Lm 317 K transistör Anlık bir kısadevre anında yanarmı.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan koray79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

koray79

Üye
Merhaba daha önce açtığım başlıkta bulunan devrede bugün besleme katına 10000 mf kondansatör taktım . devre normal şekilde çalıştı fakat başka bir proje için bakır plaketi resimdeki matkap ile delerken farkında olmadan kısa devre yaptım. matkabın uçları anlık birbirine değdi devredeki röleli kısadevre koruma devreye girmedi ben kabloları ayırana kadar enerji komple kesilde ilk başta mj 2955 e baktım sağlam sonra lm 317 yi kontrol ettim yanmış. yenisini taktım şimdi sorunsuz çalışıyor.
Acaba bu 10000 mf kondansatör kısa devre anında rölenin tepkime süresini geciktirmiş olabilirmi.?
ayrıca mj 2955 e bir olmadı matkapla delerken voltajı 5 volt a ayarlı deliyorum matkap normalde 12 volt ile çalışıyor ama çok hızlı döndüğü için bakır plaketi delerken çizilme oluyordu. o yüzden düşük devirde kullandım. eski besleme kondansatörü 4700 mf idi

Ekli dosyalar

• 2.webp
    2.webp
    117.2 KB · Görüntüleme: 7
  • WhatsApp Image 2026-03-25 at 20.19.43.webp
    WhatsApp Image 2026-03-25 at 20.19.43.webp
    177.9 KB · Görüntüleme: 7
Güç kaynağı çıkışına ters bağlı hızlı diyot diyor bağlamalısınız. İlave olarak bu diyota paralel 1K/3W(en az 2W) direnç de eklemelisiniz.
Hatta motorları bu tip güç kaynakları ile çalıştırmayınız.

Son düzenleme:
Yazdığınız şekilde bağlantı yapınca röleli kısa devre koruma devreside çalışacakmı

Devrenizi bilmiyorum. Ama ters gerilim koruma diyotları olmadan kullanmayınız.
LM317 kataloğunda bu diyotların kullanımı mevcuttur.
Yarı iletkenler röleden hızlıdır, yanarken de...

Devrenizi bilmiyorum. Ama ters gerilim koruma diyotları olmadan kullanmayınız.
LM317 kataloğunda bu diyotların kullanımı mevcuttur.
Yarı iletkenler röleden hızlıdır, yanarken de...
Devre şeması bu şekilde şimdi fark ettim röleye bağlı diyot lehim yerinden kopmuş oda rölenin geç kontak değiştirmesine neden olurmu. ilginiz için teşekkür ederim

Ekli dosyalar

• z.webp
    z.webp
    110.6 KB · Görüntüleme: 7
Röle kısmını bilmem.
Çıkış tarafına, LM317 giriş ve çıkış bacakları arasına ve çıkıştan transistör girişine ters gerilim koruma diyotları eklenecek.
60V, en az 1A hızlı diyot olmalı. Girişte de hızlı atan sigorta.
Bu tip güç kaynakları idüktif yükleri sevmezler.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri