Konut C2 aboneliği olan dairelerin jeneratörden beslenmesi hk.

Tesla3000

Üye
Merhabalar,

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN
YÖNETMELİK’in (Resmi Gazete Tarihi: 02.10.2013 Resmi Gazete Sayısı:
28783);(15) (Ek:RG-23/3/2016-29662) nolu maddesine göre;

(15) (Ek:RG-23/3/2016-29662) Birden çok kullanıcıya elektrik enerjisi sağlayacak şekilde tesis edilen imdat jeneratörlerinin, kesinti durumunda ana şebekeden ayrılan şebeke üzerinden kullanıcılarına enerji sağladığı ve bu enerjinin kullanıcı sayaçlarından geçen site, alışveriş merkezi, yerleşke ve benzeri kullanım noktalarında fazla elektrik enerjisi tahakkukunu önlemek amacıyla, söz konusu imdat jeneratörü tarafından üretilerek şebekeye verilen elektrik enerjisi ilgili ortak tüketim sayaç değerlerinden mahsup edilir. Bu fıkra kapsamındaki üretimin, ortak tüketimden fazla olması halinde, bakiye üretim mahsup için bir sonraki aya aktarılır. Bu fıkra kapsamındaki imdat jeneratörü ayrı bir ölçü sistemi ya da ortak tüketim sayacı üzerinden tesisata bağlanır. Her iki durumda da çift yönlü ölçüm yapabilen sayaç tesis edilir.

Bu maddeye göre konut alçak gerilim aboneleri
için, ana dağıtım panel odasına şebeke jeneratör (%100) transferine izin verildiği ve bu
doğrultuda alçak gerilim aboneleri için ana dağıtım panellerinde, şebeke-jeneratör
transferi gerçekleştirilebildiği sonucu çıkartabilir miyiz? Bu durumda Jeneratör devreye girdiğinde konut sayaçları çift yönlü ölçüm yapabilen özellikte sayaç mı olmalı?

Saygıdeğer meslektaşlarım konu hakkında değerli yorumlarınızı rica ederim.

Bireysel abonelik sahiplerinin sayaçlarina enerjinin jeneratörden gelmesi durumunda sayaçlardaki harici tarife değişim girişi kullanılarak sayacın bu kontaktan sinyal geldiğinde diğer bir tarifeye tüketim yazması sağlanabilir. Ancak EPDK' nın sayaçlarin okunması şekli hakkında yasa değişikliğine gitmesi gerekir, aksi mümkün olmamaktadır.
Çok masraflı olan diğer yöntemi yazma gereği duymuyorum.

Merhaba, daire sayaçlarının konu ile ilişkisi yok. Jeneratör çıkışında ki veya ortak kullanım daki sayacın çift yönlü olması isteniyor. Bu madde ile özel bir tesisata gerek kalmadan şebeke jeneratör transferi konusunda büyük bir kolaylık sağlanıyor. Tabi bu seçenekte büyük güçlü bir jeneratör gerekiyor. Demeraj akımları ile birlikte bütün her yeri besleyebilen bir jeneratör. Şimdiye kadar böyle bir izin de olmadığı için her daire için sadece acil ihtiyaçları karşılamak amaçlı özel bir jeneratör hattı tesis ediliyordu.

Merhaba, daire sayaçlarının konu ile ilişkisi yok. Jeneratör çıkışında ki veya ortak kullanım daki sayacın çift yönlü olması isteniyor. Bu madde ile özel bir tesisata gerek kalmadan şebeke jeneratör transferi konusunda büyük bir kolaylık sağlanıyor. Tabi bu seçenekte büyük güçlü bir jeneratör gerekiyor. Demeraj akımları ile birlikte bütün her yeri besleyebilen bir jeneratör. Şimdiye kadar böyle bir izin de olmadığı için her daire için sadece acil ihtiyaçları karşılamak amaçlı özel bir jeneratör hattı tesis ediliyordu.
Sitelerde her blok için sayaçlar ilgili binanın uygun noktasında tesis edilip tek hat şebeke/jeneratör üzerinden sayaçlar besleniyor. Beslemenin jeneratör veya şebekeden gelmesi fark etmeksizin sayaç yazıyor. Daire sayaçlari ile ilgisinin olmaması gözümüzden kaçan bir konu mu acaba?

Merhaba, daire sayaçları ama şebekeden gelen, ama jeneratör den gelen enerji fark etmeksizin , tek yönlü bir enerji ölçümü yapmaktadır. Bu nedenle o noktaya çift yönlü sayaç takmanın bir mantığı olmadığı için ilişkisi yoktur. Tabi ki ilgili maddenin artıları ve eksileri vardır. Artık kimin işine gelirse ona göre seçim yapacak.

İlgili madde son düzenlenme tarihi 2016. Yeni nesil sayaçlarda kaynak değişimi tetiklemesi ve 2. tarifeye yazma olanağı var artık. Ancak sayaç okuma yetkisi sadece şirketlerde olduğundan EPDK'nın bu konuda yeniden düzenlemeye gitmesi, şahsen benim de etkilendiğim jeneratör besleme anında sayacımin ilerleme ve boş yere fazladan para ödeme derdine son vermesi hoş olur.

Merhaba ,Sn.Erhan_TR kesinlikle haklısınız. Aynı görüşteyim.

Forum istatistikleri

Konular
130,319
Kullanıcılar
453,596
Son üye
Selçuk KUŞÇU

Yeni konular

Geri