Kuru Kontak Çıkışı Nedir?

.ortak ucu olan rolenin bobinine enerji vererrek
hem enerjisiz kontak diyoruz hem de çalışması için enerjilenmesi gerekiyor celiskimi giderir misiniz
 
Rölenin kontağını konum değiştirten enerji ile enerjilenen yük birbirinden izole demek...Yani röle 12 volt dc olsun, çektirmek için 12 volt dc vermemiz yeterli.Ama rölenin kontakları 220 vac bir ısıtıcıyı çalıştırabilir.Böylece 12 volt dc ile 220 vac bir yükü kontrol ediyoruz...
 
hem enerjisiz kontak diyoruz hem de çalışması için enerjilenmesi gerekiyor celiskimi giderir misiniz

çalışması için enerjilenen kontak değil bobindir (röle,kontaktör,vs) bobin enerjilenir elektromıknatıs etkisi ile kuru kontağı manyetik olarak çeker diğer boş olan kontakla birleştirir yada tam tersi birleşik olanı ayırır. aynı zamanda evindeki lamba anahtarıda bir kuru kontaktır,otomatik sigortada bir kuru kontaktır.
 
bunda bir çelişki yok.
röle bir anahtardır.
sen nasıl normal bir kontak açıp kaparsan o da öyle.
tek farkla. elinin altındaki anahtardan daha az gerilim ve akım geçer. asıl güç senin anahtarın enerjilediği bobinin çektiği kontak tarafından taşınır.
eğer böyle olmasa idi bazı büyük anahtarları açmanda sana kıvılcım atardı 1.
anahtar bir nedenden bozulursa sana yine elektrik çarptırır 2.
oysa ki senin elinin altındaki anahtardan 1 amper bile geçmez. 1 watt ile çekilen kontak, 1000 watt taşır. sen o 1000 wattın elinin altında olduğunu düşün?
 
kullandığımız pako şalter, anahtar ya da çift yönlü butonlar kuru kontak mıdır? röle, kontaktör ya da limit switch olması şart mıdır?
 
Kuru kontak bilgi veren kontaktır. Bir kontaktörde ana kontaklar güç devresine aittir, yardımcı kontaklar potansiyel olarak kuru kontaktır, kumanda devresinde kullanıldığında kumanda kontağı adı alır. Boşta duran yardımcı kontaklarda kuru kontaktır örneğin motoru besleyen bir kontaktörün normalde açık yardımcı kontağına enerji verip göz lambası yakarak "motor çalışıyor" bilgisi alabilirsiniz. Termik röle açık kontağından aynı şekilde "arıza" durum bilgisi alınır. Yangın ihbar santralinde de yangın anında konum değiştiren enerjisiz kontak vardır bu kontak üzerinden ses sistemi enerjilendirilip "yangın var" anonsu yaptırılır.
 
iki iletkenin birbirine temasıyla çalışan bütün kontaklar kuru kontaktır. iki kabloyu birbirine değdirsende kuru kontaktır
bütün yol vermeler iki iletkenin biribiriyle teması üzerinden olur.
kuru kontak dışında adlandırılan ör. a tipi kontak tarzı başka bir kontak çeşiti var mı.
yaptığınız tanım mantıklı geliyor ancak herşeyi kapsıyor
 
kontaktör enerjilendiğinde kontaklar da enerjilenmez mi? O zaman kontakların çekmesi nasıl oluyor. enerjisiz kontak çeker mi?
 
işte anlayamadığım şey budur:
Örnek kumanda sistemin 220Vac hız kontrol cihazın var ve start vermen için 24Vdc gerekiyor bobini 220Vac röle çektirirsin ve kontaklarının bir tanesindende 24 Vdc geçirerek start verirsin rölenin kontagına kuru kontak denir.
Enerjili olmayan kontaklar 24 Vdc nin gelmesiyle nasıl çekiyor. Çünkü kabloyu bağlıyorsun, DC voltaj geldiği zaman kontaklar açık olduğu için + uc tan - uca iyon akışı olmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,862
Mesajlar
921,090
Kullanıcılar
450,983
Son üye
ftt15
Geri
Üst