik yerlerinden öncelikle açılarak,yırtılarak patlayabilirler.

Kompanzasyon kondansatörlerinde de sıcaklık bir dezavantaj olarak her zaman görülerek ve öncelikle de düşünülerek,içinde yer aldıklarıı panoların,çok yi havalandırılıp sıcaklık değerinin normal çalışma,sıcaklık değerleri içinde kalabilmesi mutlaka sağlanabilmelidir.Doğal yoldan sağlanmasında güçlükler,zorluklar oluyor ve şartlar bu zorlukları mutlaka da ortaya çıkarıyorsa,cebri havalandırma (Fırçasız çalışan uygun ebattaki fanlarla,sıcak havanın sirküle edip dağıtılması tam sağlanacak şekilde,bu panodaki uygun bölümlere monte edilmiş olan,bu soğutma-havalandırma) sistemi fanlarıyla da,normal çalışma sıcaklığı değerlerine inecek şekilde iyice azaltılıp,dengelenerek mutlaka da elde elde edilmeye çalışılmalı,yani bir cebri havalandırma da mutlaka gerçekleştirilip sağlanabilmelidir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Rgkr desarj ediyormu kondansatorleri acaba ve nasil?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Reaktif güç kontrol rölesi üzerinden sadece Ton ve Toff yani kondansatör devreye alma ve çıkarma sürelerini değiştirebilirsiniz. Kondansatörlerin üzerinde kendi deşarj dirençleri vardır, hızlı deşarj için ilave deşarj ünitesi kullanmak gerekir.

ENTES / Deşarj Ünitesi / DU-3
 
En önemli faktörlerin başında kontaktörlü sistemlerde kondansatörün deşarjı yer alır. Deşarj edilmemiş bir kondansatör tekrar anahtarlanırsa ömrü bir kaç dakikaya kadar düşebilir. Harmonikler keza yüksek ise ömrü oldukça kısaltan diğer bir faktördür. Voltajın yüksek seyretmesi keza ömrü oldukça etkileyen diğer bir faktördür. Isı orta vadede ömrü kısaltan diğer bir faktördür.

Nasil desarj olyuyorlar role yapniyormu bunu?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Reaktif güç kontrol rölesi üzerinden sadece Ton ve Toff yani kondansatör devreye alma ve çıkarma sürelerini değiştirebilirsiniz. Kondansatörlerin üzerinde kendi deşarj dirençleri vardır, hızlı deşarj için ilave deşarj ünitesi kullanmak gerekir.

ENTES / Deşarj Ünitesi / DU-3

Ok hocam rst diye bir secenek var role cap ayarlarinda o nedemek acaba

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
* Röle kondansatörü devre dışı bıraktıktan sonra kondansatörün deşarj süreci başlar.
* Hangi röle ve hangi ayarından bahsettiğiniz açıklayın rst seçeneği kondansatör kademe güçlerini elle girmek için yapılan işlemdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,061
Mesajlar
932,642
Kullanıcılar
453,042
Son üye
mehmet06tabak

Yeni konular

Geri
Üst