Kompanzasyon Yeni Tebliğ

evet maalesef oyle çok musterim muzdarıp o durumdan
 


Motor gücüne göre hesaplanmış bir kondansatör, o motorun devreye girmesiyle birlikte, devreye girer ve örneğin çamaşır makinesi motorunu kompanze ederse
U*I*COSfi formülünden yola çıkarak, motor gücümüz de sabit olduğuna göre, çekilen akım azalacaktır...

Sizde yaklaşık olarak bunu söylemişsiniz...

W= U*I olduğuna göre, kondansatör ile AKIMI da düşürdüğümüze göre W değeri düşecek ve aktif sayaç daha az yazacaktır...

Yanılıyor muyum ?

Piyasada TVlerde enerji tasarruf cihazı diye 150-200 TL lere satılan cihazlar da zaten basit birer kondansatördür...
Saçma sapan fiyatları bir yana, devrede kapasitelerine uygun endüktif yük olmadığında, kapasitif yük haline gelip ekstra akım çekmekteler...

Neden ticaret bakanlığı, buzdolabı, çamaşır makinası gibi ev aletlerinde lokal kompanzasyonu üreticilere şart koşmaz ki ?
 
staj ypıyordum bitti ve staj dosyamı hazırlayacam nasıl hazırlayabilrim?
 

sn mardahan
motora bağlı olan yük değişmedikce, kondansatör bağlamakla aktif gücü değiştiremezsin.ayrıca W=U*I (güç formülünde) cosf 1 demektir. kompanzasyon uygulanmaz.uygulayacak olursanız sistemden daha fazla akım çekersiniz.saygılar.
 
sitelerde reaktif cezaları kalktımı haberi olan varmıo
 
Sitelerden kastınız konut ise,konutlar için,zaten reaktif enerji tarifesi uygulanmamaktadır.
 
bu belgede tanımlama hataları var sayın yöneticiler.
arkadaşlarda yanlış bilgileniyorlar.
kurulu güç yerine bağlantı gücü terimi kullanılıyorki
ikisi birbirinden farklıdır.
lütfen bir şekilde müdahale edin.EPDK'nın ilgili yazısını buraya alırsanız daha iyi olur.

30/11/2008 Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin Son Hali

MADDE 16 — (1) Müşterinin aktif ve reaktif elektrik enerjisi tüketimi ile güç ölçümleri; ilgili mevzuat uyarınca tesis edilen sayaçlar ve uygun şekilde tesis edilmiş ölçüm sistemleri kurulmak suretiyle ölçülür.
(3) Sayacın; 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümleri doğrultusunda dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından, her türlü ayar, kalibrasyon ve bakım için periyodik olarak kontrol ettirilmesi esastır. Periyodik kontroller için gerekli masraflar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen bedeller üzerinden, sayaç maliki tarafından karşılanır.
(3) 30 kW ve daha büyük güçlerde enerji ve güç olmak üzere çift terimli tarifeden sözleşme yaparak elektrik enerjisi alan müşteriler, çekilen gücün en yüksek anlık değerinin belirlenebilmesi için demandmetreli sayaç tesis eder.
(4) Reaktif enerji miktarını ölçmek üzere gerekli ölçme düzeneği, ilgili mevzuata göre reaktif enerji tarifesi uygulanmayacak aboneler dışında kalan müşteriler tarafından tesis edilir. Bu müşterilerden, kurulu gücü 50 kVA’nın altında olanlar, çektikleri aktif enerji miktarının yüzde otuzüçünü aşan şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri veya aktif enerji miktarının yüzde yirmisini aşan şekilde kapasitif reaktif enerji tüketmeleri halinde; kurulu gücü 50 kVA ve üstünde olanlar ise, çektikleri aktif enerji miktarının yüzde yirmisini aşan şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri veya aktif enerji miktarının yüzde onbeşini aşan şekilde sisteme kapasitif reaktif enerji vermeleri halinde, reaktif enerji tüketim bedeli ödemekle yükümlüdür. Endüktif ve kapasitif enerji tüketimleri itibarıyla söz konusu sınırların ikisini birden aşan veya reaktif enerji ölçme düzeneğini kurma yükümlülüğü bulunmasına rağmen kurmayan ya da mevzuat hükümlerine uygun olarak kurmayan müşterilerin ödemeleri gereken reaktif enerji bedeline ilişkin usul ve esaslar Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği ve ilgili tebliğleri çerçevesinde Kuruma sunulan tarife önerilerinde yer alır.
otomasyon
 
reaktif den veya kapasitifden cezaya girdik %25 %18 rektifden %20 nin üstünü alıyolar yani %3 nü şimdi bu %3 ne kadar ceza geldiğini nasıl hesaplıyacağız ne kadar tutar ödeyeceğiz bunun hesaplama programı varsa. bide kapasitifin tutarıda reaktif bedelle aynımı olur yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
 

Tam anlayamadım ama olay şu şekilde işler:
1.) Her ikisinden de sınır değerler aşılmışsa eğer, çok olan ücretlendirilir.
Yani indüktiften %25, kapasitiften de %18 olarak aşılmışsa, indüktif ücretlendirilir.

2.) Ücretlendirme, aşılan değer kadar değil (yani %25-%20=%5), toplam indüktif sarfiyat kadar yapılır. (%25'in tamamı yani).

3.) Kapasitif birim fiyatı ile indüktif birim fiyatı aynıdır ve yaklaşık olarak aktif birim fiyatın yarısı kadardır.
 
özelleştirme sonrası mıdır bilmiyorum ama Sakarya'da SEDAŞ hem endüktif hem de kapasitif oran aşımını ücretlendirmektedir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…