Merhaba. Sn.redskymuscular,bilimsel bir hesap kendi kanaatimce ohm kanununu bizzat uygulayarak da yapılabilir.
Örneğin; biz statik elektriği, çok fazla da gücü olmayan, amperi çok düşük (Sıfıra çok yakın, ama tam da sıfır olmayan bir akım) olarak genellikle de kabul ederiz, ancak bir yıldırımın,ya da şebekeden kaçak yolla, bu mevcut hatta geçerek toprak hattına akması da mutlaka gerekecek olan yüksek voltajlı ve akımlı akımın, bu toprak hattına akmasında topraklama direncinin değeri ne kadar düşük olursa I=V/R formülüne göre (Ohm kanunu uyarınca) toprağa geçecek bu aşırı akımın garantili geçebilmesi,deşarj olabilmesi de o kadar kolay ve sorunsuz geçtiği esnada çok yakın çevresine hiç zarar vermeyeceği ölçülerde olabilecek veya bu deşarjı en emin yollardan da, akıllarda bir soru işareti de bırakmayacak şekliyle mümkün olabilecektir.
100 000 0000 kV'luk aşırı YG'li bir akımın 4 ohm'luk topraklama değerindeki bir direnç noktasından I=V/R' ye göre geçireceği amper oranı mı daha düşük olur yoksa 8-10 ohm. luk bir topraklama direnç noktasından güvenle geçirebileceği amper oranı mı daha yüksek ve daha güvenli olur? Bu 2 kıyası I=V/R formülüne göre, çok kritik ve yüksek voltajlar için bu topraklama direncini, normalde olması gereken bu değerlerden çok fazla yükselterek yaptığınızı düşünecek olursanız bunun cevabını kendiniz de kolayca bulmuş olursunuz aslında.
Akım taşıyan bir kabloyu kesiti, yapıldığı metalin cinsi (öz elektrik direnci) ,sıcaklığı, uzunluğu, bu akımın cinsi, (ac-dc,vb.) vb. çok farklı değişkenlere bağlı olarak ve ancak belirli bir sınıra kadar bu kablo iç direnciyle birlikte hesaplayıp,bu geçen akım türüne göre de kullanırsınız, ama onu çok aşan sınırlarda, bu kablo ya aşırı ısınıp yanar,ya da aşırı voltaj,amper kaybı yüzünden kablo uçlarındaki bu yükleri çok sağlıklı da çalıştıramazsınız. Topraklama direnç noktasını da bu olaya benzetirseniz, bunun da güvenle taşıyabileceği en alt ohm değeri (0 değeriyle) en üst ohm değeri (Örneğin yönetmeliğe göre 10 ohm.değeri) arasındkia bir değerin seçilmesinde, çok ekstrem voltajlarda, sabit direnç değerinde yapılan bu topraklama noktasına göre akıtabileceği akım (Amper) miktarı, o anki bu omaj değerine (bu şartlara tam bağlı kalarak) çok sınırlı da kalabilecektir. (Yıldırım veya olağanüstü,çok aşırı yüksek gerilimlerin, direncin bir fonksiyonu olarak ve ohm yasasına göre, bu sabit topraklama noktasından rahatça,tam olarak geçebilmesinin güvenliğinde) Kolay gelsin.