Muhsin Kamer
Profesyonel Üye
Fluke lara imrendim. Üstad;Neyin showu
Yeni led noktasında hem fikirim ancak bir kişi ev ortamında alüminyum karttaki ne ledi ne diyotu kolay kolay değiştiremez ama ledi kısa devre yapabilir. Çöpe atılmasından iyidir.Fluke lara imrendim. Üstad;
Konu da çok irdelendi.
Hala aynı noktadayım.
Gerilim ve akımın sabit kalması için
Arızalı ledin yerine yeni LED veya diyot.
Sürücü entegre akım gerilim dengesini sağlıyorsa, kısa devre veya diyot takılınca sadece bir miktar aydınlatmadan feregat edilmiş olur. Geçen gün komşumun bir adet led ampulu arıza yapmıştı, hemen aldım. Az müdahale ile hayata döndürmek varken, çöpe gitmesine gönlüm elvermedi. Üzerindeki değerlendirilebilecek elemanlar bile milli servet!@aliorhan43
...Ledleri kısa devre etmeme rağmen bir led üzere düşen akım ve gerilim değerinde değişme olmuyor. Sürücü çıkış akımını sabit tutmak için çıkış gerilimini otomatik düşürüyor. Yani ledi kısa devre ettiğinizde diğer ledlerin üzerine düşen akım ve gerilim değerlerinde değişme olmağından ledlerin bozulması için bir durum da oluşmuyor....
değerli ustam, bazı/ları bilmedikleri için paralarını sokağa atarlar. bunu bilmezler. kiminin çöpü, kiminin hazinesidir. elektronikte her hurda bir yedek parçadır. o yedek parçalar lazım oldukları yerlerde altın değerindedir. o hurda dediklerimiz bilenler için altın değerindedir. yeter ki neyi nerede kullanacağını bil..Sürücü entegre akım gerilim dengesini sağlıyorsa, kısa devre veya diyot takılınca sadece bir miktar aydınlatmadan feregat edilmiş olur. Geçen gün komşumun bir adet led ampulu arıza yapmıştı, hemen aldım. Az müdahale ile hayata döndürmek varken, çöpe gitmesine gönlüm elvermedi. Üzerindeki değerlendirilebilecek elemanlar bile milli servet!
Alkışlıyorumelektronikte her hurda bir yedek parçadır. o yedek parçalar lazım oldukları yerlerde altın değerindedir. o hurda dediklerimiz bilenler için altın değerindedir. yeter ki neyi nerede kullanacağını bil..
@rsimsek üstad;kısa devre veya diyot takılınca sadece bir miktar aydınlatmadan feregat edilmiş olur.
Ustad, neden sarpa sarsın? @fgencal ustadın test sonuçlarına istinaden öyle bir sonuca vardım ki mantığa aykırı değil. Sonuçları teyit için sürücüdeki regülatör entegresinin bilgi kağıdını (datasheet) iyice irdelemek lazım.@rsimsek üstad;
Yazdıkça konu sarpa sarıyor
Arızalı LED lerin yeri, Kısa devre edilince veya diyot takılınca neden aydınlatmadan feragat edilsin?
Tekrar açıklıyorum; iyice anlaşılması için;
1- LED Ampul de 1-3-5 adet LED arızalandı.
Arızalılar çıkartıldı. Yerleri kısa devre edildi 1-3-5 ad. LED üzerine düşen gerilimin devredeki diğer ledlerin üzerine bindi/yüklendi. Yüksek gerilimden dolayi LED ler daha parlak yandı, ısındı ve kısa bir süre sonra ömürleri tükendi ampul kullanılamaz hale geldi. Bozuldu.
Yukarıda @fgencal bir test yapmış her LED ampul için geçerli değildir. Kaliteli sürücü devreli LED ampullere sözüm yok. (Belki gerilim ve akımı ayarlıyor dur. Ben görmedim)
1 kondansatör,1 köprü diyot 1-2 SMD direnç ve LED serisinden oluşan çok LED ampul gördüm. Bu tip kalitesiz ampuller piyasada çok.
2- Arızalı Ledlerin yerine diyot takılması.
LED (ışık veren diyottur)
Arızalı LED yerine , takılacak SMD/DIP/mantar vs.vs.. LED yoksa diyot (M7 veya 1n4007 diyot) takılmalı. LED ampuldeki tasarım bozulmayacağından, akım ve gerilimin sabit kalır , LED ampuller yine uzun süre çalışır.
Başka yolu yok.
Anlatmak istediğim.Ustad, neden sarpa sarsın? @fgencal ustadın test sonuçlarına istinaden öyle bir sonuca vardım ki mantığa aykırı değil. Sonuçları teyit için sürücüdeki regülatör entegresinin bilgi kağıdını (datasheet) iyice irdelemek lazım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?