lamba neden yanar

nötür de de bir gerlim olusur buda lambaya uygulanan gerilimi arttırır, yani nötür gerilimi önemli

cümlenizin sonuna 'böyle biliyorum yanlışta biliyor olabilirim' ekleseydiniz sorun yoktu ama şu yazınızı okuyan güler sn sen100... Bilmemek ayıp değil hepimizin hatası oluyor bilmediği yada eksik bildiği şeyler oluyor yanlış anlamayın ama bu böyle diye kesin konuşmanın doğru olmadığını düşünüyorum...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sorunu çözmek için diyorum, nötür de gerilim olusuyorsa nedenini araştırmak için

Şöyle bir örnek vereyim;

herhangi bir şekilde 3 fazlı bir sistem var ve fazlar dengesiz, dolayısıyla trafo merkezindeki yıldız noktası bir miktar kaymış durumda. Şöyle ki Fazların nötr'e karşı gerilimleri R=205, S=220 ve T=235 tir. ve yaklaşık olarak ta toprak ile nötr arasında da 8-10 volt gerilim vardır. R fazından beslenen lambaya kaç volt gider?

Tabiki 205 volt çünkü; bağlantı nötr ile faz arasında olduğundan daha önce dediğim gibi bağlantıda topraktan çekilen bir akım yok.
 
sen 100 arkadaşımızın dediği yabana atılır bir bilgi değil. bazı sistemlerde nötürle toprak bir kullanılır. bu sistemde nötür üzerindeki gerilimde artar. bundan dolayı ampülerin patlama olasılığı yok değildir. örnek güçlü bir topraklamayı nötürle birleştir seyreyle ampul yanmasını. bu olayı yaşadığım için söyledim saygılarımla.
 

Sn. sürek avcısı;

Size basit bir soru sormak istiyorum Nötr nedir, Toprak nedir?
 
Güçlü bir topraklamayı nötr lr neden birleştiriyosunuz onuda açıklarmısınız
 

Bakın arkadaşlar bişey soruyolar bende çok merak ettim cevabınızı. Birşey söylüyosanız arkasında durun savunduğunuz konu doğru yada yanlış önemli değil.
 
Arkadaşım telefonla aradığında Ramazan ayı ve iftara 1 saat gibi kalmıştı. "Çok acil yetiş, prizler havaya uçuyor!! " diye bağırınca arabaya atladığım gibi yarım saatlik yolu 10 dakikada aldığımı hatırlıyorum. Evlerine vardığımda Tedaş görevlileri de orada idi. Üç katlı bina, her kat ayrı faz ile besleniyor. Enerji dışarıdan havai hattan izoleli kablolar ile geliyor, bina girişinde ayrı bir direk eki ile içeri giriyor. Nötr hattı kopmuş. üç katın her birinde tüm çalışan veya stand-by da bekleyen tv ler, cep telefonu şarj aletleri, laptop şarj aletleri, bir çamaşır mak. kontrol kartı, bir buzdolabı, uydu alıcıları v.b. bir sürü cihaz yanmış. Bazıları cihaz şarj adaptörleri hakikaten gümlemiş, prizler kararmış tütüyor. Yani muazzam bir zarar var evde. Biriki yaşlı teyze baygınlık geçiriyor. Tedaş görevlileri hemen işlerini bitirip gittiler, arkadaşlarım olan üç dairenin halkına, sadece Nötr hattının kopması ile bu kadar zararın olmasını açıklamak da bana düştü.... bunu bir alıntı yaptım nötür hattının gevşemeside zarar verebilir,yani atlama yapabilir, bir de telefuzum için özür dilerim arkadaşlar yanlış anlasılmasın, sargılar bizim bilmediğimiz çok şey var arkadaşlar
 
değerli dostlar bu soruya yardımcı olacak cevap toprak ve nötür arası gerilim adı altında dintor adlı arkadaşımız çok güzel bir açıklama yapmış. sagılarımla.
 
greenyucel arkadaşım sorunun çözümüne yönelik en mantıklı açıklamayı sen yapmışın.evet haklısın aynen senin dediğin gibi flamanı oluşturan metalin
özelliğinden dolayı ve soğuk olduğundan dolayı akım en yüksek düzeyinde oluyor
ve metal zayıf noktasından buharlaşıyor.bir anda buharlaşınca arada kesiklik oluşuyor ve flaman kopuyor.

bende nette araştırdım.ama kaynak göstermeye üşeniyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…