kVA birimi bir
Elektrik güç birimidir. Normalde elektrik gücünü ifade etmek için Watt kullanılır. Ama Watt skaler bir birimdir, yani yön bilgisi içermez. Sadece gücün şiddetini belirtir. Doğru akım için Watt birimi yeterlidir. Ama alternatif akımla iletilen güç sadece büyüklüklerle ifade edilmez. Örneğin devrede bir kapasitör ve bir direnç varsa devreye güç kaynağından verdiğimiz enerjinin bir kısmı bir zaman farkıyla geri gelir. Yani devreye başta verdiğimiz enerjinin hepsini kullanmış olmayız. Bu yüzden alternatif akım için üç çeşit güç tanımlanır: Gerçek güç (Birimi: W Watt), Reaktif Güç (Birimi: VAR Volt-Amper-Reaktif) ve Kompleks Güç (Birimi: VA Volt-Amper). Kompleks güç, Gerçek güç ve Reaktif gücün vektörel toplamıdır. Gerçek güç devrede asıl iş yapan gücü ifade eder.
Reaktif güç ise devreye verilip geri alınan, yani kullanılmayan güçtür. Devrede böyle bir gücün dolaşması istenen bir şey değildir. Kompanzasyon denilen bir yöntemle engellenir.
Basitçe söylersek, Kompleks gücü biriminden (VA) de anlaşılacağı gibi voltaj ve akımın çarpımından elde ederiz. Ama aslında devrelerde bu güçleri hesaplamak ****z daha karmaşık işlemler gerektirir.
kVA ise 1000 VA'ya eşittir. Birimlerin başındaki k harfi "kilo"yu ifade eder. Kilogram'ın gram'ın 1000 katı olduğu gibi...
yani cosfi yi bilmen gerekiyor formulu ise kw=1kva X cosfi dir