Kondansatör gerilim seçimi

Siz normal electronic devrede kullandığımız kondansatör gibi düşünüyorsunuz. :D
Normal pcb devrede kullanılan kondansatörlerde yazan deger icerisindeki elektrolit yalıtkanın delinme gerilimine ilşkindir ve gerilim düşüktür örneğin 10V,30V gibi

Burada durum farklı. burada depolanan enerji onemli. Zaten bazı kondansatörlerin üzerinde aynen söyle yazar:
440Vac 50Hz 5KVAR
400Vac 50Hz 4.5KVAR

burada bu gerilim hem delinme gerilimini hemde o gerilimde depolanacak enerji miktarını anlatıyor. Ayrıca gerilim düstüğünde depolama yeteneğininde azaldığını anlatıyor diğer bir deyimle.

SONUC: Kompanzasyon hesabı yapılırken KVAr cinsinden ihtiyac hesaplanır. Ondan sonra uygulanan gerilime göre kondansator secilir. eger bizim gerilimimiz 400VAC ise ve yukarda verdiğim ornekteki kondansatörü kullanacaksak o kondansatör bizim için 4.5KVAR'dır.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
440Vac 50Hz 5KVAR
400Vac 50Hz 4.5KVAR

burada bu gerilim hem delinme gerilimini hemde o gerilimde depolanacak enerji miktarını anlatıyor.

Sn.kibele yukarda söylediklerinize aynen katılıyorum


Ayrıca gerilim düstüğünde depolama yeteneğininde azaldığını anlatıyor diğer bir deyimle.

Fakat buna kesinlikle değil (çünki burada depolanan enerjinin fazla olması uygulanan gerilimin sonucudur, kapasitenin değişmesinin değil)

Ayrıca yukarıda kastettiğim soru şudur.

elimizde 3 adet kondansatör var kapasiteleri aynı, fakat üzerlerinde yazan gerilim değerleri birinde 10v birinde 20v diğerinde 30v olsun. Bunları 5v uygulayarak şarj edelim bunlarda depolanan enerji miktarında bir farklılık varmıdır?

Var diyorsanız bunu bana kaynak göstererek kanıtlayınız, Yok diyorsanız zaten bende aynı düşüncedeyim demekle yetineceğim.

İlginize Teşekkürler
 
Bir kondansatöre gerilim uygulandığı zaman,üzerinde yük birikir.
değişik gerilimlerde farklı yük birikir.
bu yükleri gerilime bölersek,her zaman sabit bir sayı buluruz.
bu sabit sayıya C(kapasite) deniyor.
Q=C x V
burada gerilimi değiştiremiyoruz.çünkü bu gerilim şebekeden geliyor.
hesap sonucu daha fazla yüke ihtiyaç duyarsak C yi değiştirmek zorundayız.
yani C yi arttıracağız.
zaten kompanzasyon tablolarına baktığımız zaman kvAR arttığı zaman C(kapasite) artıyor.
 
Sn Abuzittin bey,

"elimizde 3 adet kondansatör var kapasiteleri aynı, fakat üzerlerinde yazan gerilim değerleri birinde 10v birinde 20v diğerinde 30v olsun. Bunları 5v uygulayarak şarj edelim bunlarda depolanan enerji miktarında bir farklılık varmıdır?" sorunuz aslında herseyi anlatıyor.
Tabiiki enerji miktarları aynıdır. Fakat bu kondansatörlerden birisine 5 yerine 10 V verirsem ne olur? Onun enerjisi daha coktur 5 V olana göre.
Bizde kompanzasyonda hesap yaparken kondansatöre göremi konuşuyoruz yoksa enerjiye göremi? Siz diyormusunuz su kadar farad kondansatör diye hayır. Neden bahsediyoruz kac KVAR diye.

Sonucta endukif yuku dengelemesi gereken kapasif enerji X KVAR olması lazım denir.
Formulundede C ve f'i sabit kabul edersek degişken birtek V kalır sizdede V düsük ise kapasitif enerjiniz yetersiz geliyor demektir.
İlave kapasitör ekleyin demeyi söyle anlayın lütfen. "Sisteme ilave KVAR gerekiyor"
Umarım netlesmistir durum. :D
 
Sn.kibele söyledikleriniz aynen bilip zaten tasvip ettiğim şeyler. ama sanırım ben olayı kafamda çorba yapmışım. O sebeble (7, 9, 11, nolu yazılarımda saçmaladığımı yeni farkettim yoğun çalışmadan olsa gerek) kusura bakmayın. buralarda asıl kastım kapasitedir. güç değil!

Yukarıda yazdığım 5. yazımda olduğu gibi asıl konu kapasitedir. Sonraki yazılarımda konuyu alıp başka yerlere götürmüşüm yeni farkettim.

Soruya Sn.genç arkadaş yeterince açıklık getirmiş durumda.

Ama benim kafama taktığım şu. (İfade yanlışlığının nasıl facialar getireceği)

4 numaralı yanıtta bulunan Sn.fahri yetiş ustamın yazısı
Gerilimi yüksek seçilen kondansatör,daha düşük gerilimde çalıştırılır ise,kapa-
sitesi
düşer.

Değerli ustamız burda kapasite derken reaktif gücü kastetmekte belki ama, kastettiği bu değilde gerçekten kapasite ise bu hatalıdır. bunu demek istiyorum.

Forumda en büyük hatalarda, genelde anlatılmak istenin yanlış ifade edilmesinden kaynaklanıyor. Zira benim gibi ucana hiç rastlamadım. Bende neden ısrarla aynı şey anlatılıyor diyordum :) :) oysa nerelere gitmişim haberim yok. :)

Saygılar (umarım dalgınlığımdan dolayı mazur görürsünüz.)

Ayrıca Sn.kibele ısrarla üzerinde durduğunuz için teşekkürler.
 
Arkadaşlar bende katılmadan duramayacağım. Kondansatörlerin üzerinde yazan gerilim katsayıları o kondansatörün dielektrik katsayısını ifade eder. yani üzerinde yazan gerilimin üstünde bir gerilim uygulanırsa O kondansatör delinebilir demektir. Kompanzasyon için gereken ise kondansatörün kapasite değeridir. Kondansatörün gerilim değeri kompanzasyonda bir etki göstermez.
 
BIGBEY arkadaşım.Katılmak doğal hakkın.Bu kadar ilgisiz katılım ayıp oluyor.
 
Son düzenleme:
fahri yetiş ' Alıntı:
BIGBEY arkadaşım.Katılmak doğal hakkın.Bu kadarilgisiz katılım ayıp oluyor.
Lütfen laf atmayalım. herkes kendi işine baksın
 
Sn Abuzettin bey,

Burada bir kavram kargasası olusmus. Bazen böyle türkçemize sahip cıkmamanın cezasını cekiyoruz.

Kapasite sözcüğü burada iki anlamda kullanılmıs ve birinin yerine diğeri anlasılmıs.

ANLAM1: kabiliyet sonucu tasınabilecek büyüklük miktarı. Örneğin "bu kamyonetin eşya tasıma kapasitesi 5ton", taşınabilir bellek (Flash memory, memory stick, çük) ün kapasitesi 2MB gibi. Bunun konumuzla ilişkisi kondansatörün enerji depolama kapasitesi anlamındadır ve ölçüm birimi DIKKAT KVAR'dır.

ANLAM2: kondansatörün sığası anlamındadır ve birim zamanda gerilim değişimine verilen tepkiyi ifade eder. Formülle verirsek C=dV/dt olup birimi farad'dır. 

Bu konunun başından beri herkes (ben dahi) kapasite derken enerji depolayabilme kabiliyetinin büyüklüğünden bahsettik. Fakat siz hatalı ama haklı olarak birimi Farad'la ölçülen SIĞA anlamında algılamıssınız.

Aslında bu tartişma cok iyi oldu taze arkadaşlar için diye düşünüyorum. :D
Belki konuşma esnasında kapasite nin yanısıra birimde (KVAR, Farad) kullansak daha net olarak düşüncelerimizi ifade edebileceğiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,697
Mesajlar
929,063
Kullanıcılar
452,401
Son üye
begum_ovuc

Yeni konular

Geri
Üst