Kondansatör Testi

Kondansatörleri devreden çıkarttıktan ve deşarj olduktan sonra Kondansatör(sığa) ölçerlede ölçebilirsin. Net değer alırsın.
 
arkadaşlar kompanzasyon panosundaki kondansatörlerin sağlam ve fuul çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabilirim
 
arkadaşlar kompanzasyon panosundaki kondansatörlerin sağlam ve fuul çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabilirim

Kondansatörden geçen akımı ölçün. Etiketindeki değerlerle (şebeke voltajını da göz önünde bulundurarak * ) karşılaştırın. -20 azalma varsa eğer o kondansatör yıpranmaya başlamış demektir. Bir müddet daha öyle gider. Fakat sonrasında değiştirilmesi gerekir. Yoksa sizi ummadığınız bir anda yarı yolda bırakır.

* Yüksek voltajlı kondansatör (440V), düşük voltajda (400V) çalıştırıldığıda, gerilimlerin kareleri oranında (400[SUP]2[/SUP]/440[SUP]2[/SUP]=0,83) daha düşük güçte çalışır. Bu sebepten de o oranda daha az akım çeker şebekeden. Bu sizi yanıltmasın.
 
teşekkür ederim sağol kardeş.
cos 0.60 larda sürekli sorun kondansatörde diye düşünüyorum, haksızmıyım?
 
Sigortaları sağlamsa (atmamışsa), kontaktörleri tam geçiriyorsa, kademeler de uygun değerlerde seçilmişse sorun kondansatörlerdedir diyebiliriz ancak. Kontrol etmek gerekli hepsinide. Bazen konaktörlerin bacakları geçirmez. Bazen de sigortalar...
Düşük yükten dolayı uygun kademe yoksa, röle tam kompanzasyon yapamadığından da cosfi0,60 da olabilir. Dediğim gibi kontrol gerekli panoda.
Ama tüm kademeler devrede olduğu halde cosfi 0,60'da ise kondansatörlerin değişmesi gerekir.
Şimdiden kolay gelsin...
 
Hazırladığım excel tabloda kondansatörünüzün etiket geriliminde çekeceği akım ve şebeke geriliminizde çekeceği akım, şebekeye vereceği kapasitif güç miktarını görebilirsiniz. Kondansatörünüzün kontrolünü bu değerlere bakarak yapabilirsiniz yaklaşık olarak % 20 üzeri kapasite kaybında kondansatörü değiştirmek gerekir(Gerilim farkından doğan güç kaybı hariç).
 
kondnsatörere 3 faz verdiğimizde pense ampermetre yardımı ile akımlarını ölçtüğümüzde kondansatörlerin üzerindeki etiket değerinden kontrol edebiliriz. fazlar arasında ufak akım farkları olabilir. buda şebeke geriliminden kaynaklanır. Büyük güçteki kondansatörleri direk kısa devre etmek patlamaya ve büyük güçte arka neden olabilir. çoğu kondansatör üzerinde kısa devre direnci vardır, yada özel kontaktörler üzerinde kısa devre dirençli kontaklar mevcuttur.
 
arkadaşlar bu kompanzasyon işini iyice öğrenmem gerek. kondansatörleri pens ampermetre ile ölçerken bunları nasıl devreye alıyoruz manuel olarak. veya kondansatör çekiliyken ölçsem olurmu. ha birde ölçüm yaptıktan sonra neden deşarj için beklemeye gerek var yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Sayın asoos reaktif rolenizi değiştirebilir daha zengin bir kademe sayısına sahip bir pano yapabilirsiniz ve kademelerin atıyorum 12 tanesinin 3 tanesini her faza 1 kontaktör ve bir tane monofaze kondansatör yahut elinizdeki üç fazlıkondansatörlerden üçünü birer fazları kullanılacak şekilde bağlayabilirsiniz fakat bu şekilde kondansatörlerinizin güçleride üzerindeki değerin altına düşmüş olacak bunu unutmayınız. Kolay gesin.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,823
Kullanıcılar
453,488
Son üye
whatthefurkan

Yeni konular

Geri
Üst