kompanzasyon uygulama ?

micoo

Üye
Katılım
12 Eyl 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
tüm arkadaşlara selamlar...

kompanzasyon uygulamalarında merak ettiğim bir konu söz konusu şöyleki;

2si yüksek toplam 3 blok (350 konut) için yapılmış olan TM merkezi AG bölümünde kompanzasyon panosu konularak sistem kompanze edilmiştir.projeleri incelediğimde ayrıca yüksek bloklarda(25 kat) AGT ve YAP panoları için tekrar kompanzasyon panosu konuldugunu gördüm.Anlayamadığım nokta TM merkezinde yapılmış olan kompanzasyon panosuna ilaveten neden böyle bir uygulama yapıldığı sistemin reaktif güç ihtiyacı TM merkezinden karşılanır iken blok bazında yapılmasında ki mantığı anlayamadım böyle bir sisteme ihtiyaç varmıdır? var ise neden?

ilgi ve alakanız için teşekkürler,iyi çalışmalar.....
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Eğer tek hat şemasını paylaşabilirsen daha sağlıklı konuşabiliriz.
Bloklar monofaze beslenmiş ise monofaze kondansatörlerle bina bazında dengesiz yükler için kompanzasyon yapılmış olabilir.
Normalde Trafonun AG panosundan yapmak yeterlidir.
 
TM merkezi ile bina beslemesi arası 150 mt. ben bu uygulamayı gereksiz buldum arkadaşlar sistem r-s-t yükler dengeli bir şekilde yapıldı. TM merkezinde yapıılan kompanzasyon yeterli farklı bir bakış açısıylada değerlendiremiyorum.
 
kablo kesitlerini düşürmek için olabilir ama projeyi görmek lazım ama bence kesin ondandır iyi çalışmalar
 
bir kaç .eşit kompanzasyon yapmak mümkün.
bunlar işte merkezi kompanzasyon , münferit kompanzasyon gibi .

TM de yapılan merkezi kompanzasyon. ama sen diğer noktalarındada kompanzasyon yapabilirsin. yapman senin için her zaman avantajdır. reaktif gücü çıktığı noktada çözmek bildiğimiz tüm kompanzasyon faydalarını sana sağlamış olacaktır. hem merkezi TM deki kompanzasyonunu fazla yormamış olacaksın.
en iyi kompanzasyon reaktif oluştuğu noktada kompanzasyon yapmaktır buda çok pahalıya gelir.
o yapılan senin ssisteminde kompanzasyon bence eğer o işletmeyi sen yönetiyorsan senin için bulunmaz kaftan.
 
Enerji alınan yerler konut olduğu için TM. C2 tipi.Yani TM.nin AG.bölümüde dahil ilgili kuruma devredilecek.TM.içinde yapılan kompanzasyona müdahale etme imkanın olmayacak.Konutlar için sorun yok çünki sadece aktif enerji okunacak.Ama kombi sayaç takılan yüksek güçteki yerler için kompanzasyonu nasıl ayarlayacaksın?Kompanzasyonda sorun olduğunda nasıl müdahele edeceksin?Proje aşamasında TM.içinde toplam talep gücüne göre kompanzasyon yapılıyor ama sistemde bu değerler tutmayabiliyor.Projeyi çizen arkadaş sanırım bunları düşünerek yüksek güçteki yerler için ayrı bir kompanzasyon yapma gereği duymuş.Bencede çok doğru yapmış.
 
evet haklı olabilirsin ama şu açıdan değerlendirirsem TM de yaptığım kompanzasyon sistemi kompanze edecek.sistemin güç katsayısını sürekli olarak ayarlayacaktır.bu durumda yeniden yapıcagım kompanzasyon panosunun bulundugu yerdeki güç katsayım sistem güç katsayısından çok fazla fark etmeyecektir.yapıcagım kompanzasyon 0,93 veya 0,95 ten 0,99 çıkarmak olacak ben pek mantıklı bulmadım ama sana katılıyorum yapılmasında zarar yok hemde çok yüksek bir değerde yapılmayacak kompanzasyon. peki merak ettim kombi sayaç kullanıldı diye kompanzasyon yapılması şartı varmıdır? eğer güç katsayısı 0,93 te ise sayacın burda reaktif olarak yazacağı değer beni reaktif cezaya sokmaz şöyleki 100 kw aktif enerjiye karşılık 7kvar lık reaktif güç karşılık geliyor buda %7 oranında yansıdıgından pek sıkıntı görmüyorum . yanlış bişeyler yazdıysam arkadaşlar lütfen düzeltin farklı yorumlara ve kendimi düzeltmeye hazırım. teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,845
Mesajlar
920,948
Kullanıcılar
450,947
Son üye
sitroen91

Yeni konular

Geri
Üst