kuru trafolar elktrik faturasını düşürürmü

lozden

Üye
Katılım
20 Nis 2009
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
49
arkadaşlar kolay gelsin, fabrikamızda 2 adet 1250 kva yağlı trafo vardır bunları kuru trafo yapmak bize faturada kazanç sağlarmı?kuru trafonun başlıca seçilme sebepleri nelerdir? Şimdiden teşekkürler
 
Bir deli kuyuya bir taş atmıs, kırk akıllı çıkaramamış, hesabı, bu nerden çıkdı..
 
[h=2]KURU TİP TRAFO ÖZELLİKLERİ
ÖZELLİKLER[/h] Genel anlamı ile Kuru Tip Transformatörler; Manyetik devresi ve sargıları yalıtıcı bir sıvıya daldırılmamış olan bir transformatörlerdir. Bu transformatörler 1970’li yıllara kadar sargıları E veya H sınıfı izolasyona sahip iletkenler kullanılarak üretilmişlerdir. Ancak dielektrik dayanımından dolayı genellikle 10 kV seviyesinin üstüne çıkılamamıştır. 1970’li yıllardan itibaren reçine teknolojisinde sağlanan gelişmeler reçinenin işlenmesinde, kısmi deşarj ve reçinenin ömrü ile ilgili problemleri çözmüş ve günümüzde yaygın kullanımı olan (36 kV gerilim seviyesi de dahil) sargıları epoksi reçine ile örtülmüş dökme reçineli kuru tip transformatörler üretilmeye başlanmıştır.
SARGILARI DÖKME REÇİNE EPOKSİ İLE ÖRTÜLMÜŞ KURU TİP TRANSFORMATÖRLERİN YAPISI

Sargıları epoksi reçine ile örtülmüş dökme reçineli kuru tip transformatörlerin yağlı tip trafolara göre başlıca farkı manyetik devrenin ve sargıların yalıtıcı bir sıvıya daldırılmamış olmamasıdır. Sargılar cam elyaf takviyeli epoksi ile örtülmüş ve yalıtılmıştır. Soğutma ortamı havadır.



[h=3]ÖZELLİKLERİ[/h] 1. Sargı yalıtımında kullanılan epoksi kolay tutuşmayan, kendi kendine sönebilen ve arka maruz kaldığında dahi çevreye zehirli gaz yaymayan özelliklere sahiptir.
2. Neme karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir. %100 nemli ortamlarda dahi çalışmasında herhangi bir sakıca bulunmamaktadır.
3. Fanlı soğutma sistemi ilavesi ile güç kapasitesinin %50’ye varan oranlarda artırmak mümkün olabilmektedir.
4. Koruma ve sinyal donanımı olarak sadece sargıları, yüksek çevre sıcaklığı veya aşırı üklenmelerin neden olduğu izin verilmeyen aşırı ısınmalara karşı koruyan Sıcaklık Kontrol Sistemi bulunur.
5. Mahfaza içine alınarak insanların yoğun olarak bulunabileceği yerlerde emniyetle kullanılabilir.
6. Sargı yapısı nedeniyle kısa devrelere karşı yüksek dayanıklılık göstermektedir. Bakım gerektirecek herhangi bir parçası mevcut olmadığından işletme ömrü boyunca bakım gerektirmemektedir. Bu nedenle işletme masrafları yok denecek kadar azdır.



[h=4]KULLANIM ALANLARI[/h]Yeraltı Madenler
Dağıtım Trafo Merkezleri
Oteller - Marinalar
Ticari Binalar - Is Merkezleri
Hastaneler
Alış veriş Merkezleri
Barajlar
Demiryolu Sistemleri
Pompa Istasyonlari
Hava Alanlari
Fabrikalar

BÖLÜMLERİ

1. A.G girişi
2. Y.G grişi
3. A.G sargısı (sekonder)
4. Y.G sargısı (primer)
5. Boştayken kademe değiştirici
6. Manyetik çekirdek
7. Manyetik çekirdeği sabitleyen parça
8. Tekerlekleri yönlendirilebilen silindir aksamı
9. Topraklama girişi
10.Kaldırma delikleri
11.Etiket lehası
12.Yedek devre kutusu


[h=1][/h]
 
sayın ttkatim anladığım üzere bu trafolar sadece bakım gerektirmemesi ve bir kaç sebebten ötürü seçiliyor Elektrik faturasına bir etkisi yok
 
kuru tip trafolar özellikle hastane vb. bina iclerinde kullanılmaktadır. Fatura düsürme gibi birsey olmaz.. Ancak soyle bi durum olabilir ölcümü OG'den alıyorsanız trafoların bosta ve yükte kayıplarını karşılastırmanız gerekir yani 1250kVA kuru tip trafo ile 1250kVA yaglı tip trafoların yükte kayıplarına bakın gerci aralarında fazla da bir fark olacağını dusunmuyorum ...
 
Sadece trafo kayıpları sebebiyle değişiklik yapmak istiyorsanız eğer tavsiye etmem. Zira kuru tip trafoda meydana gelebilecek basit arızalara müdahale imkânınız olmayacak. Bir de trafoyu daha hesaplı almak için kuru tip trafo üretiminde kendisini kanıtlamış üretici harici bir yerden temin ederseniz paranızla rezil olursunuz.
Trafo değişimi için harcayacağınız iş gücü kaybı, trafo nakli bedeli, eski trafonun elden çıkarılırken fiyattan düşülen amortisman payı vb. derken, zaten (belki) on yılda ödeyeceğiniz trafo kaybı bedelini peşin peşin ödemiş olacaksınız.
Yağlı trafo tozda, yağmurda çamurda çalışır. En fazla yağı eksilir, kendiniz ilave edersiniz. Ama kuru tip trafo öyle değildir. Ortamın temiz, serin, nemsiz olması gerekir.
Sn. muhendis0606'nın dediği gibi trafo kataloklarını inceleyin. Ne demek istediğimizi anlayacağınıza inanıyorum.
 
Ama kuru tip trafo öyle değildir. Ortamın temiz, serin, nemsiz olması gerekir.
sn.genç arkadaş,
Kuru tip trafoların çalışması için ortamın temiz,serin ve nemsiz olması çok da önemli değildir.Kuru tip trafolarımız çok olumsuz koşullarda yıllardır çalışmakta olup,herhangi bir sorunla hiç karşılaşmadık.
iyi çalışmalar
 
kurutip trafolarda yankın riski olmadığı için , özel yerlerde rahat kullanılabilir , hastane , apartman bodrum katları vs , yağlı ve kurutipin kendi aralarında artıları ve eksileri olabilir , ama kurutip trafolar nemden etkilenmezler , sıcaklıktan ötürü fan takılarak serinletilebilir , hatta kurutip trafolar dizayn edilirken yağmur testlerine maruz kaldıklarından su altında bile çalışacak gibi dizayn edilirler .
yağlı ve kurutip trafolarda 1250 kva için ve diğer güçlerde boşta ve yükte kayıplar aynı olacağından , Elektrik faturasında herhangi bir değişiklik olmayacaktır .
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,607
Kullanıcılar
452,664
Son üye
Kilowhat

Yeni konular

Geri
Üst