Kontaktör Isınması

ekozo

Üye
Katılım
7 Nis 2009
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
46
Arkadaşlar merhaba

Elimde 24V DC kontaktör var. 24V uyguladığımda en başta 2,2 Amper çekiyor. Bu arada kontak uçları boşta yük bağlı değil. Yavaş yavaş akım seviyesi 2A nın altına düşüyor ve kontaktör çok ısınıyor. (El değmiyor). Bu neden olabilir.
 
DC güç kaynağı ile direk bağladım yine ısınıyor.
 
Ses gelmiyor mu zıngırtı filan ömrü azalmıştır o sizi bırakmadan siz kafasına kurşun sıkın pardon o atlara yapılıyordu ... :)
 
Alt-Üst nüve tam olarak birleşiyormu acaba? arasında toz vs. tabaka oluşmuşsa tam kapanmadığı için yüksek akım çekip ısınıyor olabilir.
 
Cevap çok basittir.Üzerinden akım geçen her bobin az veya çok ısınır.Isınan iletkenin direnci artar,dolayısıyla geçen akım düşer.Kolay gelsin.
 
Kontaktör daha yeni alındı ses gelmiyor. yanı sıfır. Bobin az çok ısınır demişsiniz. Fakat bu çok ısınıyor. Bu kontaktör 10-12 saat aralıksız çalışması gerekiyor. Isınma olayı normal ise benim ne kullanmam lazım. 70A lik yükü anahtarlamam lazım.
 
DC. kontaktörlerin ölçülen omik direnci bilindiğine göre,uygulanan gerilim de bilinmesi gerektiğinden geçecek akım gerilim/bobin direncidir.Akım hesaplanabileceğinden veya ölçüleceğinden,bobin tel kesidinin bu akımı taşımaya uygun olması gerekir.Tel kesidi kalın olursa geçen akım yüksek olur.Dolayısıyla bobin fazla ısınır.Seri uygun güçte bir dirençle geçecek akım düşürülebilir.Direnç değeri bulunana kadar birkaç deneme yapmak gerekebilir.Kolay gelsin.
 
Kontak uçları boşta diyorsunuz dolayısıyla nüvelerin tam birleşip birleşmemesi bu sorunun nedeni değildir. O ancak kontak uçlarından akım geçerken oluşan ısınmalarda söz konusudur. Bobin sargıları zarar görmüş yani kavrulmuş olabilir. Bu gibi durumlarda bence yapılması gereken çok pahalı ya da özel yapılı bir kontaktör değilse değiştirmek olmalıdır çünkü kontak uçları bağlandığında daha çok ısınmasına sebep olup bağlı bulunduğu cihaza zarar verme hatta yangın çıkarma riski oluşturur.
 
Diğer arkadaşlarımın dediğine katılmakla beraber ilk mesajımda söylediğim gibi gerekli besleme şartları sağlamışsanız ve kontak çekme nüve sesi gelmemişse duymamışsanız nüve mekanik olarak sıkışmış demektir bu sebeple sargı gereğinden fazla ısınır yeni olması arızasız olur niteliği taşımaz ayrıca!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,847
Mesajlar
920,961
Kullanıcılar
450,950
Son üye
BERKEN

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst