Konvansiyel yangın paneli hakkında soru

vecivicivokke

"Elenktirink elaktirinik olurmu onsuz evlilink? "
Yönetici
Yönetici
Katılım
7 Mar 2010
Mesajlar
1,701
Puanları
756
Yaş
44
Konum
Irak
Arkadaşlar merhaba. Konvansiyel yangın paneli işi aldım ama uzun süre uzak kaldığımdan çözüm üretemedim. Konvansiyelde dal yapılırmı? Kablo 2 çarpı olduğundan alt kata hat sonunu çeviremiyorum

Yardımlarınızı rica ederim

Resimde yapmak istediğimi çizdim. Saygılar...
 

Ekli dosyalar

  • 16766200687951328626503332402085.jpg
    16766200687951328626503332402085.jpg
    199.6 KB · Görüntüleme: 45
Arkadaşlar merhaba. Konvansiyel yangın paneli işi aldım ama uzun süre uzak kaldığımdan çözüm üretemedim. Konvansiyelde dal yapılırmı? Kablo 2 çarpı olduğundan alt kata hat sonunu çeviremiyorum

Yardımlarınızı rica ederim

Resimde yapmak istediğimi çizdim. Saygılar...
Tam olarak sormak istediğinizi anlayamadım. Biliyor olabilirsiniz ancak yine de kısaca şunları ifade edeyim; malumunuz konvansiyonel sistemlerde çevrim sözkonusu olmayıp devre oluşturuluyor bunu da yapı niteliği büyüklüğü ve dedektör adetleri dikkate alınmak kaydıyla bölgesel devre oluşturularak devreyi tamamlamak için hat sonu direnci bırakılıyor. Dolayısıyla dedektör adedi yanlış hatırlamıyorsam 28 adede kadar bir devre oluşturulabiliyor, eğer bir kattaki dedektör-buton adedi 28'i aşmıyor ve o katta özel olarak bölgesinin net tespiti gereken kritik bir mahal yoksa her kata bir devre çekip hat sonu direnciyle devreyi tamamlayabilirsiniz.
 
Sn.vecivicivokke, konvansiyonel yangın veya hırsız alarm sistemlerinde hat sonu direncinin kullanım amacı, kısa devre, sabotaj ve tesisatta oluşabilecek hatalarda, yanlış alarm oluşmasını önlemek ve güvenilirliği arttırmak içindir. Normalde bir zone çıkışı en sondaki yerden direnç ile kapatılır. Bölgenin tanımlanması çok önemli değil ise sizin örnekte üst kattaki en son duraktan hattı alt kata gönderirsiniz. Alt katta dolaştırıp en sonda dirençle kapatırsınız. Maalesef piyasada dal budak dahi yapılabiliyor. Hatta en son bir üniversitenin yangın alarm sistemi arızasına müdahale ettiğimde konvansiyonel santralde zone dirençlerinin hat sonuna değilde santral içinde zone başlangıcına takıldığına şahit oldum.
İşin doğrusu her bir bölge(zone) için şemalardaki gibi bir devre oluşturup, en sondan dirençlemektir.
 
Çizim için öncelikle özür diliyorum.

Doğru düzgün bir çizim ile sorumu güncelleyeceğim
 
sistemin çalışma mantığı şu alarm panosunda çıkışlar var(zone deniyor piyasada) 24v(gibi) eğer bu çıkışları direncler vasıtası ile(yangın oldu ilgili sensör kısmi kısa devreye gider üzerindeki led kırmızı yanmaya başlar direnci düşer haliyle hat gerilimini de düşürür)

24 - 20 V hat kopuk arızası(sensörsüz kısımlara bu yüzden direnc atılır voltaj biraz düşsün diye)
15 - 20 V sistem devrede(çok az sensör varsa yine direnc atılması gerekir. mantıken hat sonuna atmak daha güvenli diye hat sonuna atılır)
15 - 0 alarm durumu.

kendi içinde bazı durumlar var alarm durumuna bir kez olsun girerse sistem resetlemeden düzelmez,
hat kopuk uyarısına geçer ardından düzelirse kaldığı yerdem devam eder.
farklı güzellikleri de var otele döşedin mesela adamlar kendi içinde emniyet yapmış jumper bacaklar falan var sensörü çevirip sökersen hat açık uyarısına geçiyor falan.
iki hattı(zone) birleştirip takılabilecek sensör sayısını artırmak gibi fantezilere de açık bu arada sistem
rakamları sallama yazdım ama aşağı yukarı bizimkiler böyle.
 
Son düzenleme:
Merhabalar, yönetmelikte yer alan esaslara göre yangın bölgesinin tasarımını yapmanız gerekmektedir. Aşağıdaki görselde yangın bölgesinin hangi koşullara göre hazırlanması gerektiğini görebilirsiniz.


Ekran Görüntüsü (6).png



2 katı birleştirip tek bölge yapmak istiyorsanız aşağıdaki görseldeki gibi bağlantı yapabilirsiniz. Buton ve dedektörleri görseldeki gibi aynı kablo hattına bağlayın. Sirenler için görseldeki gibi seri olacak şekilde 2.bir hat çekmeniz lazım. Daha sonra panelin içinden çıkan dirençleri kablonun sonundaki siren ve dedektör/butona takın.

Ekran Görüntüsü (7).png
 

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst