Kompanzasyon sorunum var,acİl

Sayın MHarput

İşletmenizde bahsettiğiniz yüklerin büyük güçlü sürücülerinin olma ihtimali yüksek tabiki sürücü yanında harmoniksel problemleri de beraberinde getirecektir. Harmonik kirlilik digital sayaçlarda reaktif güç gibi görülmektedir. Yani kayıplar yaratmaktadır. Hatta digital sayaçların ölçtüğü PF değeridir. PF değeri ( tüm frekanslardaki ( 50,150,250,350...Hz ) akım ve gerilim arasındaki açıların karesel toplamının kareköküdür ) cosQ değerine ( 50 Hz deki akım gerilim arasındaki açı farkıdır ) eşit değildir. Bu sebeple siz cosQ 1 ayarladığınız zaman rölenizin de sistemi %2-3 indüktif oran seviyelerinde tutması beklenir sizin verdiğiniz değerlere göre 0,97-0,98 civarında tutabildiği gözleniyor bu oluşan farkın nedeninin harmonik olma olasılığı son derece yüksek ilaveten hızlı değişken yüklerinizi kontaktör anahtarlamalı sistemlerle kompanze etmek hem takip açısından zor hemde kontaktörlerin mekanik ömrü olması sebebi ile bakım masrafları fazladır.
Öncelikle sistemi ölçmenizi veya bu işte fabrikalara destek veren CIRCUTOR mühendislerini davet ederek ölçtürmenizi çıkan sonuçlar neticesinde yatırımınıza yön vermenizi tavsiye ederim. Konu sadece röle değiştirmekten çok çok ciddi olabilir.
Ben size CIRCUTOR statik ( 3 faz sıfır geçiş kontrollü tristör anahtarlamalı ) reaktörlü kompanzasyon sistemi tavsiye ederim. Harmonikleriniz limitlenecektir rezonans riskleriniz ortadan kalkacaktır, uzun ömürlü sağlıklı bir kompanzasyon sisteminiz olacaktır, her faz 20ms içersinde devreye alınabilir yapıda olacaktır, bu da cosQ nin gerçekten 1 e yakın tutmanızı sağlayacatır, mekanik ömrü olan ekipman barındırmadığından bakım masraflarınızda oluşmayacaktır.

H. Cem KIR
 
sistemdeki kondansatör guruplarının sağlam olduğundan eminmisiniz akım trafosunun fazı hariç diğer fazlardan herhangi birisine denk gelen kondansatör ucuna enerji gelmiyo olabilir kontaktör kontak arızalıdır kapasitör içindeen sigorta atmıştır nh atıktır vs vs böylelikle role tek fazdan algılar düzgün zaanneder ama diğer fazdan endüktif akar.
 
benim işletmemde 1600 kva lik üç trafom var.bütün ayarları yaptığım halde %20 civarında endüktif reaktif yazıyordu.Fahri yetiş ustamızın tavsiyesiyle iki trafoda 30+60.....60 olan gruplarımı 20+40.....40 olarak değiştirdim. Bir gün sonra endüktif reaktifi aktife oranı %16,5 olarak gerçekleşti. Sadece bir tafoya 30 kvar değernde sabit grup ekledim reaktif oranı %15 oldu.Bugün öbür iki trafoyada 30 kvar lık sabit grup bağladım sonucunu iki üç güne kadar alırım sanırım %12 civarında endüktif reaktif olur. belki kapasitif reaktifde %3 lere çıkabilir.şimdilik durumu kurtardık. size tavsiyem akım trafosundan önce 30-40 kvarlık sabit kondansatör grubunu bağlarsan %3-4 daha aşağıda bir değer oluşur.
 
değerli meselektaşım
aynı sorularla karşılaştığım şu günlerde meslektaşlarıma bu konuda yeterli tecrübeye sahip
entes marka röle tavsiye ederim denediğim bütün işletmelerde %100 başarıya ulaştım
rg-12/c entes bunun öelliği capasitör varh değerlerini memory(kayıt) ederek yeterli capasitörü
devreye alıp bırakmasıdır ör. 10 kw motor devreye girdiğinde 6,5 kvarh capasitore ihtiyaç durumun hangi kademede ise direk olarak o kademeyi çektirmesi ve bırakmasıdır.
bu sadece küçük bir özelliği olmakla beraber ekstradan c/k hesabını kendi yapmasıdır deşarj süresi
şifreleme vs.fazlası ile sizin isteklerinize yetecektir saygılar
 
günaydın esteban
kullanmadığım röle kalmadı diyebilirim ama entes inter ağırlıklı olarak
 
" PF değeri ( tüm frekanslardaki ( 50,150,250,350...Hz ) akım ve gerilim arasındaki açıların karesel toplamının kareköküdür ) cosQ değerine ( 50 Hz deki akım gerilim arasındaki açı farkıdır ) eşit değildir. " ???

demişsiniz, sayın arkadaşım bu sölediğin yanlıştır. cosQ ; 50 Hz deki akım gerilim arasındaki açı farkı değildir...
cosQ ; Çekilen Aktif Gücün ( P ), Zahiri (Kompleks) Güce ( S )oranından ibarettir.

Kolay gelsin.
 
slml arkadaşlar,tristör yerine diyot bağlasak ne olur bilgisi olan varmı???
 
Sorun 2007 de yaşanmış ama sorun aslında çok açık;

10 sene önceki röle sadece 50 Hz temel bileşeni göz önüne alarak kompanzasyon yapıyor. ama harmoniklerden dolayı sistemde 50 Hz dışında diğer frekans bileşenleri de var. ve bu harmonik bileşenler reaktif güç çekiyorlar ama röle bunu görmüyor. dolayısı ile eksik komapnzasyon yapıyor. Ayrıca bu durum kondansatörlerin sağlığı içinde kötü dolayıs ile;

1- Röle değiştirilip yeni nesil harmonikleri de dikkate alan bir röle kullanılmalı.
2- Akım trafoları Class0i2 veya 0,5 seçilmeli
3- Eğer hamonikler çok yüksek ise (THDI>%15) hızlıca bir harmonik ölçümü yapılıp doğru bir komponzasyon panosu ile sistem güvenliği sağlanmalı.

Eğer ölçünü kendiniz yapmak veya yaptırmak isterseniz linki takip ediniz: Portatif Enerji Analizörleri

Mutlaka sorunu çözdükten sonra sistemi uzaktan izlemeye alın. bunun içi aşağıdakilere ihtiyacınız olacak;
1- Pano tipi bir analizör : Bunu sipariş ederken mümkün mertebe harmonik ve transient ölçen bir ürün alın böylece bir taş ile iki kuş vurmuş olursunuz : Pano Tipi Enerji Analizörleri Endüstriyel Ölçüm-Koruma Ürünleri
 

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,826
Kullanıcılar
453,489
Son üye
berkaykara55

Yeni konular

Geri
Üst