Ledler

Faruk

Üye
Katılım
20 Kas 2006
Mesajlar
44
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar!!! Ledlerin Kullanım Alanlarına İhtiyacım var...Bilgilendirirseniz sevinirim...
 
abi ledlerin genel olarak bir diod olduğunu biliyorsun sanırm (Light-emitting diode) lkelimelrin kısaltması olan led farklı farklı alanda kullanılıyor
1-aydınlatmada
2-grafik ekranlarda (displeylerde)burda oldukça işe yarar
3- hata -arıza aramada

belki burdan yola çıkarak bişeyler bulabilirsin kolay gelsin
 
Ledin diyot olarak kullanılabiliceğini düşünmüyorum çünkü led sadece ışık yaymak içindir. Yapısı diyot bile olsa diyottan farklı amaçlarda kullanılır.
 
Benim kafama bir soru takıldı,aslında konuyla dolaylı bağlantılı ama sorayım,bazı trafik ışıklarında özellikle yeni olanlar bir sürü ledlerden oluşmaktadır,eski olanlarda ampul kullanılıyordu,neden ledlere geçilmiştir,görünüşü daha hoş ama tasarrufla veya kullanım ömrüyle falan bir bağlantısı var mı?
 
Ayrıca Ledler uzun ömürlüdür ve ledler ileride sokak lambalarında da kullanılacak.İlk olarak istanbul avcılar da örneği vardır.Bu da güneş ışığından yararlanmamız olarak görebilirsin...
 
Led'ler hakkında kısa bir araştırma yaptım,bilgisi olan arkadaşlar varsa paylaşabiliriz.




*Led, kelime olarak Light Emmiting Diode (Işık Yayan Diod)'un baş harflerinden oluşmaktadır.Led'ler aslında bir yarı-iletken diod olmakla birlikte normal diodlardan farklı olarak jonksiyon bölgelerinde yayınladıkları fotonlar aracılığı ile ışık verirler.Fakat yaydıkları ışık diğer akkor flamanlı lambalar veya flouresant tüplerde olduğu gibi Led'ler herhangi bir termik veya kimyasal işlemler sonucu ışınım yapmazlar.Bu sebeple ömürleri,verimleri çok daha yüksek ve fiziksel boyutları ise tam tersine çok daha küçüktür.Ve yine bu sebeple yüksek ısı yaymadıkları,kırılma olasılıkları bulunmadığı için üşük aktivasyon enerjili patlayıcı sıvıların ve gazların bulunduğu yerlerde ve diğer kazaların ortaya çıkabilecekleri yerlerde kullanılmak için en iyi çözümdür.



*Led'ler çok çeşitli kimyasal maddelerden üretilirler.Farklı maddelerin bileşimi ışığın rengini belirler ve böylelikle ışığın rengi elde edilir.Infra-Rauge (kızıl altı)'dan Ultra Violette (mor ötesi)'ye kadar çok geniş bir spektrumda ışık verebilecek şekilde üretilirler.
 
Arkadaşlar,led'lerden bahsediyoruz bu kadar güzel,uzun ömürlü,uzun vadede tasarruflu,peki evlerimizde aydınlatmada neden led'ler yaygın olarak kullanılmıyor?
 
Son zamanlarda yüksek ışık verebilen ledlerin yaygınlaşması ve ucuzlaması nedeniyle kullanım alanları da daha genişlemiştir. Özellikle çok düşük sarfiyatlı ve çok uzun ömürlü olmaları en önemli tercih nedenleridir. Ledlerin ışık şiddeti cd (candela) ile belirtilir.
İnternette biraz araştırma yaparsanız bir çok alışveriş sitesinde ev aydınlatması için ledlerden yapılmış lambalar bulabilirsiniz.
Örneğin 6V 5Ah bir şarjlı fuloresan aküsüne 3 tane seri led bağlayalım ve 5mA de bunları yakalım. saatte 5mAh 10 saate 50mAh 100 Saate 500mAh 1000 Saate 5Ah. Yani basit bir akü ile 1 ay boyunca ışık almamız mümkündür.
Ledlerle yapılan aydınlatma gözü daha çok yoruyor gibi hissettim. tahminlerim: 1- Gözümüz alışık olmadığı için 2- Endirek aydınlatma olmadığı için 3- Direk doğru akımdan dolayı göz ile frekans uyuşmazlığı. 4- Bezay ışıktan dolayı 5- Ben yanılıyorum....
Aşağıda bu konuda bir alıntı vardır:

AVİZE AYDINLATMASINDA YENİLİK “LED İLE AYDINLATMA”

LED'lerin özellikleri ve sağladığı faydalar

Tek renk ışık kaynağı (dar bantlı): Işık istenilen dalga boyunda olduğu için renk filtresi, prizma gibi renk ayrıştırıcılara ihtiyaç yoktur. Örneğin kırmızı trafik lambasında 617 nm dalga boyunda kırmızı LED lerde üretilen ışığın tamamı kullanılır. Oysa akkor lambalarda üretilen ışığın mavi ve yeşil bileşenleri bastırılarak sadece kırmızı bileşeni kullanılır. 75 W akkor lamba yerine 8-10W LED dizini kulanılarak %80 enerji tasarrufu sağlanır.
Çok küçük ışık kaynağı (birkaç mm 2 ): Küçük ebatlı armatürler geliştirilir, ışık kolayca yönlendirilebilir.
Tasarımcılara geniş ve kolay kullanım imkanları.
Hızlıdır, 200 ns içinde ışık vermeye başlar.
Uzun Ömür : Kullanım kondisyonuna bağlı olarak 100.000 saate kadar.
Yüksek ışık verimliliği (verimlilik giderek artıyor, örneğin laboratuvar ortamında kırmızı renkte 108 lümen/Watt'a ulaşılmış durumda).
Düşük ısı üretimi: Akkor lambalarda flaman ısısı 2700 o C, halojen lambalarda 3100 o C, deşarjlı lambalarda tüp ısısı 800-1100 o C ye ulaşırken LED'lerde yonga ısısı 110 o C'yi geçmez.
Tanımlanmış ışık açıları.
Görülebilir renk tayfındaki hemen hemen bütün renkler elde edilebilir.
Dimerlenebilir (0 – 100 %).
Şok ve titreşimlere dayanıklı: Cam, flaman gibi kırılgan elemanlar ihtiva etmez.
Beyaz LED için farklı renk sıcaklıkları: 3200, 4700, 5400,6500 Kelvin.
Çevrecidir; yapısında civa gibi ağır metallar ve halojen gazları yoktur.


LED'lerin ömürleri

Teorik olarak yapılan hesaplamalar ve deneyler LED'lerden 100.000 saat üzerinde bir süre istifade edebiliceğimizi ortaya çıkarmaktadır. Elektriksel, ısıl kondisyon (soğutma), çevresel etkiler, kullanılan çevre elemanları, kılıfın materyel yapısı vb. etkenler göz önüne alındığında 50.000 saat ve üzeri hizmet ömrü olduğu kabul edilebilir.



LED'lerin ışık verimliliği

Lambaların verdiği ışığın, harcadığı Elektrik enerjisine oranı ışık etkinliği h ' dır, birimi ise lumen/Watt'dır.

Biraz rakamlarla konuşmak istersek;

Akkor lambalarda ışıksal verim 12 – 15 lm/W ,Halojen lambalarda 18 – 22 lm/W,Kompakt fluoresan lambalarda 60 lm/W ,Fluoresan lambalarda 55 – 104 lm/W

LED'lerde durum biraz farklıdır, LED rengine göre ışık etkinliği farklılık gösterir. Örnek; kırmızı en yüksek verimliliğe sahiptir 45 lm/W, sarı 35 lm/W, yeşil 18 lm/W, mavi 8 lm/W civarındadır. Aydınlatmada beyaz ışık önemli olduğuna göre beyaz LED için verimlilik, üretici firmalara göre değişmekle birlikte 18 – 25 lm/W arasında değişmektedir.

Bu verilerle şunu söyleyebiliriz ki bugün (mayıs 2005) LED'ler akkor ve halojen lambalara alternatif olabilmekte ancak fluoresan ve kompakt fluoresan lambalarla verimlilik açısından rekabet edebilecek seviyede değildir. Diğer taraftan ışık verimliliğinde çok hızlı gelişmeler olmaktadır. 2008 - 2010 yıllarında beyaz LED'te verimliliğin 50 – 70 lm/W değerlerine ulaşması beklenmektedir. LED üretici bir firmanın deklare ettiğine göre, laboratuvar ortamında kırmızı ışıkta 108 lm/W değeri yakalanmıştır.

LED ışık değerleri konusunda dikkat edilmesi gereken bir konuda ışık açılarıdır. LED'ler yönlendirilmiş ışık oldukları için ışık değerleri, cd (candela) veya mcd cinsinden verilmektedir. Işık açıları düşük tutularak yüksek candela değerleri telaffuz edilmektedir. LED seçiminde değerlendirme yapılırken bu konu dikkate alınmalıdır.
 
Ledleri ewimizde kullanamamızın sebeplerinden en önemlisi ledlerin üretümlerininin normal lambalara göre çok pahalı olmasıdır.
Güneş ışığından yararlanma konusuna gelirsek tabiki kendi başına ışık enerjisinden çalışmıyor.Sadece çok az enerji ile çok fazla yer aydınlatabiliriz.Çünkü ledlerin özelliği bu.Az enerji ile çok yer aydınlatabilmek...yabi ledin yanına bir de güneş ışığını enerjiye çeviren fotosel gibi birşey koyup sağlayabildiğimizde çok az enerji ile fazla verim alabiliriz.Ama dediğim gibi maliyeti fazla.Son öğrendiğim bilgiye göre de maliyeti düşürmeye çalışılması...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…