Kondansatör gerilim seçimi

hasanaki

Üye
Katılım
11 Haz 2008
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar konuyl ilgili yardım istiyorum,komp.sistemimizde 400V 25 kVar lık kondansatörler kullanıyorduk,arıza yapanlar yerine 440 V 25kVar lık kondansatörler kullanmaya başladık.Geçen ay cezaya girdiğimizde yardım için çağırdığımız şirket yetkilisi sistem geriliminin 360 V lara düştüğü için 440v değil 400V kondansatörler kullanmamız gerektiğini söyledi fakat şefimiz 44oV tun doğru olduğunda ısrarlı arada kaldık doğrusu nedir lütfen yardımcı olun
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sayın hasanaki

* Yüksek voltajlı kondansatörler, güçlendirilmiş tip kondansatörlerdir. Diğerlerinden farklı olarak gerilimi yüksektir. Bu tip kondansatörler harmoniklerin bulunduğu yerlerde tercih edilir. Gerilimi yüksek seçilir ki kondansatör aşırı ısınıp yanmasın, bildiğiniz üzere harmonikli sistemlerde gerilim normalden daha fazladır.
*Şefiniz de, sisteminizde harmonik olduğunu düşünerek böyle seçim yapmış olabilir fakat, işin doğrudu ölçüm yaptırıp ona göre hareket etmektir.
 
Sn.hasanaki ,Roboelektronik e katılıyorum.Normal piyasada 400 V kullanılır.Daha üst gerilimli olanlar daha uzun ömürlü olur.Fiyatları biraz daha pahalı olduğu için pazarın çoğunluğu 400 V tur.Size 400 V kullanmanız gerektiğini söyleyen yanılıyor.Fiyatı uygun olsada bütün projelerde 400 V dan daha büyük gerilimli kondansatörler kullanabilsek.
 
İlk kurulum maliyetini artıracağı için genelde kullanılmaz. Ama denildiği gibi harmonik söz konusu ise mutlaka kullanılmalıdır. 400V şebekede kullanıldığında ise ömrü çok çok uzun olur.

Kondansatörlere işletme geriliminin altında voltaj uygulandığında gücü azalır. Şöyle ki:
Sizin 25kVAr'lık 440Vluk kondansatörünüzde 137 mikrofaratlık üç adet kondansatör bulunur.
Qc=3.U2.2.pi.f.C.10-9 formülünden (10-9: mikrofarattan farat'a, Var'dan kVAR'a dönüşüm için)

440V için;
Qc=3.4402.314.137.10-9
Qc=25kVAr

400V için;
Qc=3.4002.314.137.10-9
Qc=20,64kVAr

360V için;
Qc=3.3602.314.137.10-9
Qc=16,72kVAr

Görüldüğü gibi kondansatörlerinizin gücü voltaj azaldığında bi hayli azalıyor. Bu durumda da işletme eksik kompanzasyona düşüyor.
Çözüm için ya kademelere destek sigorta-kontaktör-kondansatör ilave edeceksiniz ya da kondansatörleri 400V'luk ile değiştireceksiniz.
Ben olsam (Maliyetli olur biraz) ilave bir panoya eksik kondansatör gücünü karşılayacak kadar kademe oluşturur, bunları da mevcut kademelerle birlikte devreye girecek şekilde (kontaktör bobinleri aynı anda enerjilenecek şekilde) düzenlerdim.
Seçenekler çoğaltılabilir.
Son karar sorumlu şefinizde...
 
Genç arkadaşımızın yorumu doğrudur.Gerilimi yüksek seçilen kondansatör,daha düşük gerilimde çalıştırılır ise,kapa-
sitesi düşer.Kompanzasyonu tutturabilmeniz için,daha fazla kondansatör kullanmanız gerekir.Paranız bol ise,şefi-
nizin söylediğinin bir mahzuru yoktur.
 
Değerli ustalarım
şu an için vermiş olduğunuz formül ve örneği detaylı inceleyemedim ama. Konu kondansatörler olunca üzerinde yazan gerilim değeri, yapısında kullanılan yalıtkanın dielektirik (Delinme alt sınırı) katsayısına bağlı bir sonucu değilmidir.

zira 10μF bir kondansatör 10v luk olmuş 100v luk olmuş ne değişirki sadece gerilim dayanım sınırı ve depolayabildiği yük dışında (Q) her zaman yine 10μF olmazmı?

Bu konuda daha detaylı görüş ve kaynak bildirirseniz sevinirim. şahsen ben anlayamadım ???
 
abuzettin20 ' Alıntı:
...zira 10μF bir kondansatör 10v luk olmuş 100v luk olmuş ne değişirki sadece gerilim dayanım sınırı ve depolayabildiği yük dışında (Q) her zaman yine 10μF olmazmı?

Bu konuda daha detaylı görüş ve kaynak bildirirseniz sevinirim. şahsen ben anlayamadım ???

Q diye bahsettiğimiz kondansatörün gücüdür. Ve birimi Var veya kVAr'dır.
c diye basettiğimiz ise kondansatörün kapasitesidir. Birimi de farat'ın as katlarıdır (mikrofarat, pikofarat, nanofarat...)

Genel aktif güç formülümüz:
P=U.I
I=U/I
P=U2/R

Reaktif güç fürmülümüz de:
Q=U.I

Kondansatörün direnci (Kapasitif Reaktansı):
Xc=1 / 2.pi.f.c

Kondansatörün gücü
Qc=U.I
I=U/Xc
Qc=U.U/Xc
Qc=U2/ (1/2.pi.f.c)
Qc=U2.2.pi.f.c
Formülün doğuşu bu şekildedir.

Not:Anlatımların sade olması için cos-fi ve sin-fi'leri devreye katmadım.
(P=U.I.cosfi, Q=U.I.sinfi, Kondansatörün fi açısı90o, sin90o=1)
 
Sn.genç arkadaş açıklamanız için teşekkürler ustam

Kondansatörün gücü
Qc=U.I

peki burada bulunan "U" kondansatörün üzerinde bulunan uygulanabilecek maximum gerilim değerimi? (*1)

Yoksa kondansatöre uygulamış olduğumuz gerilim değerimi ? (*2)

eğer cevabınız maximum değerdir (*1) yönündeyse, güvensizlikten değil ama, mümkünse bir kaynak (Kitap,...vs) göstermenizi rica edeceğim.

"Hayır diğer şekilde" (ikinci soruma doğru) (*2) diyorsanız, ki sanmam buda tespitinizin (*3)yanlış olması demektir.

(*3) Kondansatörlere işletme geriliminin altında voltaj uygulandığında gücü azalır.

Teşekkürler
 
Sayın abuzettin arkadasım,

Kaynak bol ama bulup gondermek zor. Fakat daha basit anlatırsak sanırım anlasırız. bildiğimiz direnc li bir devre için hesap yapalım.
1........P=VxI
burada direncteki gucu hesaplıyoruz dimi. Simdi ben ampermetrem yok ugrastırma bana bunu voltaja donusturelim dersen: yani akımı voltaj ve direnc degeri olarak ifade edersek
2........I=V/R degilmi? Simdi bu sonucu 1 de yerine koyalım
3........P=VxV/R evet formulumuz hazır sayılır buradaki U tabiiki dirence uygulanan voltajdır diilmi?
4........R=1/2piFC burada condansatorun direncini hesapladıgımız formul klasik. Eee bunu yerine koysak sanki direncmis gibi düsünerek ne olur?
5........P=VxVx(2piFC) kondansatörde ki enerji teknik literatürde P ile değil Q ile gösterileceğinden dogrusu:
6........Q=2V2piFC formulde carpan olan V degeri düştüğünde enerji seviyeside düser demek buda sisteme yapılan kapasitif etkinin azaldığını anlatır. Sanıyorum anlasılmıstır konu.
Sorununa gelince kademeleri tekrar ayarlayacaksın. toplam kondansatör kurulum değerini 1.114 ile carparak toplamda olması gereken kondansatör miktarını hesaplayabilirsin. Ya ilave kademe kurulu gucun 0.114 'u kadar, koy yada var olan kademelerden birine ekle. Belki deger yitirmis kondansatörleriniz vardır onlarıda elden gecirmeniz gerek.

Kolay gelsin
 
Sn.kibele açıklamanız için teşekkürler.

Fakat sizinde atladığınızı düşünüyorum burda açıklık getirmek istediğim kondansatörün gücünün nasıl hesaplandığı geğil. bu hesaplama yapılırken uygulanan gerilim mi? yoksa kondansatör üzerinde bulunan gerilim değerimi kullanılıyor?

Konuyu baştan okuyarak gelirseniz kasteddiğimi anlayacaksınız.

Saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,178
Mesajlar
923,950
Kullanıcılar
451,530
Son üye
grn zeki

Yeni konular

Geri
Üst