Kondansatör fazla akım çeker mi?

fiko16

Üye
Katılım
11 May 2008
Mesajlar
61
Puanları
1
Yaş
39
Kondansatörler ilk devreye girdiğinde saliseler seviyesinde 180 katı kadar akım çektiğini birinden duydum. Bana çok mantıklı gelmedi. Doğrusuu bilen var mı arkadaşlar?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
bütün cihazlar ilk kalkınma anında demeraj akımı dediğmiz nominal de çekeceği akımdan daha büyük ölçüde akım çekerler. ama bu 180 katı kadar değildir. normal akımının 3-4 katı kadar yada %60-%80 'i kadar dır.
 
Son düzenleme:
Kondansatörün şarj-deşarj eğrisinin logaritmik olması nedeniyle sınırlama direnci yoksa çok keskin olabilir.
 
Kontaktör ile anahtarlama sırasında nerede anahtarlandığı belli olmadığından (sinüs eğrisinin herhangi noktası) ve birde kondansatör deşarj olmamış ise (deşarj direnci açıkdevre olup) o vakit çok daha yüksek bir voltaj farkı oluşabilir, bu da çekilecek akımın çok daha fazla olmasına sebep olabilir.
 
Arkadaşların yazdığı gibi kondansatörler ilk devreye girdikleri anda saliseler mertebesinde çok aşırı bir şekilde akım çekerler. Bazılarının yaptığı hatayı paylaşmak isterim. Sırf bu durumdan dolayı kondansatörlerin kablo kesitini çok abartılı bir şekilde kalın seçenler oluyor malesef. Kocaeli'de bir tesiste 30kVAr'lık bir pano için 3*70 mm^2 kablo kesiti seçildiğini gülerek şahit oldum.
 
Ne kadar akım çektiğini nasıl hepsaplayacağımızı ben de çok merak ediyorum. Teoride kaynağa direk kondansatör bağlanınca kısa devre diyoruz ama aslında çektiğimiz akım ne kadar?

Kompanzasyon için kullanılan kondansatörlerde: kondansatörler şarjlı bir şekilde tutuluyor ve devreye girmesi gerektiğinde de Şebeke voltajının kondansatör voltajına eşit olduğu anda devreye giriyor. Yada bunun tam tersini de düşünebilirsiniz, kondansatörler boş durumda iken sıfır geçiş durumunda devreye sokulabilir
 
arkadaşlarında dediği gibi kondansatörler ilk çalışma anında demeraj akımı dediğimiz yüksek akım çekerler. bunun kondansatörlere zarar vermesini engellemek için kompanzasyon kontaktörleri kullanılması gerekmektedir. ilk anda yol alma dirençleri çeker sonra kontaktör çeker. kondansatörün çektiği akım ise Q=1.73xVxI dan hesaplanır. Dikkat cosfi yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,757
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst