Lambalar ve 2 kablolu kontrol

vvoski

Üye
Katılım
30 Eki 2009
Mesajlar
6
Puanları
1
Arkadaşlar başım gerçekten belada, çalıştığım binada yaklaşık 70 adet kontrol etmem gereken armatür var.Bunların bazılarının yanında kapılarda mevcut.Yaklaşık 100 adet aç-kapa yapacağım kontrol noktası oluşuyor. Bunları bekçi odasından bir bilgisayar yardımı ile açıp kapatmam gerekiyor.Ayrıca açık yada kapalı olduğunuda görmem gerekiyor.Yani kapılar bazen uzaktan değil kapı üzerinden açılıp kapatılacak. Kapı bilgisayarda kapalı göründüğünde açılmış olabilir ve açık birakılabilir bunuda bilgisayar üzerinde görmem gerekiyor. Bunun için Her bir noktaya kablo çekmek yerine 2 kablo ile yapmak istiyorum. Yaptığım ön araştırmada bu iş için çok fazla özellik içeren cihazlar sundular ve fiyatlar yüksek. Ne yapmam gerekiyor yüksek hızda veri akışına gerek olmayan sadece aç kapa yapacak hangi sistemleri kullanabilirim. Bu işi visual basic üzerinden ve seri port üzerinden kontaktörlerle yapabilirmiyim.
 
Bu tip bir çalışma için öncelikli olarak bir güç devresi alt yapısı oluşturmanız gerekiyor kontrol etmek istediğiniz kapı, lamba vb.. cihazların bir pano üzerinden 1-0-2 pakolarla kumanda edildikten sonra pakoların iki konumlarından herbir linye için rolelerle ve bu rolelerin uzaktan kontrolünü saglıyabilecegin modülllerle bu işi çok basit bir şekilde ve maliyeti en düşük biçimde halledebilirsin bakmıda çok kolay arıza giderimide programın herhangibir sıkıntısı olupda müdahale edilemediğinde pakolardan her linyeyi manuel kontrol edebilirsiniz. Saygılar
 
piclerle yapmaya çalışırsan başına 2. bir bela daha almış olursun. tasarımı, yapımı, çalıştırması, data problemi, bilgisayar program kısmı, çuvallama ihtimali vs... ilk olarak her armatür ayrı ayrı mı kumanda edilecek yoksa bir kumanda ile linyedeki bir kaç armatürmü. ikinci olarak her armatür bulunduğu yerdenmi kumanda edilecek yoksa bir bölge gruplanarak bir panoda toplanabiliyormu? gruplayarak panolardan her armatür linyesine kontaktörle kumanda etmek, çalışma bilgisinide kontaktörden almak daha sağlıklı ve uygun fiyatlı olur. panolar arasındada data hattı dolaştırılıp bilgisayara gider. birde kapılardan bu panolara kumanda ve kapı kontak bilgisi gelir.
 
Haberleşme kısmından anlamam ama size en uygun darbeli akım rölesi.Yaptığınız panoyu da güvenlik birimi odasına montalarsınız.güvenlik butonlarla isteğiği lambayı yakar.Tabiki kattakilerde.Butonları da lambalı seçersiniz.Butonlara bastıkça,buton lambarda yanacağından kattaki durumdan haberdar olursun.Birde butonları etiketlersen butonun nereyi yaktığını bilirsin.Extra işçilik olmaz.
Böylelikle katlar arası 2 kablo ile kurtarırsın.Tam projeyi bilmediğimden duruma göre kontaktör kullanmanda yarar olacaktır.
 
Son düzenleme:
S.A
Bunun kontrolünü pc ile yapacaksanız hem komut hemde kontrol olayını Scada ile yapabilirsiniz.
 
Aslında 100 adet kapı otomatiğini yada lambayı bağımsız olarak uzaktan aç kapa yapmayı düşünmem gerekiyor bu en kötü senaryo, Bu kadar kapıya tek tek kablo çekemem ancak 2 data kablosunu dolaştırabilirm.Bu kablo ile herhangi bir kapıdaki mesela 37 nolu karta gidip durum bilgisi almalıyım sonra durum bilgisine göre bu karta akım ver veya akım kes emrini gönderip tekrar durum bilgisi almalıyım. bunu pc den yada başka bir cihazdan yapabilirmiyim.
Sanırım 100 adet adresli karta itiyacım var birde 2 data kablosu üzerinden sinyal gönderecek yazılıma.Yazılım belli periyotlarla her karta sinyal gönderecek ve durumun ne diye soracak ilgili kart durumum 1 yada 0 diyecek.Bende gelen yanıtlara göre bu adresleri ekranda göreceğim. Sonra istediğim adresteki karta sen 1 ol yada 0 ol diyeceğim.Kart bunu algılayacak ve gelen komuta göre akımı kesecek yada akım verecek.Sonra durum bilgisi gönderecek.Aslında basit görünüyor ama bilmeyince her şey çok zor.Öncelikle Böyle bir kart hazır varmı üzerine 100 adet adres yüklenmiş kartları satın alabilirmiyim.Sonra bu kartlara akım ver yada akım kes sinyalini ne şekilde gönderebilirm.En basit ve en etkilisi nedir.Çünkü benim mega hertzlere felan ihtiyacım yok sadece aç, kapa , durum ve adres bilgisi ,
Bu haberleşme öyle noktalara gelmişki her şey çok gelişmiş ethernet kartlar entegreler scada sistemleri ortalıkta kan gövdeyi götürüyor ama bakkala ekmek almaya giderken bisiklet yerine neden son model çok gelişmiş bir uçak kullanayımki.Bunun maliyeti neden bu kadar yükselsinki.Bu iş aslında basitçene paketlenebilmeli ve uygulamaya hazır hale getirilebilmeli. Çünkü benim ortaya sorun olarak koyduğum bu model haberleşme ve kontrolde en temel ve en basit model
 
bilgisayar kontrolü için scada şart zaten bu mecburi bir maliyet. bilgisayar kasasından bir adet çeviriciden sonra data hattı CPU'lara gidecek,CPU'lardan 1000 metreye kadar data kablosu ile haberleşebilen DI ve DO'lara sahip 100 adet I/O kartına gidecek. en azından aydınlatma linyelerini gruplarsan daha uygun maliyetle halledilir. çünkü üzerinde sadece 1DI ve 1DO olan kartı kimse üretmez. grup haline getirirsen 2li bile yapsan yarıya düşürürsün 50 adet kart yeterli olur. böyle bir sistem tabiki var, ama farklı uygulamalara açık bir sistem üretilmek zorunda olduğu için üreticiler gelimiş cihazlar yapmak zorunda.
 
Aslında 30 kapı haricinde 70 armatürü gruplayabiliyorum.Yaklaşık 10 zone oluşuyor. Yani kontrol noktam 40 a düşüyor.Bu iş için en basit IO kartı ve yazılım ile bana maliyeti ne olur.Uygun olursa acil projelendireceğim. ***@hotmail.com
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
zonlarda kaçar adet linye kontrol edilecek her biri 7şer linyemi? yer istanbuldamı? öm. teklif gönderdim, değerlendirdikten sonra bilgilendirme maili atarsanız sevinirim.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…