KONTAKTÖR BOBİNİNİN ÇEKTİĞİ AKIM?

elektrofizikci

Usta Üye
Merhabalar.

Bir çalışmada kontaktör kullandımda aklıma takıldı.

Kontaktör bobininin sarfiyatı ne kadardır? Çok akım çeker mi?

Teşekkürler.

İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kontaktör bobini çok akım çekmez taktığınız kontaktörün tipini söylerseniz çektiği akımı size söyleyebilirim yada siz internet üzerinden bulabilirsiniz zaten.

Ölçü aletini mA konumuna al, kontaktörün A1 ucuna probları seri bağla, kontaktöre enerji ver ve ölçü aleti değerini oku.

Son düzenleme:
simdi oncelikle cevaplar icin tesekkurler. bunlari da yapicamda surekli isin icinde olanlarin tecrubesi yorumlarida onemli. ihmal edecek kadar az mi faturayi etkilermi bir cihazin on off u kadar mi harcar gibi yorumlarda onemli.

İhmal edecek kadar azdır faturaya falan etkisi olmaz içiniz rahat olsun.

En babası 80mA

20mA-50mA gibi kabul et kontaktör amperajı yani boyutlarına göre değişir.

Son düzenleme:
10VA, veya 8 watt gibi düşünülebilir.

bobin.jpg

Değerler yukarıda detaylı bilgi için ; http://www.sigmaelektrik.com/tr/images/resim/kont.pdf

Moderatör tarafında düzenlendi:
simdi oncelikle cevaplar icin tesekkurler. bunlari da yapicamda surekli isin icinde olanlarin tecrubesi yorumlarida onemli. ihmal edecek kadar az mi faturayi etkilermi bir cihazin on off u kadar mi harcar gibi yorumlarda onemli.

Merhaba.Elimde şu anda Siemens 3TA20 10-OA kontaktörü vardır.Bunun bobini şebekeden,avometrenin 200 mA amper-ölçer kademesinde 38 mA;10 A kademesinde ise çok hassas olmayarak 20-30 mA arasında (0,020-0,030 A) bir akım çekme değerini gösteriyor.Ölçümde dc kısımda ac'nin direk ölçümünde bir köprü diyot kullandım.Aşağı yukarı seri bağlı bir dirençle çalışıp da 20-30 mA kadar bir akımı çeken LED kadar çektiği bir akımdır,ac.'de çekilen bu akım (Amper) değeri.Sanırım sadece bunu merak edip öğrenmek istediniz sn. elektofizikçi.

Kontaktörün şebekeden çekeceği akımı,ayni büyüklükte bir trafonun boştayken kendi iç kayıplarını karşılamak için çektiği çok düşük bir akıma da benzetilebilir.Yalnız onda yer alan ince saçlar,yani "E" ve "I" şeklindeki saçlar,kontaktördeki bu nüvedekinden çok daha yakın olacağından ayni ebat,ayni güç değerinde trafonun boştaki çekeceği akımdan,doğal olarak kontaktörün çekeceği akım (Amper) değeri daha yüksek olacaktır hiç kuşkusuz.Bir de kontaktörlerin "E" şeklindeki uçlarında ses (Vınlama) yapmaması için yalancı bakır kısa devre halkaları (kutupları) mutlaka da üzerinde yer alır.Bu durum da,kontaktör tam kuplajla da kapansa bile şebekeden çekeceği akımı küçük de olsa biraz daha arttırır.Ancak sonuçta bir LED'in direnç üzerinden çektiği akımdan daha fazlasını da şebekeden çekemiyor gördüğünüz gibi.Sarfiyat konusunda merak edip de bu nedenle tasalanmanıza gerek yoktur.Çünkü faturayı hiç etkilemeyecek kadar da az bir akımı çekiyor gördüğünüz gibi.Kolay gelsin.

Merhaba.Elimde şu anda Siemens 3TA20 10-OA kontaktörü vardır.Bunun bobini şebekeden,avometrenin 200 mA amper-ölçer kademesinde 38 mA;10 A kademesinde ise çok hassas olmayarak 20-30 mA arasında (0,020-0,030 A) bir akım çekme değerini gösteriyor.

Sayın binbaşı ve YaşlıUzman, hakkınız ödenmez. Çok teşekkür ederim bilgileriniz için. Biz tecrübesizlerin merakını çok naif biçimde ve güzel biçimde gideriyorsunuz.

Belki farkındasınızdır çok kurcalıyorum bu ara ve sizleri rahatsız ediyorum :) Ne kadar cihaz söktükçe ne kadar fuar gezdikçe aklıma hep + birşeyler takılıyor, birbiri ile bağlantı kurmaya çalışıyorum ve çıkamadığım yerlerde sizlere başvuruyorum...

Bir arkadaşımız ufoya hareket senserü takılır mı diye sormuştu, ondan yola çıkarak bende elimdeki çıkmalardan bir kutucuk yaptım.
1m kadar kablosu var, kontaktör, merdivendeki sensörlü lambalardan ve bir prizden oluşan. Ufo yu bu kutu üzerindeki prize takıyorsunuz. merdiven lambasının çıkışlarını kontaktöre girdim. Kontaktör kullandım çünkü biliyosunuz ufo ların yaktığı elektrik uff yapıyor :) Bugün deneme için bir yer etaktık bakalım. Önce herşeye çalışıyordu. Sensör lamba için olduğundan açısı geniş diye bantlarla alanını daralttım gayet de iyi oldu...
Açık kalan ufo yu kapatıp tasarruf edelim derken kontaktör bobini ile zarar etmeyelim diye düşündüm , bu konu ondan açıldı.

Hazır bahsi geçmişken kontaktörün vınlaması... çok ses yapıyor. Bunun bir çözümü var mıdır? balast, trafo v.s. bunlar hep bobinli bunlarda ses yapar bu yüzden pek bir çaresini olacağını düşünmesemde yinede bir sorayım dedim.
İyi geceler...

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,686
Kullanıcılar
452,387
Son üye
fevzican

Yeni konular

Geri