Laptop kullanıcıları, bataryalarınızın ömrünü uzatın!

Konudan uzaklaşıyorum fakat bataryayı yeni veya bitik iken çıkartmamaya özen gösterin.Zira bataryaların başka ve önemli bir görevi daha vardır.Şöyle ; şebekedeki veya şarj cihazından kaynaklanan problemleri (ani gerilim yükselmeleri , elektriksel parazitler,...) kendi üzerinde söndürerek (bir çeşit filtreleyerek) bilgisayarın hassas devrelerini hasarlanmaktan önemli ölçüde korur.Benzer durum araba ve benzeri bir çok yerdede geçerlidir.Her şey normal iken problem yok gibi durur ancak her an cihazınızın hurdaya çıkarma ihtimali (kaydedilmemiş bilgilerin yok olması kesin) vardır.Ayrıca bataryayı şarj ederken bataryanın belirtilen voltajının üzerinde bir değerde voltaj kullanılmaktadır.Bataryayı çıkartarak kullandığınızda normalin üzerinde bir voltaj devrelere gitmektedir.Genede siz bilirsiniz.
 
Deneyen ark varmı acaba sonuç hakkında bilgi alabilirmiyim???
 
Tüm laptop kullanıcıları için, 2007 yılında Bilim ve Teknik dergisinin, "Ctr+Alt+Del" pc ile ilgili kısmında, kullanımını tavsiye ederek vermiş olduğu "Battery care" isimli yazılımın kullanılmasını herkes için tavsiye etmekteyim.

Yazılım,batarya saykılının(Şarj-deşarj) denetimini,bataryanızın ömrünü en fazla uzatacak şekilde üzerine alıp yapıyor ve sistemi hiçbir şekilde zorlamayan ve yormayan basit bir program konumunda.

Döngü(saykıl) sayılarını, arada size gösterip gerekli uyarıları da yapmayı ihmal etmiyor.Kullandığım laptopun, şarj kapasitesinin, 3 yıl içerisinde çok fazla azalmamasını da,devamlı olarak kullandığım bu yazılıma borçlu olduğumu düşünüyorum.Ancak,ayni zamanda; uygun sıcaklıkta kullanma,yüzde 50-65 dolu olarak bataryayı saklamak gibi başka etkenler de bu kapasite azalmaması olayında baş rol oynamış olabilir.Linki:

BatteryCare - Download


denemek gerekecek.
 
Batarya yı sökmek elektrik kesintilerinde labtoba zarar verir. Batarya ölse de değişmesi daha kolay.
 
bataryamı sürekli takılı vaziyette kullanıyorum
 
sony vaio'larda aynı isimde bir uygulama var, bu program aynısı mı bilmiyorum. sonynin uygulaması pili %100 şarj etmiyor pilden alınan verilerle diyelim %90'da şarj etmeyi kesiyor. tabi bu oran pil ömrü azaldıkça değişiyor. 2 yıl boyunca işyerinde kullandık bu laptopu. sonuçta pek bir değişiklik göremedim şahsen. şimdilerde 1 saat ancak gidiyor batarya, yeniyken 4-5 saat rahat gidiyordu. tabi biraz hor kullanıyoruz biz :D
 

Forum istatistikleri

Konular
129,014
Mesajlar
922,518
Kullanıcılar
451,242
Son üye
Tblade

Yeni konular

Geri
Üst