Led ampüle mantar led

aliorhan43

Üye
Katılım
24 Eki 2018
Mesajlar
100
Puanları
1
Yaş
53
Yıllardır evin her tarafı led ampülle aydınlanıyor, bu sırada illaki bazılarında arıza çıkıyor, genelde bir ledin yanması sonucu devre kesiliyor, bende açıp içini düz kontak yapıp :) ledi söküp kutupları lehimleyip yıllarca daha kullanıyorum, bazen devrede 5-6 ledi bu şekilde yaparak kullanıp ışık yetersiz geldiğinde değiştiriyorum. Aklıma lehimlemek yerine mantar led taksam olur mu diye geçti ve 2 ledin patlak olduğu ve lehimleyerek kullandığım ampüle beyaz 3,2 v oluyor sanırım bağladım, sonuç lambayı ilk açtığım 5-6 dakika mantarlar güzel ışık veriyor lakin zaman geçtikçe baya zaayıflıyor. Voltaj değeri düşük olan sarı led takmayı düşündüm olmassa birde onu deneyeceğim. Işığı kapatıp açtığımda yine aynı parlaklıkla yanıyor ama zamanla düşüyor. Voltajı az geliyor olabilirmi, smd ledlerle mantar ledlerin voltajı aynı değilmidir. Teşekkürler
 
bende açıp içini düz kontak yapıp
Düz kontak olmaz. Diğer led leri de bozarsiniz.
Arızalı Ledlerin yerine LED takmak istemiyorsanız, M7 SMD diyot takın. Böyle kullanırsanız yıllarca kullanırsınız.

Aklıma lehimlemek yerine mantar led taksam olur mu diye geçti
Olur

mantarlar güzel ışık veriyor lakin zaman geçtikçe baya zaayıflıyor.
Yükselmiş voltaj, yüksek akım ledlerin ömrünü azaltıyor.
 
Son düzenleme:
Düz kontak olmaz. Diğer led leri de bozarsiniz.
Arızalı Ledlerin yerine LED takmak istemiyorsanız, M7 SMD diyot takın. Böyle kullanırsanız yıllarca kullanırsınız.


Olur


Yükselmiş voltaj, yüksek akım ledlerin ömrünü azaltıyor.
Düz kontak yıllardır kullanıyorum, tabi ki diğer ledlere zararı olduğunun bilincindeyim ama elimde smd led olmadığı için bu şekilde kullanıyorum, bazı ampuller çok uzun süreler 2-3 yıl gibi sıkıntısız gidiyor, bazı lambalarda da başka ledlerin arıza yaptığınıda görüyorum, buda fazla voltajdan kaynaklanıyor veya fazla kullanılan bir lambaysa ısıdan kaynaklanıyor, smd diyot yerine aynı ebatta led takmak daha iyi ama elimde olmadığı için bu yöntemi şimdilik kullanıyorum. Burada ki sıkıntım bir süre sonra mantar ledlerde ışık kaybı oluyor, smd ledlerde sıkıntı yok, bunun da voltajın mantar ledlere az geldiği şeklinde düşünüyorum.
Emsal video . Durduk yere milletin evini yakacak!

videodan çok fazla birşey anlamadım, emsal olduğunu düşünmüyorum, birşeyler yapıp lambayı yakıyor, benim yaptığımla alakasını anlamadım, benim ki gayet basit ve çok kimsenin kullandığı yöntem, arıza yapan ledin + - ktuplarına lehim yapıp seri devreyi tekrardan sağlamak, en fazla diğer ledlere voltaj fazla gider ve onlarda da zamanla arıza oluşur, 1 ledi yandı diye bir ampülü çöpe atmakta bana müsriflik olarak geliyor, uzun yıllardır bu yöntemi kullanıyorum, bırakın yangını Sigorta bile atmadı şu ana kadar.
 
Son düzenleme:
Lambalardaki ledler seri olduklarından herhangi birinin arızalanması sonucu lamba yanmaz. Arızalanan led ya aynısıyla değiştirilerek ya da kısa devre edilerek lamba bir süre daha iş görür hale gelir. Fakat seri led sayısı azaldıkça led başına düşen gerilim ve akım artacağından diğerlerinin ömrü de çok uzun olmayacaktır.
 
Son düzenleme:
Lambalardaki ledler seri olduklarından herhangi birinin arızalanması sonucu lamba yanmaz. Arızalanan led ya aynısıyla değiştirilerek ya da kısa devre edilerek lamba bir süre daha iş görür hale gelir. Fakat seri led sayısı azaldıkça led başına düşen gerilim ve akım artacağım diğerlerinin ömrü de çok uzun olmayacaktır.
evet onun bilincindeyim elimde hazırda smd led olmadığı için bu yöntemi kullanıyorum bazen uzun zaman idare ediyor bazen başka ledlerede zararı oluyor. Bende bu şekilde voltaj fazlalığı oluşmasın diye elimde ki mantar ledlerden bağladım bir süre mantar ledler güzel ışık veriyor bir süre sonra ışık çok düşüyor, sanırım voltaj yetersiz kalıyor veya smd kondansatör yetersiz kaldığı için zamanla voltaj düşüyor.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kondansatör

 
Lambalardaki ledler seri olduklarından herhangi birinin arızalanması sonucu lamba yanmaz. Arızalanan led ya aynısıyla değiştirilerek ya da kısa devre edilerek lamba bir süre daha iş görür hale gelir. Fakat seri led sayısı azaldıkça led başına düşen gerilim ve akım artacağından diğerlerinin ömrü de çok uzun olmayacaktır.
Arızalanan ledlerin yerine yeni led veya 1N4007 / smd M7 diyot lehimleyip kullanın.
Led de neticede bir ışık veren diyottur. (light effect diode)
Arızalanan ledin yeri Kısa devre yapılmaz.
 
Ledler sabit akımla sürülürler, seri koldan bir adet led arızalanırsa ve siz o ledi kısa devre ederseniz sürücü ledlerin üzerinden geçen akımı sabit tutmak için çıkış gerilimini otomatik düşürecektir. Sürücülerin minumum ve maksimum çıkış gerilimleri vardır. Limitlerde kalındığı sürece seri led sayısını azaltıp arttırmak ledlere zarar vermez. Bazı ledlerin arızalandığında kısa devre olma özelliği vardır, bir tek led arızası sebebiyle armatürün tamamen iptal olmaması için bu ledlerden kullanılır.​
 
Son düzenleme:
Ledler sabit akımla sürülürler, seri koldan bir adet led arızalanırsa ve siz o ledi kısa devre ederseniz sürücü ledlerin üzerinden geçen akımı sabit tutmak için çıkış gerilimini otomatik düşürecektir. Sürücülerin minumum ve maksimum çıkış gerilimleri vardır. Limitlerde kalındığı sürece seri led sayısını azaltıp arttırmak ledlere zarar vermez. Bazı ledlerin arızalandığında kısa devre olma özelliği vardır, bir tek arızası sebebiyle armatürün tamamen iptal olmaması için bu ledlerden kullanılır.​
" bir tek arızası sebebiyle armatürün tamamen iptal olmaması için bu ledlerden kullanılır." muhtemelen led lamba üreticileri bu ledleri kullanmıyorlar, yoksa yeni lamba satışları diplerde gezer, daha farklı alanlarda kullanılıyordur diye tahmin ediyorum. arızalı ledleri kısa devre yerine mantar led ile devreye aldım, ilk 5-6 dakikada güzel ışık veriyor sonra ışık şiddeti düşüyor, sebep olarakta smd kondansatör yetersiz geliyor diye düşünüyorum, ya voltajı düşük sarı led bağlayacağım yada bu şekilde kullanıp sonucuna bakacağım, kondanstör arızalanırsa tahminim doğru çıkar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,826
Mesajlar
930,544
Kullanıcılar
452,649
Son üye
sanlav

Yeni konular

Geri
Üst