Bu konu için umarım son defa selam
Ben hangi firmalarla çalıştığımı belirttim.Tabii ki isim vermedim ama dediğim gibi uluslararası şirketler de var.Semih Beye aslında teşekkür de edemedim.Bu vesile ile edeyim.Sorun şuydu,herşey güzel giderken birden indüktif çıkıyor,eyvah diye cosqyi kapasitif yapıyordum.Sonra kapasitif birden artıyor,yine eyvah diyorum.Ben kendilerine cihazın çalışma mantığını sordum.Meğerse bu normalmiş.Önce bir sınıra dayıyor,sonra diğer sınıra doğru gidiyormuş.Neyse.
Sistemimdeki soruna gelince,dengesizlik,aşırı akım harmoniği,çift sayılı harmonikler,ani ve iki fazlı yük değişimi,(ne alaksı varsa konuda geçiyor diye yazıyorum gerilim değişimleri),trafonun kapasitesinin çok altında çalıştırılması,hatta ve hatta bir gece 5.harmoniğin - değerli çıkması.Bir de yeteri kadar yatırım yapmak istemeyen işletmeci.
elimizdekiler,pasif harmonik filtre,kondansatör,röle ve bir keriz
yani ağzım yandı yanmasına da,kompanzasyoncuların yetersizliğinden çok,benim kara bahtım kem talihimden yandı.
Hiç kimse hiç bir işi ücretsiz yapmaz.Ama şu olur,işletmenin elektrikçisi varsa öğretilmelidir kanaatindeyim.Zaten illa ki dara düşüp işin uzmanını arayacaklardır.Benim eski sistemimde bile(tek fazlı röle,400 voltluk eski kondansatörler) bir kere röle sapıtmış öyle sorun yaşadım taki işletmenin gücü düşene kadar daha da sorun yaşamadım.İşte o arada röle sapıtmasıikondansatör patlaması gibi durumlarda işletmenin elektrikçisi genelde bir şey yapamaz ve hemen servisi(yani kuran kişiyi çağırır)
işte o zaman insaf dairesi içerisinde güzel para kazanılır.
Ben de sürç-ü lisan ettiysem affola.