Kompresör ters donuyor arızası?

Ferhat abi yıldız kontaktoru cekiyor motor kalkamiyor..kontaktor devreden çıkıyor ve ucgenle ile ana kontaktor devreye giriyor..yanı çalışma prensibi bakımından bir sorun yok..bu arada müşürün ters dönmeye alakali görevini öğrendim..alttan bir hava hortumu giriyor musure..motor ters döndüğü durumlarda önlem amaçlı konulmuş.hava musuru iterse normal.çekerse motorun ters döndüğü plc Ye bilgi olarak gidip makina stop ediyormuş.

Yok abi değil..cevabını yazdım aşağıda musurun görevini..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Devre takibi yaptığında yıldız üçgen kontaktörlerinin bobinine giden kumanda kablosu birbirlerinin kapalı kontağından geçiyor mu? Ve o kontaklar sağlam mı? Kart çıkışını ölçü aletiyle kontrol ettiğinde yıldız ve üçgen kontaktorune aynı anda çıkış veriyor mu? Zaten müşür köprülü. Kontaktör kuvvet kontaklarini çıkarıp yada motora giden uçları söküp deneyebildin mi? Ve varsa şemasını atar mısın?

Evet birbirlerinin kapalı kontaklarından geçiyor abi..kontaktorlerde NC kontak olmadığı için yardımcı kontak takılmış..elimde hem kontaktor hem de yedek yardımcı kontak vardı..komple degistirdim.yine yok.kart cikisina bakamiyorum kapalı bi kutunun içinde biraz sökülmesi zor..musuru değiştirdik yenisiyle.devre şeması yok ama pazartesi günü resim aticam abi..tesekkurler

Motor un rulmanları bozulmuş olabilir.Bu nedenle yıldızda start almıyor olabilir.Veya mekanik bir sımışma oluşuyorda olabilir.Motoru boşa çıkarın mekanik bağlantılarını motorun çalışırken sesini dinleyin vurma sesi varmı? Rulman dağılmışsa motor ses yapar. Yıldız da tork üçgen den daha az olduğu için motor kalkamıyor olabilir rulman da veya mekanik sıkışmadan dolayı zorlandığı için

C.Berkan abi motor da herhangi garip bir durum yok ses de vs.yani ilk calismada kontaktor çekiyor motor dönecek gibi yapiyo ama kalkamiyo.1 cm lık bir hareket yapiyo ama kalkmiyo.üçgen zamanı gelince de direk çalışıyor..ben gerekli bütün kontrolü yaptım..kontaktorleri yardımcı kontakları degistrdm..motor klemens kutusunda bağlantılar gevsekti siktm..yani cozemedim sorunu..musur değişimi için komp servisini aradım.elemanlar geldi.onlarda anlamadilar..plc arızalı olabilir dediler..plc arızalı olsa kontaktore yol vermese tamam da.kontaktor çekiyor ve 3-5 sn sonra devreden çıkıp üçgen de kalkıyor..bir de zaten clsiyor bir sorun olmaz demwzlwr mi servis elemanlari..dedim hadi kardeşim size güle güle.[emoji15]

Olayı tam anlamamıştım. Şimdi daha net gibi. Ana kontaktör ve yıldız kontaktörü çekiyor ama devreye girmiyor. Zorluyor gibi. Yıldız bırakıp üçgen çektiğinde normal devreye giriyor.
Doğruysa kumanda da sorun yok. Hatayı güç devresinde aramak gerek. Yıldız kontaktörünü değiştirdin. Güç bağlantıları da sağlam diyorsun.
Üçgen kontaktörünün güç kontaklarını sökebiliyorsan sök bak ne durumda. Sökemiyorsan güç kablolarını sök ve harici olarak bobine enerji verip kontaktörü çektir. Boşta ve çekili iken kontaklarini ölç. Üçgen kontaktörünün bir kontağı yapışık kalmış olabilir
Ve seçeneğin varsa o servisle bir daha çalışma bence

Son düzenleme:
Sorunu cozdum abiler..ana hat ve yildiz kontaktorunu degistirmeme rağmen sorun yine yildiz kontaktorundeymis..kontaklarin iki tanesi bostayken geçiriyor.devreye bağlayınca gecirmiyordu.bunu fark ettim..tekrar degistirdim bütün kontaklarin geçirgenliği tekrar tekrar kontrol ettim..normal sekilde çalışıyor artik..herkese teşekkürler.[emoji4]

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…