abi bilimle sanatı karıştırmayalım bilim var olanla ilgilenir ama sanat yaratır bir nevi allahlık gibi bişi (teşbihte kusur aranmasın )yani davinci mona lisayı yapmasaydı kimse yapamayacaktı mikalengelo düşünen adamı yapmasa kşmse yapamayacaktı. ama suyun h20 olduğu birgün mutlak bilinecekti elektro magtenizma mutlak bulunacaktı ..
şimdi ben bir çimento fabrikası kuruyorum milyon dolarlık sana para ödeyeceğim sen bana program yazacaksın . sonra arıza olacak sen şifre vermem diyeceksin ben fabrikayı çöpe atacam ? ölemi?
özel cihazlar hariç çok ileri teknoloji gerektiren cihazlar hariç yazılımı verilmek zorundadır ..
tek koşulu o program için para ödemiş olman ve sana yazılması gerekir .. çünki artık o program senin değildir ..
bir şeyin benim demen için o şey üzerinde sınırsız tasarruf hakkına sahip olman demektir . atarsın satarsın yakarsın ne istersen yaparsın bu konuda kimsenin her hangi bir tasarrufu olamaz . bu noktadan hareketle parasını verip aldığın şeyin tüm tasarrufu parasını verendedir ...
ama sen kendine bir cihaz yaparsın ve o cihazı satarsın kendi patentinle kendi markanla ozaman vermek mecburiyetinde değilsin ama zaten patent aldığın ve standarda üye olduğun an sen o cihazın yedek parçalarını 10 yıl süre ile tedarikle sorumlusun. 10 yıl sonra piyasadan kalktı deyebilirsin ama müşteriye bunun terine yeni sürümünü sunmak zorundasın örnek kompresör kartları jeneratör kartları klima santral modulleri yangın panelleri kompresör vidaları vs vs ..
ekleme çıkarma işine gelince burda 2 koşul var garnti ve
Sigorta .. cihaz garantide ise onay almalısın aynı zamanda fabrika yada sistem sigortalı ise sigortadan onay almalısın onay almadan heç bir yerini değiştiremezsin size bununla alakalı çok enteresan bir olay anlatacam
ankarada bir plastik fabrikası yangın söndürme sistemi satın alıyor ... ama yangın söndürme sistemi öle siktiriboktanki düzgün çalışmıyor ikitane duruk şalter var işte basınç düşecek pompa çalışacak hidrantlara su basacak böle basit bişi . adam tatmin olmuyor . ir kamyon para verip kendince çok güvenli tam otomatik üst düzey
Siemens plcli sistem yapıyor ... nese kaza olacak ya yangın çıkıyor . murphynin kanunu ya sistem çalışmıyor hasar buyuk ... sigortadan para talep ediyorlar sigorta inceliyor yangın firmasına rucu ediyor olayı sistem çalışsaydı böle olmazdı deyor . yangıncı çıkıyor diyorki benim sistem basit masitti ama çalışıyordu benim sistemimi kendi kafalarına göre değiştirmişler değiştirmeselerdi çalışırdı ..
hadi çık işin içinden nasıl çıkacaksan ..