Merhaba,sn.elektofizikçi.Sözünü ettiğim kontaktörü üflemeli bir kuvars elektrik sobası (İhlas kuvars'ta) epeyce bir süre önce de sizin gibi kullanmıştım.Kontaktörüm kontaklarıyla ilk buluşmasında daha çok,sonrasında ise bu sesi,bu vınlama sesi epeyce de azalıyordu,ama malesef tam olarak bu vınlamanın kesilmesi,trafoların sessiz çalışmasındaki gibi,bunların da çok essiz çalışmaları hiç mümkün değil bildiğim kadarıyla.Çünkü daha önce 2 sene kadar taş kırma makineleri (Konkasörlerin) panosu yakınında bu kontaktörlerin çokça da bulunduğu onların kumanda panosunda çalışırken çok yakınında bulunmuştum (İstanbul Hasdal,Seyrantepe Şantiyesi/STFA) Kontaktörlerde bu vınlamanın bir miktar kadar da azalması için bu bakır halkaların takıldığını da kontaktör konusundaki bir yazıda okumuştum.Bizzat şantiyedeyken kontakların bakımında da yakından görmüş oldum bunları.Yani bu bakır halkalara rağmen kontaktör bu hafif vınlamayı yine de çıkarabilmektedir,ama bu hafif sesin de tam olarak kesilmesi kanımca mümkün değildir diye de biliyorum ben.Kolay gelsin.İyi geceler.