Kompresör çalışmıyor ama sargı değerleri normal

gsliahmet

Üye
Arkadaşlar köye gidip geldik 1 hafta kaldık, giderken evimizin dolabı çalışır vaziyetteydi geldiğimiz de dolaptaki herşey erimiş şekildeydi soğukluğu felan kalmamıştı. Dolabın kompresörü hiç çalışmıyordu komşular elektriğin gidip geldiğini söylediler dolabı fişten çekip bir süre sonra tekrar taktım dınnnn diye ses verip çıt diyerek attı daha sonra multimetre ile sargı uçlarını ölçtüm,
ana sargı ile ortak uç 24 ohm geldi yardımcı ile ortak uç OL verdi ana sargı ve yardımcı sargı 53 verdi
bir iki defa ölçtüm yine aynısı geldi daha sonra ana sargı ve ortak uca direk 220 verdim çok hafiften zınnn sesi geliyordu bir kaç defa tornavida ile şoklamayı denedim hiç bir tepki vermedi 220 yi tekrar söktüm emin olmak için röleyi felan açtım herşey sağlam duruyordu daha sonra kompresörü tekrar ölçtüm OL yazan yardımcı sargı ve ortak uç bu sefer 30 ohm vermeye başladı yani değerler normal göstermeye başladı yine şokladım yine çalışmadı sizce motor yanıkmı bu arada el yakmayacak sıcaklığı oluyor ılık diyelim hatta yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Arkadaşlar köye gidip geldik 1 hafta kaldık, giderken evimizin dolabı çalışır vaziyetteydi geldiğimiz de dolaptaki herşey erimiş şekildeydi soğukluğu felan kalmamıştı. Dolabın kompresörü hiç çalışmıyordu komşular elektriğin gidip geldiğini söylediler dolabı fişten çekip bir süre sonra tekrar taktım dınnnn diye ses verip çıt diyerek attı daha sonra multimetre ile sargı uçlarını ölçtüm,
ana sargı ile ortak uç 24 ohm geldi yardımcı ile ortak uç OL verdi ana sargı ve yardımcı sargı 53 verdi
bir iki defa ölçtüm yine aynısı geldi daha sonra ana sargı ve ortak uca direk 220 verdim çok hafiften zınnn sesi geliyordu bir kaç defa tornavida ile şoklamayı denedim hiç bir tepki vermedi 220 yi tekrar söktüm emin olmak için röleyi felan açtım herşey sağlam duruyordu daha sonra kompresörü tekrar ölçtüm OL yazan yardımcı sargı ve ortak uç bu sefer 30 ohm vermeye başladı yani değerler normal göstermeye başladı yine şokladım yine çalışmadı sizce motor yanıkmı bu arada el yakmayacak sıcaklığı oluyor ılık diyelim hatta yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Açtığınız rölenin resmi varmı? Görebilir miyiz?
Röle mi kullanılmış ptc mi?

Merhaba,
Yaptığınız ölçümlerde yardımcı sargının önce OL (açık devre) verip sonra değer göstermesi, sargı yalıtımının bozulduğuna ve içten ark yaptığına işarettir. Doğrudan 220V ile şoklamanıza rağmen dönmemesi ise motorun mekanik olarak kilitlendiğini (pistonun sıkıştığını) kesinleştirir.

Elektrik dalgalanması sırasında yüksek basınç altında kalkış yapmaya zorlanan motor, sargılarını yakmış ve mekanik bloğu kilitlenmiş. Bu aşamadan sonra tek çözüm kompresör değişimidir.

arkadaşlar bugün hem yeni dolap aldım hemde kompresör aldım yapabilrsem köye götürecem ben torna menzunuyum kendi şalamam oksijenim var dedim kompresörü internetten bakarak değiştirmeye kalktım yanlız bir pürüz çıktı kompresörü felan yerleştirdim dolabın gövde içerisinden gelen 2 tane boru var ikiside aluminyum 1 tanesi filtre dedikleri drayere giriyor bir türlü bunu kaynatamıyorum aluminyum boru resmen kaynak teliyle beraber eriyor ve eridikçede kısalıyor buna çözüm bulamadım biraz internette araştırdım aşşağıdaki fotoğrafı buldum bu 2 boruya benziyor sizce bu fotoda 2 boru neyle nasıl birleştirilmiş

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-04-11 at 17.33.33.webp
    WhatsApp Image 2026-04-11 at 17.33.33.webp
    59.4 KB · Görüntüleme: 5
Oksijen kaynağını çok açtığın ve aşırı ısındığı için eriyor.
Ortalama 1600 derece sıcaklıktan bahsediyoruz.
Erime derecesi düşük kaynak teli (alüminyum kaynak) ve boraks kullan. boruyu çok fazla ısıtmadan kaynat.
Boruda pay kalmadı ise kendini yorma. Selametle.

Oksijen kaynağını çok açtığın ve aşırı ısındığı için eriyor.
Ortalama 1600 derece sıcaklıktan bahsediyoruz.
Erime derecesi düşük kaynak teli (alüminyum kaynak) ve boraks kullan. boruyu çok fazla ısıtmadan kaynat.
Boruda pay kalmadı ise kendini yorma. Selametle.
hocam sizce attım fotoda borular kaynakla mı birleştirilmiş birde bakır olan değil diğer aluminyum olan eriyor plastik gibi

Evet alüminyum kaynak ile birleştiriliyor. Bakır boruyu ısıt; alüminyuma fazla ısı gelmesin.
Kesinlikle ama kesinlikle ısıyı fazla açma.

Eski şefim derdiki alüminyum boruyu çakmak alevi gibi ateşle kaynat.

Alüminyum boruyu ısıtma bakır boruyu ısıt ve alüminyum kaynak teli kullan.

Derdi. Tecrübe.

Bizde alüminyum bakır kaynağı olan bir yer var bir türlü olumlu sonuç alamadık. Çap 1" boru ve arada boşluk kirlilik olunca tutmuyor. Alüminyum hızlı okside oluyor.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri