Kutupsuz Kapasitör yardımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan erman83
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Cevaplar için teşekkür ederim.

Mekanik kısmını hallettim, boşluk kalmadı. Ben bir yerde okumuştum bu motorları doğrultarak çalıştırmışlar. Köprü diyot takmak suretiyle. Bu fikir uygun olur mu peki? Motorun resmini ekliyorum. 17587093314428295872573884777718.webp17587093660455761776778476183391.webp17587093812566164388801836164723.webp

Deneyin ve sonucu yazın. Benim bilgim yettiğince bunun olması için stator govdesine de degisiklik modifiye yapmanız gerekir. Bu tip motor gölge kutuplu motor olarak geçiyor ac de çalışması için üretilmiş, kömürlü tipler gibi seri motor değil. Araştırmanızı yapın her okudugunuza soylenene inanmayın, denemenizi yapin bilgilenelim.

Hocam peki ac kutupsuz Kapasitör taksam makineye zarar vermez değil mi? Filtre yapması için

Elimde 0,22 uF 400V var. Sanırım sorun olmaz. Amacım, ac deki frekans bu tarz motorlarda ritmik olarak ses, uğultu yapıyor. Aynı sorun aspiratörlerde de oluyor. Amacım o sesi gidermek. Sizin bir öneriniz var mıdır?

Elinizdeki kndansatör (Büyük ihtimalle, başka şekilde belirtilmemişse) DC400V tur ve şebekeye bağlanamaz

Sizim kullananabileceğimiz kondansatör üzerinde X2 275VAC yazmalıdır

Şebekeye (AC mains) doğrudan bağlanabilen özel izolasyon ve yanmazlık standartlarına göre üretilirler.

Kısaca:

X tipi (X1, X2, X3) Faz ile nötr, Faz-Faz (line-to-line) arasına bağlanır.
X1: 4 kV darbelere dayanıklı (endüstriyel ortam, yüksek transient).
X2: 2.5 kV darbelere dayanıklı (ev tipi cihazlar, tipik kullanım).
X3: 1.2 kV darbelere dayanıklı (daha düşük gereksinimlerde).

En yaygın olan: X2, 275 VAC (mesela 0.1 µF – 0.47 µF arası değerler).

Y tipi (Y1, Y2, Y3, Y4) → Faz/nötr ile toprak (line-to-earth) arasına bağlanır.
Çok daha yüksek izolasyon gerekir çünkü bir tarafı doğrudan "insanın" dokunabileceği toprak / şasiye bağlıdır.
Bozulduğunda kaçak akımı olmaz, komple açık devre olur.(Fail Safe Open)
Y1: 8 kV darbelere dayanır.
Y2: 5 kV darbelere dayanır (en yaygın, şebeke için).
Y3/Y4 daha düşük dayanımlı versiyonlardır.

Yani:
X serisi → Faz–nötr arasına.
Y serisi → Faz/nötr–toprak arasına.
Üzerinde X2 veya Y2 işareti yoksa şebekeye bağlamak güvenli değildir

Motordaki ses için (ki bunnlar mekanik seslerdir) iyileştirici faydası olmaz ancak şebekeye elektriksel gürültü veriyorlarsa buna faydası olur.

wLH0ZigMp5um-uCNNCEkzki1RRRCCt_9NF8qupHvw=s40-p-mo.webp

Denedim o da çözüm değil. İçindeki mıknatısın yönlerini netleştirelim diye mıknatıs taktım. 17587135380744720511899163061559.webp

Elinizdeki kndansatör (Büyük ihtimalle, başka şekilde belirtilmemişse) DC400V tur ve şebekeye bağlanamaz

Sizim kullananabileceğimiz kondansatör üzerinde X2 275VAC yazmalıdır

Şebekeye (AC mains) doğrudan bağlanabilen özel izolasyon ve yanmazlık standartlarına göre üretilirler.

Kısaca:

X tipi (X1, X2, X3) Faz ile nötr, Faz-Faz (line-to-line) arasına bağlanır.
X1: 4 kV darbelere dayanıklı (endüstriyel ortam, yüksek transient).
X2: 2.5 kV darbelere dayanıklı (ev tipi cihazlar, tipik kullanım).
X3: 1.2 kV darbelere dayanıklı (daha düşük gereksinimlerde).

En yaygın olan: X2, 275 VAC (mesela 0.1 µF – 0.47 µF arası değerler).

Y tipi (Y1, Y2, Y3, Y4) → Faz/nötr ile toprak (line-to-earth) arasına bağlanır.
Çok daha yüksek izolasyon gerekir çünkü bir tarafı doğrudan "insanın" dokunabileceği toprak / şasiye bağlıdır.
Bozulduğunda kaçak akımı olmaz, komple açık devre olur.(Fail Safe Open)
Y1: 8 kV darbelere dayanır.
Y2: 5 kV darbelere dayanır (en yaygın, şebeke için).
Y3/Y4 daha düşük dayanımlı versiyonlardır.

Yani:
X serisi → Faz–nötr arasına.
Y serisi → Faz/nötr–toprak arasına.
Üzerinde X2 veya Y2 işareti yoksa şebekeye bağlamak güvenli değildir

Motordaki ses için (ki bunnlar mekanik seslerdir) iyileştirici faydası olmaz ancak şebekeye elektriksel gürültü veriyorlarsa buna faydası olur.

Hocam zaten benim sorunum mekanik ses değil. Elektriksel gürültü. Çok teşekkürler açıklama için

Elektriksel gürültü mekanik ses derken iyice çorba oldu. Konunun başında bahsettiğiniz gürültüden kastınız fiziksel gürültü olarak algılanıyor, arkadaşın bahsettiği elektriksel gürültü ise parazitlerdir. Yani motor çalışırken tv ekranında kırpraşmalar, eskiden cep telefonu çalacağı zaman hoparlörlerden gelen cızırtılar vb. Sizin bahsettiğiniz gürültü hangi tür?​

Ben bir yerde okumuştum bu motorları doğrultarak çalıştırmışlar. Köprü diyot takmak suretiyle. Bu fikir uygun olur mu peki? Motorun resmini ekliyorum.
Marka / Model: PLASET 4681EA2001E(N)
Kod: 63096-(M2540)
Tip: Tek fazlı asenkron motor (single-phase asynchronous motor)
Güç: 30 W
Besleme: 220–240 V AC, 50 Hz
Akım: 0.21 A
Devir: 3000 dev/dak (rpm)
Çalışma rejimi: S2 – 10 dakika (yani sürekli değil, kısa süreli çalışmaya uygun, 10 dk. max.)
Koruma: Termik korumalı (Thermally protected)
Yapı sınıfı (insulation): Class F
Üretici: Applied Motor Technologies (Qingdao) Co., Ltd. (Çin)
Menşei: Made in China

Bu motor küçük güçlü, kısa süreli kullanım için tasarlanmış bir asenkron motordur.
Genellikle çamaşır makinesi pompalarında, küçük fanlarda veya yardımcı mekanizmalarda kullanılır.

Bu motora köprü diyotla voltaj verirseniz bu voltaj 311V civarındadır.
Zate kısa süreli çalışmaya uygun motoru daha kısa sürede "ısıtır ve yakarsınız" Voltaj verdiğinizde motor büyük ihtimalle dönmeyecektir,
Sebep:
Bu bir Asenkron motordur
Asenkron motorun çalışması, dönen manyetik alan üretmeye dayanır.
DC verirseniz dönen alan oluşmaz, sadece sabit bir manyetik alan oluşur.
Motor dönmez ya da kalkamaz; titreşim ve ısınma olur ve de yanar

Ancak "ders" amaçlı "yakma deneyi" yapılabilir

https://streamable.com/9eoxl8https://streamable.com/9eoxl8

En sonunda video yükleyebildim. Hocam ses bu. Yani aspiratörlerdeki o gıcık sesin aynısı. Akşamları çamaşır makinesi çalışınca da komşuya çok ses gidiyor.
Bana ses normal geldi. Bu motor sadece suyu tahliye ederken yıkama boyunca belki en fazla 5-10 dakika devrededir nasıl olurda rahatsızlık verebiliyor ki? Hem de komşuyu? Çok ilginç. Akşamları çamaşır yıkama fikri çok uygun değil zaten önce bu problemi çözmek gerekmez mi?​

Forum istatistikleri

Konular
133,409
Kullanıcılar
459,361
Son üye
by.volkandemir
Geri