Kompazasyon Kontaktörü

dupisk

Profesyonel Üye
Katılım
27 Eyl 2007
Mesajlar
939
Puanları
338
Yaş
40
arkadaşlar kompazasyon kontaktörlerinde neden ön tarafta güç kontaklarına paralel üç adet yardımcı kontak kablo ile bağlanmış sebebi nedir merak ettim.
 
ark sönümleyici direnç bağlantıları onlar, kondansatör devreye girip çıkma esnasındaki arkı söndürmeye yarar...
 
Arkadaşlar önceki komularda kompanzasyon kontaktörü detaylı olarak vardı.Araştırıp detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.Bahsettikleriniz kablo değil dirençtir.(direnç görevi görür)Bobin enerjilendiğinde önce kontaktörün üzerinde takılı bulunan yardımcı kontak bloğu kontakları kapanarak,kondansatörlere direnç üzerinden yol verilir.Daha sonra ana kontaklar da kapanarak tam yol verilmiş olur.Yapılan işlem ön direnç ile yol verme metodudur.Kondansatörlerin ilk kalkınma akımlarını sınırlandırarak hem kondansatörlerin,hemde kontaktörlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
 
kullanılmasındaki amaçlardan biride kontaktörün yapışmasını önlemek
 
Son düzenleme:
teknisyen hocam dediğinize aynen katılıyorum bende böyle biliyorum yalnız sanel mühendislikten bir arkadaşım bizim kullandığımız birkaç makinaya kompanzasyon yaparken güç kontaktörleri kullanmışlar. Neden böyle yaptınız komp. kontaktörü kullanmanız gerekirdi dedim komp. kontaktörleri üzerindeki direnç belli bir zaman sonra kısa devre yapıp patlıyor. bu nedenle büyük güçlü komp. sistemlerinde komp. kontaktörü kullanmıyoruz dedi. bana göre yanlış düşünüyorun dedim ama alatamadım hala güç kontaktörlerinin uzun ömürlü olduğunu iddia ediyor.sizin fikirlerinizede alabilirmiyim. herkese iyi çalışmalar
 
Sn.elektronik67,yanlış bir düşünce olduğu kanatindeyim.Kompanzasyon kontaktörü kullanmak daha iyidir.Size arkadaşınızın öne sürdüğü patlıyor konusu aşırı harmonikli yerlerde olabiliyor.Fakat buralarda güç kontaktörleride patlıyor.Bu arada toz ve neme karşı temizlik ve bakımları yapılmayan yerlerde küçük güçlü tesislerde bile parlama ile karşılaşılabiliyor.Bu düşünceler ile bende imkan elverdikçe kompanzasyon kontaktörü,onun dışında güç kontaktörü kullanıyorum.Saygılarımla...
 
Kompanzasyon kontaktörünün kullanım sebepleri :
Bilindiği gibi kondansatörler ilk devreye alınma anında 1 ile
15 kHz arasında yüksek frekans ve anma akımının onlarcakatına çıkabilen, çok kısa süreli yüksek akımlara sebep olurlar.
Bu akımları sınırlamak için kondansatörün bağlandığı her üç
fazada endüktans (flok bobini) ilave edilebilir. Ancak pratik
olarak bu ifllem zor olduğu için sadece bu amaç için dizayn
edilen kompanzasyon kontaktörleri kullanılır. Bu sayede
kontaktörün ömrü normal kontaktöre göre %100 artacaktır.
Örnek vermek gerekirse normal kontaktörlerin maksimum
yükte elektriksel ömürleri 100.000 ise, kompanzasyon
kontaktörlerin ömrü 200.000 dir.
 
kondansatörlerin ilk kalkınma anındaki aşırı akımlardan korumak için kullanılır
 
arkadaşlar çok güzel bilgiler aktarımış,
bende kendimce bir şeyler ilave edeyim
hızlı değişken sistemler osiloskopla incelendiğinde kondansatörler devreye girerken end. güç çektiğini görürsünüz bunlar ilk sisteme girerken çekilen aşırı akımlar bu akımlar çok sorun gibi görülmeyebilir ama bir yandan sistemi kompanze etmeye çalışırken bir yandanda aşırı end. cezasına girebilirsiniz bu kontaktörler bunu biraz olsun engeller (çok değişken sistemlerde!)

kullanılmasında yarar var ama piyasa benim görüdüğüm kaliteli marka olsada çok iyi değil bir çok sistemin dirençlerinin yandığını gördüm bu hoş değil belki fiziksel bir hata ama bunlara dikkat etmek gerekli bilhassa gevşeklik!
 

Forum istatistikleri

Konular
130,052
Mesajlar
932,564
Kullanıcılar
453,031
Son üye
tamircideğilim23

Yeni konular

Geri
Üst