AliRıza ÇETİNKAYA
ARC POWER Yetkilisi
Arkadaşlar, kompanzason panolarını kontrolümüz sonucu bir kaç kontaktör hariç hiçbir kontaktörde ön direnç olmadığını fark ettik, panoları imal eden firmayla ğörüştüğümüzde teknik servisten biri bize kontaktör ile kondansatör arasında reaktör olduğundan öndirence gerek kalmadığını söyledi, bana inandırıcı gelmedi, bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.
Arkadaşlar bu konuda sizlara tecrübelerimden birşeyler aktarmak isterim.
Kompanzasyon kontaktörleri bildiğiniz üzere, Kondansatörleri devreye alma anıunda demaraj akımını düşürmek için tasarlanmıştır. (Üzerleinde ana kontaklardan çok kısa bir süre önce kapanan ön dirençlli kontaklar vardır.) Bu dirençler kesinlikle deşarj amaçlı değildir. piyasada genelde bu ön dirençleri deşarj için olduğunu düşünen pek çok uygulamacı arkadas gördüm ve konuştum. piyasadaki kontaktör markalarının bir kısmı bu dirençleri en uç noktada tasarlamışlar. şöyleki çok iyi markların kontaktörlerinde özellikle ön direnç yanmasına çok şahit oldum. eğer kompanzasyon sisteminiz Harmonik filtreli (De-tuned DAH) OLarak dizayn edilirse ön dirençli kompanzasyon kontaktörü kullanmanız gerekmez filtreler ilk demaraj akımlarını sınırlayacak sekilde imal edilirler. evet kompanzasyon kontaktörleri gerçekten işe yarar ama her marka değil. uzakdoğudan gelen ürünlerde test ve incelemde gördüğümüz alalede bir direnç telinin takıldığı ve demaraj akımlarını sınırlamadığı gördük, bu kontaktörlere sonradan üst blok takıldığını ve bazı markalarda ayrıca satıldığınıda gördük bu ürünlerdede demaraj akımı sınırlanamaz çünkü kontaktörün üstüne takılan blok sonradan takıldığında tam istenilen verimi vermez. ekrem beyin belirttiği gibi özellikle ünlü markalarda bir üst değerdeki kontaktörü secmenizi tavsiye ederim. bu işi çok iyi yapan firmalarda var, özellikle frako, epcos, vs. benzeri markaların kontaktörlerini Avusturya menseli Benedict&Jager firması fason olarak üretir. iddia edebilirmki bu firmanın komtaktörlerinden yaklaşık 7-8 bin tane yurtdışı projelerimizde dahil kullandık geri dönüş olarak hiç yok denecek kadar azdır.burda amacım reklam yapmak değil ama sitesine girerseniz bu firmanın asıl işi budur. ve işlerinide gerçekten iyi yapıyorlar. Birde şu konuya değinmek istiyorum fabrikalarda Bakım yapılırken gözlemlediğim bir konuda bu ön dirençler yandığında yerine NYAf kablo bağlıyorlar. buda direk olarak ön direnç kontağının yapışmasına sebep oluyor. maliyetler önemli ama sistemde cezaya girme durumunda tüm kontaktörlerin bedelinden fazla cezalar ödeniyor. bu yüzden kompanzasyon sistemleri tasarlanırken önemli olan birkaç durum, Havalandırma (Isı Sorunu) Harmoniklerin incelenmesi, deşarj için ek önlemler, alınması durumunda kompanzasyon sistemleri uzun yıllar sorunsuz çalışır, ama bizde malesef şöyle bir kanı var kondansatör arızalanır ömrü 2-3 yıldır bu çok yanlış sistem düzgün tasarlanır doğru ekipman ve koruyucu önlemler alınırsa uygun bir bakımla 5- 10 yıl sorunsuz çalışır.
saygılarımla.
50 kvarlık kontaktör derlerken, ön dirençler olduğu için , 50 kvara kadar dayanabiliyor, aslında bunlar ( örneğin ) 30 kw lık kontaktörlerdir mi demek oluyor? EVET
50 kVAr'lık kompanzasyon kontaktörleri 75 A Sürekli akım cekebilecek özelliktedir. Ve 50 kvar kondansatör için uygundur. Neden. Çünkü kompanzasyonda kontaktör ve sigorta seçimi yaparken hep 1,4 ile 1,6 katı fazla akıma göre malzeme secimi yaparız bunun sebebi demaraj akımlarında sigortalrın atması ve kontaktör kontaklarının yapışması sorunundandır.Demaraj akımını sınırladığımızda ise kondansatörün normal çalışma akımına göre kontaktör seçilebilir. De-Tuned fitreli sistemlerde ise filtre demaraj akımını sınırladığından normal kontaktörü kondansatör çalışma akımı seviyesinde kullanabilirz.
hayırlı akşamlar.
Moderatör tarafında düzenlendi: