Kramyerli CNC

KAYSERİ

Profesyonel Üye
Selamlar forumdaşlar :) çoğumuz malum krameyer değil bilyalı vida kullanıyoruz makinelerimizde. Hem forumda krameyerle ilgili konu olması için hemde krameyer hatve, modül hesabı ilgili bilgilerimizi payşalım dedim.

Mesela ben bu dişli sistemlerdeki modül hesabını bilmiyorum. İnternetten baktım işin açığı bir şey anlamadım. :D Bildiğimiz tek şey taşlanmış krameyer, helisel krameyerin daha hassas olduğu.

Modül, hatve hesaplarında bildiklerimizi paylaşalım. Faydalanacak kişiler olacaktır elbet :) (Mesela ben :D )

info icin @ahmetkayur :)

vidalı mil 4 metrelik bir mesafede salınım yapacaktır. bunu çözmek için döner somun gövdesi kullanmanız gerekecek. vidalı mili ve somunu kaliteli bir marka kullanmanız lazım. piyasanın en düşüğü ve kalitelisi olarak hiwin ve staff var.
hassasiyet için lineer ray kullanmanız lazım.
helisel dişli konusuna gelince profil taşlamalı bir kremayer dişli kullanınca aşınma en aza inecektir.(bkz. italyan-alman cnc üreticileri)
metresi 20 lira ile metresi 45 euro dişli arasında dünyalar kadar fark var. tabi malzeme kalitesi bir yana kremayer dişli ve pinyonların birbiri ile ne kadar düzgün çalıştığı da önemli. hafif bir yan basma olsa dişli aşınacaktır.deliksiz alıpta kollu matkapda montaj delikleri açılırsa ne kadar düzgün olur bilemem
eksen kontrolü için mach3 200 khz usb kontrol kartı kullanırsanız herhangi bir kayma bilgisayar kilitlenmesi söz konusu olmayacaktır.
kullandığımız ürünler
delta nın asda b2 serisi servo motor
gambini marka helisel dişli
hiwin düşük boşluklu ağır seri arabalar
25 lik lineer raylar
liming düşük boşluklu redüktör
z eksen vidalı millerde sonlandırma rulmanları BK17 VE BK17

Linkteki sitede çeşitli hesaplama araçları var.
http://www.yavuzlardisli.com/sayfa/106/duz-helis-disli.html

Elde edilen değerler teorik değerlerdir.
Fiziksel olarak montaj gerçekleştiğinde kullanılan ekipmanların kalitesi, montaj kalitesine göre teorik ile gerçek ortam koşullarında elde edilen sonuçlar farklılık gösteriyor elbette.
Ama yinede teorik hesaplanan değerler etrafındadır.

İyi çalışmalar.

Linkteki sitede çeşitli hesaplama araçları var.
http://www.yavuzlardisli.com/sayfa/106/duz-helis-disli.html

Elde edilen değerler teorik değerlerdir.
Fiziksel olarak montaj gerçekleştiğinde kullanılan ekipmanların kalitesi, montaj kalitesine göre teorik ile gerçek ortam koşullarında elde edilen sonuçlar farklılık gösteriyor elbette.
Ama yinede teorik hesaplanan değerler etrafındadır.

İyi çalışmalar.
Mekanik sistemin tamamen hassas okduğunu düşündüğümüzde teorik hesaplardaki hata payı ne olur?

Birde şunu öğrenmek istiyorum. Pinyon motor ikilisi krameyer üzerine yaylı baskı mantaj edilmeli yoksa gerekli ökçümlerle yaysız şekilde direkt olarak mı takılmalı ? Doğru olan hangisi?

Sent from my GT-N7100 using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app

yayla motor dişlisi ile uzun dişliyi birbirine bastıranlara uyuz oluyorum zaten.
makine yapıyorsun o iki şeyi birbirine yayla ittirmek nedir ya.
hassas yapılmıyorsa zaten yapma makineyi..

motorun takılacağı yer aşağı yukarı 5mm gibi boşluklu olursa, motor bir uçta sıkılır. öteki uçta da uzun dişli motora doğru itilerek sıkılır, yaya maya gerek kalmaz.

eğer motor yerinden oynayacaksa yaylı sistem yapılıyorsa boşluk oluşur istenmeden backlash yapar...

yayla motor dişlisi ile uzun dişliyi birbirine bastıranlara uyuz oluyorum zaten.
makine yapıyorsun o iki şeyi birbirine yayla ittirmek nedir ya.
hassas yapılmıyorsa zaten yapma makineyi..

motorun takılacağı yer aşağı yukarı 5mm gibi boşluklu olursa, motor bir uçta sıkılır. öteki uçta da uzun dişli motora doğru itilerek sıkılır, yaya maya gerek kalmaz.

eğer motor yerinden oynayacaksa yaylı sistem yapılıyorsa boşluk oluşur istenmeden backlash yapar...

Bende öyle düşünüyorum. Eksenin yüke geldiği zaman motor mekaniğe hareket veremeyince pinyon atlamak isteyecektir. Benim kullacağım sistem talaşlı imalat makinesi olmayacağı için yaylı okuyor olması sıkıntı oluşturmayabilir ama doğrusu neyse onu yapmak lazım

Sent from my GT-N7100 using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app

doğrusu motorun eksene hareketini verdiği yere hareketsiz sabitlenmesi. yay nedir arkadaş.
yay demek motorun hareket alanında içeride hareket etmesi demek e bu da backlash yapacaktır.

İyi bir kramayerli makine için kaynaklı şasenin borverke girmesi şart. Kaynaktan sonra tabiki. Delik merkezleride cnc borverkte delinmeli. Motorlar %50 nin üstünde güçle çalışırsa verim alınmaz stabil hali %50 sınırını geçmemeli dönüşler hariç. Tabi servo motor için konuşuyorum.

Bohrwec kısmı olmazsa olmazı zaten. İşin o kısmında değilim ben. Hesaplamaları hatvesi gibi bilgiler lazım.

Bahsettiğiniz %50 olayı nedir ?

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Geri