Lm317T Sağlamlık Kontrolü Nasıl Yapılır?

lugerr

Üye
Katılım
27 Şub 2010
Mesajlar
70
Puanları
1
Merhaba,
Elimde Lm317T var. Multimetre ile basitçe fikir edinmek istiyorum. Sağlam mı değil mi diye 😅
Lm317T.png


Not: Elime bir sürü farklı markalardan Lm317 geçebilir bugün içerisinde ve onları sağlam bir teste sokucam gibi duruyor.
Not2: Sonundaki T harfi sanırım To-220 kılıf olduğunu belirtmek için koyulmuş.
 

Ekli dosyalar

  • LM317.pdf
    1.3 MB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme:
Lm317T Sağlamlık Kontrolü (Ohm)
Sağlam
Bozuk1
Bozuk2
1(siyah)-2(kırmızı) Ayak7,2 Mohm
275 Ohm​
7,1 Mohm
1(kırmızı)-2(siyah) AyakDeğer yok veya 6,6 Mohm273 OhmDeğer yok
3(kırmızı)-1(siyah) Ayak40 MohmDeğer yok
7,1 Mohm
3(kırmızı)-2(siyah) Ayak6,5 MohmDeğer yok0,8 Ohm
3(siyah)-1(kırmızı) AyakDeğer yok veya 25 MohmDeğer yokDeğer yok
3(siyah)-2(kırmızı) Ayak3,6 MohmDeğer yok0,8 Ohm

Arkadaşlar cevap gelmeyince iş başa düştü. Benim eski yöntemle denemelere başladım :)
Yukarıdaki tabloyu hazırladım. 😇😬

Tüm değerleri izleyince, aklıma en yatkın yöntem 3'nolu pine Kırmızı Prob ve 1,2 bacaklara Siyah Probu değdirerek yapılacak ohm ölçümleri bize tek hamlede doğru sonucu vereceğini düşünüyorum :)

3(kırmızı)-X(siyah) Ayak Yöntemine göre tahminim;
Bozuk1-> Vin bacağı mezara gitmiş :)
Bozuk2-> Vin-Vout bacakları kısa devre olmuş, mezarda :)

3(kırmızı)-X(siyah) Ayak Yöntemine göre analiz;
3(kırmızı)-1(siyah) -> 10Mohm altı ölçülmesi veya değer yoksa olay kötüye gitmiş ve artık bozulduğu onaylanmıştır. 😅
3(kırmızı)-2(siyah) -> 1Mohm altı ölçülmesi veya değer yoksa olay kötüye gitmiş ve artık bozulduğu onaylanmıştır. 😅

Not : Şuna takılmayın, mesela 3(kırmızı)-1(siyah) Ayak(Sağlam) 40 Mohm çıkmış, sizde 25 veya 45 veya 60 Mohm çıkabilir. Önemli olan değerlerdeki aşırı kaymalar :)
Not2: Bu durum 8 farklı Lm317T üzerinde test edilmiş ve onaylanmıştır. Böyle bir test yöntemi %80 güvenilir sonuçlar vereceğine inanıyorum.
 
Son düzenleme:
Kanımca lm317T'yi ancak ona özel test devresini (MOSFET özel test ölçüm devresi gibi) oluşturmadan sağlamlık kontrolünü sadece bir avometreyle ölçüp denetlemek veya "bu % 100 kesinlikle sağlamdır" demek pek de mümkün değildir veya bu şekilde alınan sonuçlar her zaman % 100 kesin veya güvenilir olamaz, örneğin PCR corona testinin %50 yaklaşıklıkla ölçülmesindeki gibi. (omaj veya diyot ölçüm kademesiyle) Çünkü Lm317T diyot, direnç, transistör gibi tek bir elemandan ibaret değildir, ayarlı gerilimi 3 ayaklı entegreyle veren voltaj regülatörüdür. Her elemanın değişen tolerans değerleriyle ölçülen bu omajlar fazlaca da kayabilir. PCB üzerinde montajlı lm317T çalışırken çok aşırı ısınmasıyla, çıkışta girişten verilen gerilimi ayarlamayıp verememesiyle zaten bozuk olduğunu gösterir.

Not: Çok basit olarak bir test devresi nasıl oluşturulur, bunu hemen buradan yazayım; lm317T'nin en az elemanla yapılan ayarlı bir devresi delikli pertinaksta oluşturulur, ama üzerindeki 3 bacağı girip çıkacak şekilde bu devresi yapılır, girişe 9 volt pil veya 7 A, 12 volt jel akü seri bir ON/OFF anahtarından sonra devamlı bağlı tutulur, çıkışa da 12 volt ve watt'ı çok düşük akkor (araç gösterge) ampülü bağlı tutulur. Şüpheli entegreler sırayla entegre deliklerinden takılıp (ayni NPN, PNP transistörlerinin avometredeki testi gibi) tek tek sağlam oldukları pot. si elle çevrilip ampulün ışığının değişmesiyle kesin test edilmiş olur. Aklıma gelen en basit test devresi kendi çalışma devresidir, ama lm317T'nin oynak olarak bu ayaklarının sıradan transistörlerin testindeki gibi takılıp çıkarıldığı özel devredir. Bu bacaklar arasındaki omajı çok detaylı ölçüp bazı hazır tablolarla kıyaslamak yerine oluşturulmuş bir test devresi hem daha hızlı hem daha güvenilirdir, kendi görüşüme göre. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,852
Mesajlar
921,017
Kullanıcılar
450,960
Son üye
eyaraef

Yeni konular

Geri
Üst